OMILJENE TURISTIČKE LOKACIJE

UŠETAJTE U FILM Donosimo deset mjesta u Hrvatskoj na kojima su snimani ili se upravo snimaju hitovi svjetske produkcije

 
 Promo

Prema podacima Hrvatskoga audiovizualnog centra (HAVC), čak pet posto turista iz Europske unije odabire lokaciju i grad u kojem će provesti godišnji odmor prema svojim najdražim filmovima, odnosno gradovima u kojima su snimani. Da su turizam i filmska industrija usko povezane grane te da strane produkcije u nas ujedno privlače i mnogobrojne turiste, kazao je i ravnatelj HAVC-a Chris Marcich, na nedavno održanoj prvoj filmskoj konferenciji u Hrvatskoj “PROFilm Days” u organizaciji novootvorenog Zagrebačkog filmskog ureda i Jutarnjeg lista, a svi prisutni međunarodni producenti, predavači, kao i predstavnici hrvatskih ministarstva kulture i turizma složili su se kako Hrvatska na malom području pruža raznolikost podneblja, kulturne baštine, a samim time i lokacija za snimanje.

“U Hrvatskoj radimo već dosta projekata, zahvalan sam Chrisu Marchichu što smo dobili poticaje za nove i nadam se da ćemo ih donijeti sve više jer se Hrvatska pokazala kao jedna od najboljih europskih lokacija”, rekao je na konferenciji Tomasz Dąbrowski, voditelj produkcijskih procesa Netflixa u regiji EMEA, i time najavio da će Netflix u Hrvatskoj snimati još više.

Otkako je na snagu stupio Program mjera za poticanje ulaganja u proizvodnju audiovizualnih djela (cash rebate) 2012. godine, do danas se u Hrvatskoj snimilo 67 velikih svjetskih produkcija te se slila milijarda kuna prihoda. I Hrvatska turistička zajednica počela je prepoznavati filmsku industriju kao veliki komunikacijski kanal naše destinacije u svijetu.

KOREJSKI HIT

“Prošlog je tjedna u Hrvatskoj završeno snimanje jednog popularnog korejskog showa ‘Battle trip’, kojeg gleda više od 25 milijuna ljudi. Korejci su za potrebe snimanja u našu zemlju doveli i dvije svoje velike pop-zvijezde koje su objavile gdje se nalaze, a Twitter je u tom trenutku eksplodirao jer ih fanovi prate gdje god idu. Show će kod njih biti emitiran za dva mjeseca, što znači da tada možemo očekivati povećanje broja korejskih turista”, rekla je na konferenciji PROFilm Days Martina Srnec, voditeljica odjela za marketing HTZ-a, spomenuvši i Salmu Hayek, glumicu koju na Instagramu prati gotovo 10 milijuna ljudi, koja je ove godine u Hrvatskoj snimala čak dva filma i na društvenim mrežama promovirala ljepote Hrvatske gdje god se kretala...

Filmske lokacije nedvojbeno su postale turistički proizvod jer privlače turiste koji se žele slikati ili obići lokacije njihovih omiljenih filmova... Ušetajte s nama na filmski set i doznajte gdje su od 2012. godine u Hrvatskoj boravile najveće svjetske produkcije.

Vis
Narrow streets of Vis island vertical view, Dalmatia, Croatia
Getty Images/iStockphoto

Drugi nastavak glazbene romantične komedije “Mamma Mia Here We Go Again!” (2017.), začinjen hitovima legendarne švedske grupe Abba, snimljen je na našem prekrasnom i zagonetnom Visu. Otok koji je gotovo pola stoljeća, u vrijeme Jugoslavije zbog geostrateške važnosti bio izolirana vojna utvrda zabranjena za strane turiste, dolaskom velikih zvijezda poput Meryl Streep, Piercea Brosnana, Colina Firtha i Amande Seyfried, koji glume u ovoj holivudskoj uspješnici, doživio je svojih pet minuta slave, a svijet je na velikom platnu mogao gledati netaknuti Mediteran, “onakav kakav je nekada bio”. Vis je 2018. godine uvršten među kandidate za European Film Location Award - izbor za najbolju europsku filmsku lokaciju, a lokalne agencije u svoje su turističke ponude uvele izlete u uvalu Barjoška, koju sada kolokvijalno zovu Mamma Mia Beach.

Dubrovnik
Aerial view of Saint Lawrence Fortress and Dubrovnik old town city walls
Getty Images

Dubrovnik je od 2012. pa sve do prošle godine glumio moćni glavni grad Sedam kraljevstva, King’s Landing u jednoj od najpopularnijih i najskupljih dosad emitiranih serija svijeta

“Igra prijestolja” u produkciji HBO-a. Da je time dobio najbolji mogući komercijalni oglas dokazuju tisuće obožavatelja serije koje hrle u ovaj naš grad opasan zidinama kako bi pogledali lokacije iz serije, a hrvatskom turizmu ove je godine stigla i prestižna nagrada sa sajma ITB u Šangaju za najbolju turističku turu “Igre prijestolja” u Dubrovniku. Grad pod Srđem ujedno je bio i Canto Bight, grad kasina, mjesto za zabavu ultrabogatih iz galaksije ako gledate film “Star Wars: The Last Jedi” (2016.), raskošno renesansno mjestašce ako ste pratili seriju “Borgia III” (2014.) i poprište borbi vitezova templara u seriji “Knightfall” (2016). Za potrebe filma “Robin Hood” (2017.) Dubrovnik se pak prerušio u engleski Nottingham, a u Grad su tada stigle velike zvijezde filma Taron Egerton i Jamie Foxx.

Zagreb
Zagreb main square and cathedral aerial view, Croatia
Getty Images/iStockphoto

Globalni streaming servis Netflix ovog je proljeća na Trgu bana Josipa Jelačića snimao scene za novu seriju “Medical police”, a nedugo nakon toga Klaićeva ulica i Muzej Mimara bili su pak pretvoreni u filmski set za triler “The Hitman’s Wife Bodyguard (2019.)” u kojem glume Salma Hayek, Samuel L. Jackson i Ryan Reynolds. BBC-jeva visokobudžetna serija “McMafia” osim što je snimana na Pagu, u Zadru Splitu i Opatiji, također je snimana i u Zagrebu, pa tako Gornji grad i palača Dverce u seriji glume Prag, Johann Franck na Trgu bana Jelačića je noćni klub u Tel Avivu, a Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski pretvara se u aerodrom. U Zagrebu je tijekom prošle godine snimljen i Uspjeh, prva serija iz originalne HBO produkcije u našoj regiji, u režiji oskarovca Danisa Tanovića, koja je proslavila našu mladu glumicu Taru Thaller. Najnovija pak serija strane produkcije snimljena u našoj metropoli jest Strike Back (2019), britansko-američka akcijska ratna serija za čije su prve dvije epizode osme sezone angažirana i zvučna domaća glumačka imena Goran Bogdan, Branko Đurić i Ivana Miličević.

Brijuni
HDR photo of ancient castrum ruins on Brijuni National Park, Croatia.
Getty Images/iStockphoto

Brijuni su odabrani kao autentična lokacija za dugometražni film “Bosonogi car” (2018.) koji je nastao u režiji belgijskog redatelja Petera Brosensa i američke redateljice Jessice Woodworth, a hrvatski koproducenti su Lana Matić i Boris T. Matić iz producentske kuće Propeler film. Riječ je o nastavku nagrađivanog filma “Kralj Belgijanaca”, a radnja ovoga puta glavni lik smješta na otok koji je nekoć bio znamenita Titova ljetna rezidencija. Dok se on sprema pobjeći s otoka kako bi spasio svoje kraljevstvo, stiže mu izaslanik i obavještava ga da je izabran da postane prvi car nacionalističke Nove Europe. Za film su bila angažirana 34 hrvatska filmska djelatnika i više od 380 statista, a premijeru je “Bosonogi car “doživio na prestižnom Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu.

Pag
Pag island from Velebit in winter
Getty Images/iStockphoto

Epizode televizijske serije “The Terror” (2017.) američke kabelske kuće AMC, nadnaravnog trilera inspiriranog stvarnim i misterioznim nestankom kraljevske ekspedicije, prije dvije godine snimale su se na otoku Pagu. Na projektu je tada bilo angažirano 208 domaćih filmskih djelatnika, od čega 57 statista, a naš otok koji inače izgledom podsjeća na površinu Mjeseca u seriji je prikazan okovan snijegom i zamjenjuje ledeni Arktik. The Terror je producirao Oscarom nagrađeni redatelj i producent, genijalni Ridley Scott. Već spomenuta serija McMafia (2016.), osim u Zagrebu i Zadru, također je snimana na Pagu, a ovaj je otok ugostio i talijansku ekipu filma “Se Ti Abbraccio Non Aver Paura” (2018.) kojeg je režirao oskarovac Gabriele Salvatores, a riječ je o emotivnoj ekranizaciji koja prikazuje odnos oca i sina dok putuju istokom Italije.

Odransko polje
Trees gnawed by beavers,
Getty Images/iStockphoto

Stupanjem na snagu novog Zakona o audiovizualnim djelatnostima 2018. godine mjere poticanja ulaganja u proizvodnju audiovizualnih djela povećane su s 20 na 25, a na područjima od posebne državne skrbi na 30 posto. Prva strana produkcija koja je iskoristila ove poticaje u područjima od posebne državne skrbi jest ona američka za film “The Master Butcher’s Singing Club” (2018.), povijesnu dramu koja se bavi njemačkim iseljenicima u SAD-u između dva svjetska rata. Prve kadrove odlučili su snimiti u Kijevu, između Knina i Sinja, a najdulje su se zadržali na Odranskom polju, u Općini Lekenik, gdje su za potrebe snimanja sagradili cijeli američki gradić s početka prošlog stoljeća. Odransko polje tako se drugi puta pojavilo na velikom ekranu, nakon Šegrta Hlapića, igranog filma redatelja Silvija Petranovića iz 2013. godine.

Hvar
the beautiful harbour of Hvar town, the chic main town on the island of Hvar, croatia
Getty Images/iStockphoto

Film “Odisej” (2015.), spektakularna je filmska priča o francuskom istraživaču podmorja, vizionaru i inovatoru Jacquesu Cousteau, pod redateljskom palicom Jérômea Sallea iz 2016. godine koja je snimana na Hvaru, Paklinskim otocima, Visu i Biševu, ali i ispod površine mora u blizini ovih otoka. Jadranska je obala tako glumila jug Francuske, a posjetili su je glumci Lambert Wilson i Audrey Tautou, omiljena Amelie. Hvar su 2018. godine posjetili i mladi i bogati Britanci za potrebe snimanja visokobudžetne reality sapunice “Made In Chelsea” gdje su uživali u beach barovima, sunčanju na hvarskim plažama, raskošnim večerama i jahtama, a zasigurno je ta 16. sezona “Made In Chelsea” dovela još Britanaca na hrvatsku obalu. Na Hvaru je ljetos snimljen i glavni dio debitantskog dugometražnog igranog filma Antonete Alamat Kusijanović zvan “Murina” koji koproducira Martin Scorsese. Riječ je o obiteljskoj psihološkoj drami čija se radnja odvija tijekom četiri dana na jednom hrvatskom otoku i čija se premijera očekuje 2020. godine.

Korčula
Yachts outside Korčula Town. Korčula is a Croatian island in the Adriatic Sea.
Getty Images/iStockphoto

Druga, i posljednja sezona popularne HBO serije “Succession” (“Nasljeđe”) ovog se srpnja snimala na Korčuli, otoku koji je po prvi puta ugostio jednu veliku filmsku produkciju. “Succession” je američka satirička dramska serija s elementima komedije, koju je kreirao Jesse Armstrong te koja je nakon emitiranja prve sezone “pobrala” odlične kritike. Na Korčuli su snimane zadnje epizode ove serije i to u povijesnoj gradskoj jezgri, ispred katedrale Sv. Marka te u restoranu “Cupido”, a onda se set preselio u okolicu Dubrovnika te središte Cavtata.

Opatija
Town of Opatija waterfront aerial view, Kvarner bay of Croatia
Getty Images/iStockphoto

Film Diana (2012.), baziran na posljednje dvije godine života engleske “princeze srca” koju je u ovoj ekranizaciji utjelovila britanska glumica Naomi Watts većinom je snimljen u Opatiji. Kontroverzna priča koja uključuje ljubav Lady Di i egipatskog liječnika Hasanata Khana, pronašla je put do široke publike i predstavila joj opatijske turističke adute, svu njenu raskoš i romantiku. Bajna Opatija pokazala se idealnom filmskom pozornicom i za talijansko-hrvatsku produkciju koja je 2018. godine snimila film “Nessuno è perfetto”, zajedničke produkcija Viola Filma iz Italije i MP produkcije iz Hrvatske, a i set BBC-jeve serije “McMafia” okupirao je ljetos Opatiju na dva tjedna. Poznato je da su neki kadrovi snimljeni u hotelu Milenij.

Split
Split old town at night, Croatia
Getty Images/iStockphoto

Ljetos su u samom srcu Splita, na Rivi, Prokurativama i u Galeriji Maštrović, snimljene scene za znanstvenofantastični film ‘’Bliss’’ u kojem igraju popularni holivudski glumci Salma Hayek i Owen Wilson. Na ovoj SF drami surađuju Amazon Studios i Endgame Entertainment, a režiju potpisuje Mike Cahill. U filmu glumac Wilson igra Grega, nedavno razvedenog muškarca čiji se život mijenja kad upozna siromašnu Isabel, koja živi na ulici i vjeruje da svijet u kojem živimo nije stvaran, stoga će biti iznimno zanimljivo vidjeti kako je na velikom ekranu prikazan taj “nestvarni Split”. Osim kod nas, Bliss je sniman i u Los Angelesu. Slavna Salma u Hrvatskoj je boravila već na proljeće, kada je u Rovinju i Zagrebu s kolegama Ryanom Reynoldsom i Samuelom L. Jacksonom snimala “The Hitman’s Wife Bodyguard”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 01:37