NIJE LAKO

A ŠTO NAKON FAKULTETA? 7 koraka koji će vam pomoći da odlučite što ćete učiniti sa svojim životom nakon studija

Mnogi su dali svoj posljednji ispit pa čekaju posao iz snova koji su prije fakulteta idealizirali, a sada s velikim strahom i nesigurnošću gledaju prema njemu. Što ćete raditi nakon fakulteta? Hoćete li uspijeti pronaći ikakav posao, a još manje ostvariti svoju karijeru iz snova? Mladi su opterećeni traženjem posla i strahuju za svoju egzistenciju pa im pritom nerijetko promakne i činjenica - što bi uistinu željeli raditi.
 Foto: Colourbox

1. Sasvim je normalno da se tako osjećate

U Hrvatskoj, put do posla i karijere nije lak i potrebno je mnogo iskustva, odbijenica i predradnji koje će vas dovesti tamo gdje želite. Ukoliko ste imali radnog iskustva u vrijeme studija - bit će vam lakše, u suprotnom vjerojatno vas čeka nešto teži put koji jednostavno morate proći.

--> MLADA HRVATSKA PODUZETNICA (25) 'Tri su ključne stvari pri pokretanju svog biznisa, ali pazite na početničke greške'

2. Dobro razmislite o svojim jakim stranama i radite na njihovom usavršavanju

Zapitajte se u čemu ste najbolji, koje vještine s lakoćom savladavate, jeste li vizualni ili auditivni tip te u kakvim situacijama se osjećate najsigurnije. Potom pažnju usmjerite na te jake strane i iskoristite ih kako biste u konačnici od njih profitirali.

3. Odgovorite si na pitanje u kakvoj biste radnoj okolini voljeli raditi

Volite li grupne zadatke i timski rad ili preferirate individualan pristup zadacima? Odgovor na to pitanje može vam znatno pomoći u stvaranju vizije kakav posao i gdje biste voljeli raditi.

4. Sastavite popis

Na papir napišite sve elemente posla i zadataka koje volite, odnosno koje ne volite. Veseli vas mogućnost kreativnog izražavanja, volite pisati i vješti ste u prepričavanju događaja - možda je novinarstvo vaš poziv, bez obzira na studij koji ste završili.

--> KOLIKA JE BILA VAŠA PRVA PLAĆA? Istraživanje pokazalo da se neki u Hrvatskoj mogu pohvaliti iznosom većim od 6.000 kuna

5. Razmislite o svom stupnju obrazovanja

Ukoliko ste do sada došli do spoznaje da se želite baviti poslom koji zahtjeva neki drugi stupanj obrazovanja ili stjecanje novih vještina - saznajte gdje se možete usavršiti. Hoćete li upisati neki tečaj, seminar, radionicu ili pak cijelu godinu nekog od studija - odluka je na vama, no valja krenuti pravovremeno.

6. Imate li dovoljno radnog iskustva

Možda težite nekoj menadžerskoj poziciji, no ne smijete zabraviti kako vam je potrebno prethodno iskustvo pa biste možda trebali započeti s prijavama na asistentske poslove koji će vas s vremenom dovesti do željene karijere.

7. Raspitajte se

Obitelj, prijatelji, profesori i poznanici mogu vam biti od uvelike pomoći u traženju posla, odnosno prakse koja će vas dovesti do željene poziciji. Od toga da će se raspitati o eventualnim internim natječajima pa sve do toga da će vas podržati razgovorom i konkretnim savjetima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:35