U TVORNICI KULTURE 1. TRAVNJA

VIDEO: GITARISTIČKI VIRTUOZ PONOVNO U ZAGREBU Bit će to presjek uspješne karijere makedonskog instrumentalista i kantautora Vlatka Stefanovskog

 PROMO

Vlatko Stefanovski, jedan od najvećih gitarističkih virtuoza s ovih prostora, 1. travnja dolazi u zagrebačku Tvornicu kulture.

Već 40 godina gitara je njegov suputnik, a u tom periodu Vlatko Stefanovski istaknuo se kao vrsni instrumentalist. Vješto kombinirajući etno jazz, instrumentalni rock, jazz fusion i blues, Stefanovski stvara prekrasne zvučne pejzaže u prebogatom opusu duge karijere.

Slavni makedonski glazbenik svira od 13. godine. Početak njegove karijere najviše obilježava osnivanje benda Leb i sol, koji će, sa svojom fuzijom tradicionalne makedonske glazbe i rocka, postati jedan od najvažnijih u bivšoj Jugoslaviji.

U glazbenu povijest bend je ušao s pjesmama poput 'Devetka', 'Jovano Jovanke', 'Aber Dojde Donke'... U karijeri su objavili 14 albuma.

Od sredine devedesetih Vlatko započinje solo karijeru te snima albume 'Cowboys & Indians' i glazbu za kazalište Sarajevo.

S vlastitim triom snima album jednostavnog naziva 'Vlatko Stefanovski Trio', na 'Thunder From The Blue Sky' vraća se etno korijenima, nakon čega slijedi izdanje 'Kula od karti' i glazba za film složena na albumu 'Kino kultura'. Rad s gitaristom Miroslavom Tadićem na albumima 'Krushevo' i 'Treta majka' bacile su novo svjetlo na akustičnu gitaru Stefanovskog i istraživanje makedonske tradicionalne glazbe.

Posljednji studijski album 'Seir' objavljen 2014. godine bio je prvi kantautorski nakon 11 godina.

Posljednjih nekoliko godina Stefanovski je stvarao glazbu za film i kazalište te je svirao i snimao širom svijeta s vrhunskim izvođačima. Među njima su nizozemski gitarist Jan Akkerman, Tommy Emmanuel i Stochelo Rosenberg s kojima je radio na projektu Kings of String, a pozornicu je dijelio i sa značajnim svjetskim orkestrima kao što su Londonski simfonijski orkestar, filharmonija Monte Carla i bečkim Tonkunstler orkestrom.

Ulaznice za koncert u pretprodaji stoje 110, a na dan koncerta 130 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:01