USPJEH NAŠEG FILMA U ŠVEDSKOJ

'USTAV REPUBLIKE HRVATSKE' NAGRAĐEN U STOCKHOLMU Žiri oduševljen: 'Ta prekrasna, duboko humanistička drama držat će vas u napetosti do samoga kraja'

 
Rajko Grlić i Ante Tomić
 Vladimir Dugandzic / CROPIX

Film "Ustav Republike Hrvatske" redatelja Rajka Grlića osvojio je nagradu za najbolji film na Balkan New Film Festivalu koji je završio u nedjelju u Stockholmu u Švedskoj, dok je počasnu nagradu za glavnu žensku ulogu u istome filmu dobila Ksenija Marinković.

- To je prekrasna, duboko humanistička drama koja drži gledatelje u napetosti do samoga kraja - objasnio je žiri na web stranici festivala. Posebno je pohvaljena gluma Ksenije Marinković, Nebojše Glogovca i Dejana Aćimovića.

"Ustav RH" prati živote nekoliko susjeda koji, osim zgrade u kojoj žive u središtu Zagreba, nemaju ništa zajedničko. U središtu priče je profesor Vjeko, koji noću odlazi u šetnje gradom odjeven u ženu, a živi s bolesnim ocem, nekadašnjim ustaškim časnikom.

Nakon što ga jednom prilikom pretuče skupina mladića, počne ga njegovati susjeda, medicinska sestra čiji je suprug policajac Srbin, dragovoljac Domovinskoga rata. Ona uskoro preuzima i brigu oko Vjekova oca, no zauzvrat želi da on pomogne njezinu mužu pripremiti ispit iz Ustava RH.

Od međunarodne premijere u Montrealu 2016. godine, gdje je nagrađen Grand Prize of the Americas, ta je Grlićeva "ljubavna priča o mržnji" osvojila čak 32 nagrade.

Film je dosad predstavljen na festivalima diljem svijeta, od Santa Barbare do Pule, gdje je dobio četiri Zlatne arene i nagradu Fedeora europske filmske kritike.

U autorskoj ekipi su, između ostalih, scenarist Ante Tomić, koji je scenarij napisao u suradnji s Rajkom Grlićem, direktor fotografije Branko Linta te montažer Andrija Zafranović.

Producent je Ivan Maloča, a produkciju potpisuju Interfilm iz Zagreba, Hrvatska radiotelevizija, In Film Prag, Revolution Skopje, Sever&Sever Ljubljana i Film&Music Entertainment London.

Balkan New Film Festival - BaNeFF - predstavlja novije filmove iz balkanskih i njima bliskih zemalja, uratke koji se bave tim prostorima specifičnim temama i koji nisu imali distribuciju u nordijskim zemljama.

Festival ima nekoliko segmenata, a najveći je onaj natjecateljski u okviru kojega žiri, sastavljen od švedskih filmaša, bira najbojli film, najveće "žensko dostignuće", priznanje za glumu i drugo.

Nagrade za hrvatski film preuzela je Anica Djamić, veleposlanica Republike Hrvatske u Kraljevini Švedskoj, Republici Litvi i Republici Latviji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:15