JAKA LOKACIJA ZA SNIMANJE

ZAGREB JE VIŠE OD POLA STOLJEĆA FILMSKI GRAD Od 'Sofijinog izbora' i 'Limenog bubnja' pa do filma o princezi Diani i 'The Hitman’s Wife Bodyguarda'

 
 CROPIX

Hrvatska je sve traženija kulisa za filmove, a osim gigantskih projekata koji su se u posljednjih nekoliko godina snimali po obali poput “Igre prijestolja” ili nastavka “Mamma Mie”, jednako je popularan i grad Zagreb. Serija “Strike Back” tako je, nakon snimanja u Trogiru i Rijeci, u posljednjoj osmoj sezoni kadrove preselila upravo u hrvatsku metropolu.

Od recentnijih ostvarenja u Zagreb je došla i povijesna drama “The Master Butcher’s Singing Club”, koja se bavi njemačkim iseljenicima u Sjevernu Ameriku, a koja je snimana na području Klaićeve ulice i Muzeja Mimara. I Hollywood se zaljubio u metropolu, pa su Salma Hayek i Samuel L. Jackson, glavne zvijezde filma “The Hitman’s Wife Bodyguard”, glumili u Prvoj ekonomskoj školi u Medulićevoj ulici te također oko Muzeja Mimare. Također, u Zagrebu je prije nekoliko godina sniman biografski film o princezi Diani koju je tumačila Naomi Watts

“Zagreb je fotogeničan grad. Njegovo otvoreno lice - drevne i suvremene građevine, pročelja njegovih zgrada i spomenika, njegove arhitektonske, ali i prirodne ljepote, parkovi i perivoji, kao i njegov svakodnevni život, bili su inspiracija nastanku brojnih fotomonografija i filmskih portreta. Njegova nesumnjiva ljepota, stvarana stoljećima, kako maštom i vještinom čuvenih arhitekata, utjecajima različitih kultura i podneblja, tako i posebnim duhom i šarmom Zagrepčana, trajno očaravaju gradske posjetitelje i slučajne prolaznike, koji uvijek iznova otkrivaju jednostavne i začudne, bezvremenske vizure”, kažu iz Turističke zajednice grada Zagreba.

Ni ne čudi, stoga, objašnjavaju, da su i filmski umjetnici širom svijeta Zagreb prepoznali kao savršenu kulisu za svoja ostvarenja, prostor koji na jednome mjestu nudi toliko toga različitog, ali autentičnog, da stvarnim vizurama može zamijeniti čitave filmske gradove.

Zagrebačka filmska kompanija Jadran film u drugoj je polovici 20. stoljeća imala najveći i najpoznatiji filmski studio u srednjoj Europi, pozornicu na kojoj je, uz mnoge domaće filmove, nastao i velik broj stranih filmova, ukupno oko 150. Tako da je Zagreb već odavno jaka filmska lokacija. I to takva koja privlači vrhunske filmove, među kojima su i oni nominirani za najpoznatiju nagradu Oscar u brojnim kategorijama.

Spomenemo li samo američki “Sofijin izbor” redatelja Alana Pakule i “Limeni bubanj” Volkera Schlöndorffa, jasno je da je tu bilo i filmova najvećeg kalibra. U Zagrebu su snimane i kultne televizijske serije, poput “Dvanaestorice žigosanih”, “Vjetrova rata” i njegova nastavka “Rat i sjećanja”, obje iznimno hvaljene.

Sa svjetskim projektima u Zagreb su pristizale i svjetske filmske zvijezde - od Orsona Wellesa, Richarda Burtona, Yula Brynnera, Meryl Streep, Anite Ekberg, Roberta Mitchuma, Omara Sharifa, Kevina Kleina, Toma Sellecka, Richarda Gerea, Franca Nera, Harrisona Forda..., ponajviše zbog snimanja na zagrebačkim lokacijama, a ponekad i u okolici i drugim hrvatskim gradovima. Gotovo svi su odsjedali u kultnom zagrebačkom hotelu Esplanade (zabilježen i u “Procesu” Orsona Wellesa), a kasnije i u hotelu Intercontinental (današnji Westin).

Danas se Zagreb vrlo utemeljeno možemo brendirati kao filmski grad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:12