SJEĆANJA

1975.: Uzbudljivo lutanje od Pule do Dubrovnika

    AUTOR:
    • Željko Ivanjek

  • OBJAVLJENO:
  • 09.07.2010. u 07:22

Ljubitelji dobre kapljice doživjeli su silan šok. Poskupjeli su svi vinjaci i rakije domaće proizvodnje do 45 %

Srpanj 1975. prošao je u velikom očekivanju, i šokantnom razočaranju. Vaterpolo je, jednostavno, bio važan sport. Od repke Juge očekivali smo puno. A onda je sa Svjetskog prvenstva u Caliju stigla šokantna vijest.

Prve novinske stranice 21. srpnja vrištale su o diskvalifikaciji reprezentacije s prvenstva. “Doping: da (ili) ne”, kao da ga je bilo moguće zaustaviti. Kao da je bilo moguće izbrisati optužbe tamošnje službene komisije: “vaterpolist Ratko Rudić upotrijebio je amfetamine”. Bili smo diskvalificirani.

Inženjer Muškatirović, prethodno veliki golman, “negira vjerodostojnost nalaza antidoping komisije”. Tako smo bolno naučili što je antidopinška kontrola, i što su amfetamini. Tresnuli su nas po glavi da bi do kraja stoljeća ostavili sjenu našem doživljaju sporta, i raznovrsnih medikamenata.

Istovremeno, bratstvo jugoslavenskih lopova širilo je našu slavu počev od Trsta, u kojem je bila uhapšena “grupa Jugoslavena” s drogom vrijednom četvrt milijarde lira. Ova je dolazila iz Požarevca. No, skupnu slavu baštinimo još danas.

Novine su na dnu “visoke” 3. stranice uvježbavale strogoću Titove smrti. Bolest kipara Antuna Augustinčića, njegova prijatelja, pratila se obavijestima vojne liječničke komisije na čelu s profesorom doktorom Stjepanom Steinerom.

“Nakon objavljenog izvještaja, stanje cirkulacije se ponovno pogoršalo, a zatim stabiliziralo. Uz to su nastupile komplikacije od kojih su neke savladane, a druge su pod kontrolom, tako da je opće stanje sad nešto poboljšano”, priopćuje peteročlana komisija javnosti.

Posjet američkih prijatelja

Ljubitelji dobre kapljice doživjeli su silan šok. Baš od subote poskupjeli su svi vinjaci i rakije domaće proizvodnje, čak do 45 posto. Badelova Stara šljivovica skočila je sa 51 dinara na 72,35, litra Zrinjskog sa 56 na 79,40, a litra Cezara sa 53,90 na 76,95 dunara.

26. VII. filmski festival u Puli otvorila je predsjednica CK SKH Milka Planinc “kao izaslanik” njegova pokrovitelja J. B. Tita. Na Puli je pobijedio Bogdan Žižić s filmom “Kuća” i Jagodom Kaloper u naslovnoj ulozi (prva glumica festivala). Nagrada publike Jelen otišla je u ruke Branka Bauera za film “Zimovanje u Jakobsfeldu”.

U posjet su mi doputovali američki prijatelji. U Zagrebu su unajmili Opel Kadett pa smo krenuli na uzvratnu turneju niz jadransku obalu. Arthur G. je imao problema s vožnjom; bio je naučen na vozilo bez mjenjača. Prošli smo od Pule sve do Dubrovnika. Zastali bismo, primjerice, u Vodicama i okupali se, pa nastavljali dalje. Osjećao sam se kao tampon između ljubezno-nasilnih domorodaca i Amerikanaca.

“Vjerujemo da je tvoje lutanje Jadranom bilo lijepo i uzbudljivo. O tome ćeš nam pričati!” napisao mi je na razglednici 16. VIII. s Raba moj “idol” Dragutin Tadijanović. Nisam imao bogzna što.

Izazvao mali sudar

Vidio sam da su Amerikanci pravi mamac za cimer fraje (iznajmljivače soba) i svakojake trgovce na štandovima. Očekivalo se da Amerikanke olako troše novac, i kupuju tričarije. Pretpostavljalo se da su milijunaši, što nisu bili, iako su ostali bogati, za naše prilike.

U Dubrovniku sam ih namolio da malo vozim auto, pa sam napravio mali sudar, no Arthur je preuzeo odgovornost umjesto mene. Sjetio sam se, jednostavno, kako sam po Americi vozio Mustanga, gotovo 200 na sat.

Mislio sam da ćemo ih do danas svi imati, no prevario sam se.

Oni su bili ponosni zbog političke situacije u svojoj zemlji. Napokon, glasali su za demokrata Georgea McGoverna, dakle protiv Nixona, Watergatea, i svega što je uslijedilo.

Oprostili smo se u Skoplju. Oni su otišli za Thesaloniki, za Solun, u koji ću dospjeti tek nekoliko desetljeća kasnije. A ja sam krenuo na onaj čudesni, nevjerojatni Balkan ili Solun ekspres, što će me vratiti u Zagreb. Čini mi se da je tu, u vlaku, među sirotinjom najbolje funkcionirala multikulturalnost Titove Jugoslavije.

U gradu me dočekala nevjerojatna vrućina. Što sam mogao nego na Savu, na bazen. Starci su bili u Pakoštanima.

Odavno nisam bio s tatom na šljunčari u Jarunu. Tamo smo se kupali u savskom rukavcu. Tata je pecao ribu. Do nedalekog i glasovitog kupališta nismo išli. To je bio babinjak, ne samo za tatu, nego i za sve nas ostale.

Tramvaji nisu vozili

Navečer sam odlazio u Saloon, u Pantu, pa u Karaku, što bi već radilo. Upoznao sam Cicija Videca i Kraka, a Ninu sam već poznavao iz Sabora učenika, na Trgu žrtava. Jednom smo otišli k meni, na tulum. Stalno se vrebalo kamo bi se moglo otići na tulum, još uvijek na žur, čini mi se, da bi se pješačilo preko cijeloga grada do kuće, i slušalo jutarnje kosove. Tramvaji nisu vozili.

A najesen mi se vraćala cura s mora, počinjala su predavanja.

Hit ljeta: Libertas i ‘Moja Ane broji dane’

Ljeta ‘75. rado su se slušale, sa Splitskog festivala, ove pjesme: “Cvrčak cvrči Ane” u izvedbi Đorđija Peruzovića, “Moja Ane broji dane” sastava Libertas, “Vratija se barba iz Amerike” sastava Pro Arte, “Ja ne mogu drugo nego da je ljubim” Miše Kovača, “Nježne strune mandoline” Tereze Kesovije. Pa ipak za mene su postojala dva apsolutna hita. “Barbaru” je napisao Zvonko Špišić na pjesmu Ivana Slamniga. Pjesmu Olivera Dragojevića “Galeb i ja” napisao je Zdenko Runjić na pjesmu Tomislava Zuppe. (Sjećam se da su čitatelji s nevjericom shvatili iz razgovora s Vjeranom, Tomislavovim sinom, da je himnički “Galeb” nastao u višekatnici pokraj Trešnjevačkog placa.)

Vladimir Prelog dobiva Nobelovu nagradu za kemiju

4. VII. Veljko Rogošić preplivao dionicu Vis - Split od 53,8 km za 14,35 sati

na Jezuitskom trgu, na priredbi u povodu Dana ustanka sudjeluju brigadiri radne akcije Sava (slavna ORA); prikazuju se dva filma “Vojna parada 1975.” i Bulajićeva “Kozara”; isti igranac prikazuje TV Zagreb na Drugom programu

posebno mi je draga vijest “Oteto vraćeno” od 29. VII: “Biblioteka K. U. K. mornarice opet u Puli”. Potpisuje je Ida Biard. Tako se slavi “restauracija Mornaričke ratne biblioteke, koju je našoj zemlji vratila Austrija”. Riječ je o 27.383 sveska, od kojih je neke 1904. u Puli listao James Joyce

29. VII. Tito “danas” u Helsinkiju, gdje se održava Konferencija o europskoj sigurnosti i suradnji šefova država i vlada, slavni KESS

na Reviji pretpremijernih filmova - najveća poslastica za tapkaroše - u kinu Zagreb, od 30. VII. do 3. VIII., prikazuju se sljedeći filmovi: “Topovi s Navarona”, “Kalibar 20 za specijalista”, “Škorpion”, “Slomljena strijela” i “Žaoka”. Uz važnu napomenu: “kino ima klima-uređaj”

profesorica Nada Klaić, koja je napisala sve svoje radove u kuhinji, kako mi je rekla u tamnoplavoj kuti od glota, objavljuje “Povijest Hrvata u razvijenom srednjem vijeku”

Gajo Petrović objavljuje kultnu knjigu “Filozofija i marksizam”; ako ni po čemu, znali smo ga po srednjoškolskim udžbenicima

kemičar Vladimir Prelog, brat kunsthistoričara Milana, dobiva Nobelovu nagradu za istraživanje stereokemije organskih molekula i reakcija

pušten u rad prvi agregat u Hidroelektrane Varaždin

u kina stiže “Seljačka buna” Vatroslava Mimice s Fabijanom Šovagovićem

RTV Zagreb počinje s emitiranjem kultne dramske serije “Gruntovčani”

u kinu Zagreb premijerno se prikazuje “Otok s blagom” s Marlonom Brandom; igra domaći film “Hitler iz našeg sokaka”; soft pornići su tu s naslovima “Mazurka u krevetu” i “Rektor u krevetu”; SC reprizira “Pattona”; kolega Đorđe Mišković, čiju su zbirku poezije objavili “ljubitelji poezije Đ. M.”, preporučuje “Žaoku” s Redfordom i Newmanom

Sabor daje 420 milijuna za Učku

telefoni se mogu kupiti na kredit u 10 rata po 4000 din

SAD poražen u Vijetnamu

Volkswagen predstavio svoj model Golf, što će imati velikih posljedica za TAS u Sarajevu, i sve nas

13. IV. počeo građanski rat u Libanonu, izazvan sukobom iz Izraela izbjeglih palestinskih muslimana, i kršćana

30. IV. vojnici Vijetkonga ulaze u Sajgon, a Amerikanci bježe; gledali smo to u potonjem nizu filmskih hitova (“Apokalipsa sada”)

5. VI. Sueski kanal otvoren za međunarodni promet; bio je zatvoren od izraelsko-arapskog rata 1967.

17. VII. spajaju se svemirske letjelice Apollo ASTP i Sojuz 19, što potvrđuje zatopljenje u odnosima dvaju osnovnih protagonista hladnog rata

30. VII. - 1. VIII. održan KESS u Helsinkiju; 35 država potpisalo završni dokument kojim se obvezuju na poštovanje granica, nemiješanje u unutrašnje poslove i uvažavanje ljudskih prava i temeljnih sloboda

20. IX. umire Francisco Franco

u Angoli počinje građanski rat

atomski fizičar i najpoznatiji sovjetski disident Andrej Dimitrijevič Saharov dobiva Nobelovu nagradu za mir te ga vlasti interniraju u Gorki

ubijen talijanski pisac i režiser Pier Paolo Pasolini

film godine je “Let iznad kukavičjeg gnijezda”; snimio ga je češki emigrant Miloš Forman prema bestseleru Kena Kaseyja (u nas ga izdao Z. Crnković u Hitu Znanja); Jack Nicholson zaslužuje status ikone

krajem godine Ramonesi objavljuju prvi singl (Blitzkrieg Bop), a Sex Pistolsi sviraju prvi koncert u Umjetničkoj školi St. Martin u Londonu

zima će početi i nastaviti se s afirmacijom švedskog skijaša Ingemara Stenmarka

Tagovi

Izdvajamo