VELIKAN ARHITEKTURE

UMRO BORIS MAGAŠ Autor Poljuda preminuo u 83. godini života nakon teške bolesti

Gradeći Poljud, suočavajući se s nizom problema, Magaš je svojedobno bio i obolio, što samo govori u prilog tome kako je intenzivno doživljavao svaki svoj projekt

„Ako stvaramo arhitekturu koja ne odgovara našem vremenu, onda izlazimo iz domene istine. Tu nastupa kič“ rečenica je koju je u jednom intervjuu usput izrekao Boris Magaš, a koja najbolje opisuje njegov životni opus.

Boris Magaš, veliki hrvatski arhitekt, autor Poljudskog stadiona, preminuo je nakon teške bolesti u 83. godini života. Uz danas devastiran Dinamov stadion Vladimira Turine (Magaš mu je inače bio asistent), Poljud u Splitu najbolja je sportska arhitektura koju imamo. Gradeći Poljud, suočavajući se s nizom problema, Magaš je svojedobno bio i obolio, što samo govori u prilog tome kako je intenzivno doživljavao svaki svoj projekt.

Počevši od veličanstvenog Muzeja revolucije u Sarajevu, čiji je koautor, a za kojeg je natječaj dobio kao netom završeni student, sa 28 godina, pa do hotela Haludovo u Malinskoj; hotela u kojemu su se nekad šetale Penthausove zečice i Bob Guiccone, a danas je postao simbolom propasti socijalističke arhitekture. Za kompleks Solaris u Šibeniku, pak, akademik Magaš, dobio je najvažniju i najprestižniju arhitektonsku nagradu regije, onu Borbinu (dobio ju je dva puta, drugi put za Poljud). Boris Magaš bio je i zanimljiv teoretičar, nedavno mu je u izdanju Školske knjige izašla knjiga „Arhitektura. Pristup arhitektonskom djelu“ u kojoj piše o povijesti arhitekture, a obuhvatila je zapravo njegova predavanja od 1983. do 2000.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:01