PRIBLIŽAVANJE KLASIKE NAJMLAĐIMA

ZAGREBAČKA FILHARMONIJA POKREĆE NOVI MINIMINI CIKLUS ZA DJECU Kultna Ježeva kućica, ovaj put u uzajamnoj igri velikog orkestra i glumaca

 Promo

Zagrebačka filharmonija već 149 godina publici nudi glazbena ostvarenja vrhunskih domaćih i svjetskih majstora, ali ove sezone, kroz posebno osmišljen ciklus za djecu, prvi put u povijesti pruža ruku prema najmlađima i omogućava poseban glazbeni doživljaj publici koja tek treba izgraditi glazbeni ukus.

Približiti klasičnu glazbu mladim generacijama u modernim vremenima raznolikih glazbenih stilova, raznovrsnih događanja, audio-vizualnih spektakala i raspršenih interesa, postaje istinski izazov.

Zagrebačka filharmonija tom je izazovu doskočila formiranjem MINIMINI ciklusa.

Što je MINIMINI ciklus? To je ciklus koncertnih predstava namijenjenih za djecu vrtićke i školske dobe. U tekućoj sezoni u sklopu MINIMINI predstavit ćemo dva premijerna naslova: Ježevu kućicu i božićnu priču Božić kod Zimogroznih.

Koncertne predstave Ježeva kućica i Božić kod Zimogroznih zamišljene su prije svega kao glazbeno i vizualno atraktivne koncertne predstave kojima je cilj «uvući» djecu u samu priču kroz njihovu interakciju s orkestrom, s tom „masom“ glazbenika koji s pozornice tako ozbiljno izgledaju i „dosadno“ zvuče, a kroz igru dirigenta i orkestra, violina i violončela, flauta i truba, svjetla i sjene, plesa i glazbe, Ježa i Lije, Zime i Groznog, pozornicu Male dvorane Lisinskog pretvoriti u čaroliju.

MINIMINI ciklus u subotu, 28. rujna otvara Ježeva kućica. Jedna od najljepših priča u stihu autora Branka Ćopića nastala je 1957.g. i od tada postala apsolutni klasik dječje književnosti čije stihove mnogi, još i dan danas, znaju napamet. Njezina univerzalna poruka o ljubavi prema domu kao prostoru vlastite slobode i sigurnosti ispričana kroz lik simpatičnog glavnog junaka Ježurke Ježića, bezvremenska je tema i vrijednost na koju uvijek valja podsjećati.

Stoga je Zagrebačka filharmonija, u režiji Petre Radin, odlučila oživiti ove vrijednosti i poruke za generacije koje dolaze. Originalnu glazbu Hrvoja Hegedušića za orkestar je prilagodio i pripremio svestrani član Zagrebačke filharmonije, trombonist, aranžer i skladatelj Marin Rabadan. Maestro David Danzmayr dirigirat će premijernim izvedbama Ježeve kućice, a „šumsku ekipu“ Ježurka Ježića glumački i glasovno utjeloviti će sjajna Hana Hegedušić, Borko Perić i Vladimir Tintor. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Sara Lovrić Caparin.

Premijerne izvedbe Ježeve kućice 28. rujna 2019. su raprodane, no za sve one koji su ovaj put zakasnili, Zagrebačka filharmonija najavljuje reprize 12. listopada u 10:00 i u 12:00 sati u Maloj dvorani Lisinski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:10