TRAŽI SE I SUDSKO VJEŠTAČENJE

VIDEO: 'OVO JE UDAR NA NAŠE DRŽAVNE SIMBOLE' Rusi zabranili prikazivanje komedije u kojoj su Staljin i njegovi suradnici prikazani kao 'slaboumnici'

 Screenshot
 

Rusko ministarstvo kulture otkazalo je u utorak prikazivanje francusko-britanske komedije "Staljinova smrt", koja je u ruska kina trebala doći u četvrtak i koju su ruski filmski radnici te političari ocijenili uvredljivom i "propagandnom".

- Dozvola za distribuciju filma je povučena - rekla je za AFP glasnogovornica odjela za film pri ministarstvu.

Film Armanda Iannuccija, koji se u četvrtak trebao početi prikazivati u Rusiji i koji je bio zabranjen za osobe mlađe od 18 godina, na komičan način prikazuje borbu Staljinovih najbližih suradnika za vlast poslije njegove smrti 1953.

Filmski radnici, zastupnici i političari u Rusiji, koji su u ponedjeljak pogledali film u ministarstvu kulture, potpisali su apel upućen ministru Vladimiru Medinskom tražeći zabranu prikazivanja komedije koja je okarakterizirana kao "udar na ruske državne simbole".

- Zahtijevamo da provedete dodatno sudsko vještačenje i u međuvremenu povučete dozvolu za prikazivanje filma - piše 20-ak ruskih uglednika, među kojima je i redatelj Nikita Mihalkov te kći sovjetskog generala Georgija Žukova, Era Žukova.

Medinski je ocijenio kako se film može tumačiti kao "uvredljivo ismijavanje sovjetske prošlosti, zemlje koja je pobijedila fašizam, sovjetske vojske i običnih ljudi, pa i žrtava staljinizma".

Otkazivanje početka prikazivanja filma nije "cenzura", rekao je ruskim novinarima.

Kritiziran je i izbor vremena izlaska filma, samo tjedan dana prije proslave 75. obljetnice sovjetske pobjede u Staljingradu nad nacističkom Njemačkom.

Potpisnici peticije objavljene na mrežnoj stranici ministarstva drže kako je taj "propagandni film (...) uvreda za sve koji su poginuli i koji su preživjeli" Staljingradsku bitku.

- Ne samo Staljin, nego i svi njegovi maršali, pa i Žukov, prikazani su kao slaboumnici, iako su pobijedili u ratu - rekao je za AFP jedan od potpisnika, Pavel Požigajlo, član savjetodavnog vijeća ministarstva kulture.

- Ovakvi filmovi jednostavno ne bi trebali dolaziti u Rusiju, a oni koji kupuju slične filmove ne bi trebali raditi u našoj zemlji - istaknuo je drugi potpisnik, Nikita Mihalkov, a prenosi portal Komsomolska Pravda.

Nikita Mihalkov autor je filma o staljinizmu "Varljivo sunce", za koji je 1994. godine dobio Veliku nagradu ocjenjivačkog suda u Cannesu za najbolji strani film.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:27