FESTIVAL U UMAGU

VIDEO: ŠTO POVEZUJE SERIJU 'SHAMELESS' I INDIREKT? Zvučna glazbena imena iz regije dobila su i pojačanje iz Italije te Mađarske

 
Bee Bee Sea, SUN U (Sanja Šiljković)
 Promo

Glazba spaja ljude, to svi znamo, no ima jedno mjesto gdje su veze puno dublje i prijateljstva traju dulje. Ljetno izdanje Indirekt festivala zakoračilo je u svoju šestu godinu, a s njim i brojni posjetitelji te prijatelji koje je festival okupio. Indirekt je tijekom godina ostvario i brojne međunarodne suradnje. Ove godine, Indirektovom glazbenom loncu dodaju se fini začini iz Italije i Mađarske.

Italija i Mađarska kao pojačanje snagama iz regije

Iza nas je godina brojnih koncerata, showcase festivala te konferencija na kojima je Indirekt ekipa bila itekako aktivna. Rezultat toga je bliska suradnja s mađarskim Hungarian Oncoming Tunes (HOTS) te talijanskim Music Exportom, s kojima stiže novi val nezavisnih izvođača.

Talijansko-Indirektna suradnja traje od samih početaka. Tijekom godina Indirekt je ugostio 20-ak talijanskih bendova poput Brothers In Law, Comaneci, The Academy, The Leading Guy, His Clancyness, Giungla i druge te ga s pravom doživljavaju kao vrata prema istočnoj Europi.

Dok je 2013. Indirekt obilježavao svoje prvo izdanje, iste godine u Torinu se rodio The Yellow Traffic Light, čiji se utjecaj američke glazbe '60-ih i '70-ih sjedinjuje s melodijama sheagaze-a poput My Bloody Valentine, Ride, Adorable te novijih imena kao što su Toy, DIIV i Tame Impala. Tako bi ukratko mogli opisati smjer kojim su krenuli ovi odlični Talijani, čiju su kvalitetu prepoznali upravo i navedeni DIIV te Toy kojima su otvarali nastupe na talijanskoj turneji. Na Indirekt stižu na valu albuma 'World Within Walls' objavljenog 16. ožujka 2018.

Bee Bee Sea, s The Yellow Traffic Light dijele zemlju, godinu okupljanja i činjenicu da stižu na Indirekt s friškim, hvaljenim albumom te neposredno pred američku turneju. Prvi album izdaju 2015. i rasprodaju ga u rekordnom roku. Slijedi europska turneja i suport bendovima poput Black Lips, Thee Oh Sees, King Khan & The Shrines. a krajem 2017. nastavljaju uzlaznu putanju odličnim novim albumom. Nakon Cari Cari, koji su lani nastupali na festivalu, Bee Bee Sea još su jedan bend čije su pjesme osvanule u popularnoj američkoj seriji "Shameless". Mogli bismo reći da Indirekt i tvorci serije "Shameless" dijele dobar glazbeni ukus. Dođite provjeriti kako zvuči najatraktivniji live bend u Italiji!

Nakon odličnih iskustava s mađarskim bendovima (The Kolin, Middlemist Red, The Immigrants), Indirekt nastavlja otkrivati bisere scene susjedne nam zemlje. Dope Calypso sviraju uvjerljivi rock, iako u bendu nema basista. Nemoguće? Varate se. Njihov je uspon počeo 2014., kad su objavili debi LP - "Farewell to the Fairy" koji je proglašen najboljim u zemlji, dok regionalnu slavu dostižu albumom "Banzai! Banzai! Banzai!" godinu dana poslije. Kažu kako se najbolje izražavaju na pozornici, što su i potvrdili na jesenskom izdanju Indirekta u Beogradu. Toliko su očarali da su morali dobiti pozivnicu i za lipanjski festival u Umagu.

I doma je zemlja plodna...

Vraćamo se u našu metropolu iz koje donosimo dva solo projekta dvoje vrlo talentiranih umjetnika.

Neon Lies najnoviji je uradak Gorana Lautara, osnivača bendova Modern Delusion, The Babies, Welcomin' Committee i drugih, kojeg karakterizira darkwave i minimal synth. Nakon dvije europske turneje prošle godine, Neon Lies je na magnetofonu snimio 11 novih traka analogne minimalističke i mračne elektronike. Trenutačno promovira svoj drugi album na kazetnom i digitalnom izdanju pod naslovom ''II'', a pod neonskim svjetlom reflektora moći ćete provjeriti laže li njegova glazba.

"Day After Day" i "When Everything Goes Down" - dva singla bila su dovoljna da SUN U zapazi kritika te ju svrsta u sam vrh novorastuće hrvatske plesne scene. SUN U je Sanja Šiljković, multiinstrumentalistica i pjevačica, bivša članica bendova Headswitch, Shoxx i Lollobrigida, a u ovaj samostalni projekt uklopila je svu silu skandinavskih utjecaja. Da biste čuli kako to zvuči, ne morate potezati do dalekog Islanda, dovoljno je doći ovo ljeto u Istru, od 7. do 10. lipnja 2018.

Osim međunarodnih suradnji, ove godine Indirekt festival predstavlja i Split Spot Festival koji će svoje premijerno izdanje održati u Umagu. Njima se pridružuju i KLFM-ov Radio na cesti koji će svojim programom oživjeti staru jezgru grada u popodnevnim satima.

Tražite još razloga da ljetnu sezonu započnete u Umagu? Prišapnut ćemo vam onda da će se u šumi kampa Borozija smjestiti pravo malo leglo kreativnosti riječkog projekta ArtBazaar s kojim se nastavlja uspješna prošlogodišnja suradnja. Ako vam i to nije dosta, ostala šaputanja stižu uskoro!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:30