GLAZBENI SPEKTAKL

VIDEO: SIMPLE MINDS STIŽU NA ŽNJAN! Legendarni Škoti uoči koncerta u čast blagdana Svetoga Duje i Dana Grada Splita: 'Veselimo se povratku u Hrvatsku'

 
 Dean Chalkley

Nakon nedavno objavljenog 17. albuma "Walk Between Worlds" i rasprodanih koncerata diljem Europe, koji se održavaju u sklopu istoimene turneje, Grad Split te tvrtka MPG Live sa zadovoljstvom najavljuju koncert najpopularnijeg škotskog rock benda Simple Minds na jednoj od najljepših splitskih plaža Žnjanu, 5. svibnja 2018. godine. Ovaj će koncert biti prvi veliki događaj kojim će započeti novi život tog veličanstvenog prostora koji će dobiti novo ruho na korist svih građana i posjetitelja iz cijeloga svijeta te tako postati još jedna prepoznatljiva razglednica grada Splita i Jadrana uopće.

Promo

Koncert pod nazivom "Žnjan za sve" humanitarnog je karaktera, a održava se u čast blagdana Svetoga Duje i Dana grada te će biti besplatan za sve posjetitelje uz pokroviteljstvo Grada Splita. Plaža Žnjan bit će preuređena u moderan i funkcionalan prostor koji će u ponudi imati elemente za sve uzraste i profile posjetitelja, uključujući sportske, gastronomske i kulturološke sadržaje, a prvi od njih ekskluzivni je koncert benda Simple Minds.

- Najbolji album benda u proteklih nekoliko desetljeća - piše The Sunday Times o novom studijskom izdanju "Walk Between Worlds", koje je svjetlo dana ugledalo u veljači, a koji producentski, osim benda, potpisuju i Andy Wright te Gavin Goldberg. Da je riječ o uistinu sjajnom albumu govori i podatak kako se isti nalazi na visokom četvrtom mjestu na ljestvici najboljih britanskih albuma.

Nevjerojatna je glazbena ostavština Simple Mindsa, a na samom pragu obilježavanja 40 godina djelovanja, ovim se albumom njihova prepoznatljiva priča nastavlja razvijati i dalje. U Splitu će, osim najnovijih pjesama, poput "Magic" i "Sense Of Discovery", izvesti i dobro poznate rock klasike kao što su "Don't You", "Alive And Kicking", "Belfast Child", "All the Things She Said", "Love Song", "Let There Be Love" te kultnu pjesmu "Waterfront", a ovi majstori live nastupa te ljubitelji koncerata na otvorenome posebno su sretni što će prvi zasvirati s velike pozornice na Žnjanu, koja će biti smještena u neposrednoj blizini mora.

- Koliko god nam je bilo posebno zadovoljstvo raditi na novom albumu, još nam je uzbudljivije promatrati kako se priča zvana Simple Minds nastavlja i kako se razvija u studiju te na našim live nastupima - kaže Jim Kerr, pjevač Simple Mindsa, ususret dolasku u Split te dodaje: "Svaka od novih pjesama dobije potpuno novo ruho i život u trenutku kad ih izvodimo na pozornici, a posebno se veselimo što se vraćamo u Split, gdje ćemo ih predstaviti uz naše klasike i pjesme koje su godinama u srcima naših fanova".

Bit će ovo šesti koncert kultnog benda u Hrvatskoj, a u Split se vraćaju nakon punih osam godina, kad su nastupili u Spaladium Areni. Obilježavanje najvažnije i najveće splitske fešte, Dana grada i višestoljetnog tradicionalnog blagdana Svetoga Duje, slavit će se i ove godine 7. svibnja, a koncertni spektakl Simple Mindsa bit će prvo veliko događanje na plaži Žnjan, koja će uskoro dobiti novi moderan izgled i koncept.

- Želimo udahnuti novi život Žnjanu i dati mu međunarodno prepoznatljiv imidž. Vjerujemo kako se organizacijom ovakvoga vrhunskog događaja, na samom početku turističke sezone, svijetu šalje vrlo jasna poruka - dođite u Split, na Žnjan, novu splitsku razglednicu! - izjavio je Andro Krstulović Opara, gradonačelnik Splita.

Jim Kerr, pjevač i autor, te Charlie Burchill, gitarist i klavijaturist, dvojac je bez kojega je teško zamisliti Simple Mindse, a u Hrvatsku stižu u pratnji sjajnih glazbenika: perkusionista Cherissea Oseija, basista Geda Grimesa, multiinstrumentalista Gordyja Goudieja te pratećih vokala Catherine AD i Sare Brown. Tvrtka MPG Live, koja je potpisala novi petogodišnji ekskluzivni ugovor za organizaciju festivala ULTRA Europe u Splitu i koja je u Hrvatsku proteklih godina dovela Justina Biebera, Stinga i Willa Smitha, najavljuje kako se na Žnjanu sprema pravi spektakl uz vrhunsku produkciju i specijalne efekte te da je ovo samo još jedan u nizu velikih događaja koje Split i njegovi građani zaslužuju.

- Oduvijek sam vjerovao kako Split ima potencijal postati prvoklasnom svjetskom destinacijom. To smo već dokazali festivalom ULTRA Europe, koji će se zajedno sa Splitom razvijati i u budućnosti te nastaviti privlačiti još veći broj posjetitelja. No svjesni smo kako ovaj grad ima još toliko potencijala i želio bih iskoristiti svoje višegodišnje iskustvo i znanje kako bih pomogao u daljnjem razvoju i nastojanju da Split postane vodećom destinacijom te ponosom ne samo Splićana i Dalmatinaca, već i cijele Hrvatske - izjavio je Joe Bašić, direktor tvrtke MPG Live te dodaje: "Naša su nastojanja prepoznata od strane Grada Splita na čelu s gradonačelnikom Oparom, a zajedničkom suradnjom na ovome projektu, novi će se početak i život Žnjana predstaviti svijetu na najbolji mogući način, ekskluzivnim koncertom benda Simple Minds, koji se jako raduju što će biti dijelom ovog povijesnog trenutka".

Promo

Bend koji je obilježio svjetsku glazbenu scenu

U travnju 1977. godine Jim Kerr i Charlie Burchill osnovali su punk bend Johnny and the Self Abusers te objavili debitantski singl, a već u studenom iste godine sastav se raspada te nastaje novi pod imenom Simple Minds. Inspiracija za ime ovog legendarnog škotskog benda došla je iz stihova pjesme "Jean Genie" Davida Bowieja.

Teško je nabrojati sve uspjehe koje su ovi talentirani glazbenici iz Glasgowa upisali tijekom karijere duge više od 40 godina. Šest albuma koji su zasjeli na prvo mjesto britanske glazbene ljestvice, brojni hitovi na vrhu američke Billboard ljestvice te više od 60 milijuna prodanih albuma diljem svijeta daje ovom sastavu kultni status. Debitantski album "Life in a Day" objavljen je 1979., nakon čega je uslijedila i turneja, a iste je godine objavljen i drugi album "Real To Real Cacophony". "Empires and Dance", koji je toliko oduševio Petera Gabriela da ih je pozvao kao goste na svojoj eurospkoj turneji, objavili su 1980., a 1981. potpisuju ugovor s Virgin Records i izdaju legendarni album "Sons and Fascination/Sisters Feelings Call" s hit singlom "Love Song", a godinu poslije i "New Gold Dream (81-82-83-84)", na kojemu se našlo nekoliko hitova kao što su "Promised You A Miracle", "Glittering Prize in Someone", "Somewhere in Summertime"...

Bend je upravo s ovim albumom 2008. krenuo na turneju kojom su obilježili trideset godina postojanja na glazbenoj sceni. "Sparkle in the Rain" s tri hit singla "Speed Your Love To Me", "Up On The Catwalk" i "Waterfront" izdaju 1984., a 1985. Simple Mindsi prvi put bili su na broju jedan američkih ljestvica sa singlom "Don’t You (Forget About Me)". Iste godine s albumom "Once Upon A Time" osvajaju vrhove ljestvica s obje strane Atlantskoga oceana. Dvostruki live album "Live in the City of Light", koji je snimljen u Parizu, a obilježio je uspješnu svjetsku turneju "Once Upon A Time", izdali su 1987., a godinu dana poslije izvode pjesmu "Mandela Day" na koncertu u čast 70. rođendana Nelsona Mandele na londonskome Wembley Stadiumu.

Godinu dana poslije objavljuju album "Street Fighting Years", a hit singl "Belfast Child" stigao je na prvo mjesto britanskih top ljestvica. Priznanje britanskoga magazina Q kao najboljeg live benda dobili su 1991. Iste godine imali su i album "Real Life" sa singlovima "See The Lights", "Let There Be Love", "Stand By Love" i "Real Life". "Good News from the Next World" njihov je deseti studijski album iz 1995. s dva hit singla "She's a River" i "Hypnotised". Albumom "Neopolis" iz 1998. vratili su se ranom electro-pop zvuku. Simple Mindsi 2001. izdaju album "Neon Lights" koji je uključivao i obrade velikih umjetnika kao što su Van Morrisonova "Gloria", "Hello" benda The Doors i "Dancing Barefoot" glazbenice Patti Smith.

Osvrćući se na karijeru dugu nekoliko desetljeća, Jim Kerr jednom je rekao kako mu je bila velika čast i zadovoljstvo što je imao priliku pjevati s velikanima kao što su Lou Reed, Peter Gabriel, David Bowie i Iggy Pop, ali da nikad neće zaboraviti nastupe u čast Nelsonu Mandeli i Dalaj Lami. Album "Graffiti Soul" objavljen je 2009. godine, a "Big Music", njihov 16. album, 2014. Samo dvije godine kasnije izlazi "Acoustic" koji predstavlja live verzije prije objavljivanih pjesama, a aktualni album "Walk Between Worlds" objavljen je nedavno te se smatra njihovim najboljim albumom u proteklom desetljeću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:16