Najjeftinije kuhano vino na adventu prodaje Petar Kovač, 25-godišnji Zagrepčanin koji je nakon završenog fakulteta odlučio pokrenuti vlastiti biznis i ljudima ponuditi nešto povoljnije.
On nije vinarski potkovan, u ovom poslu tek je dvije godine, međutim, umjesto iskustva, vodi ga ljubav prema tradiciji te želja za kvalitetnim okusima i prezentacijom. Njegov štand “Japa” smješten je na Tomislavcu, a u ponudi ima crveno vino frankovku i bijela vina graševinu, zeleni silvanac, šipon i sauvignon.
Čuvani recept
Vina dolaze iz vinarije obiteljskih prijatelja iz Štrigove u Međimurju, a ova “međimurska” kućica jedinstvena je.
- Moj otac i baka rodom su iz Čakovca i naučili su me domaćim, autohtonim receptima koje čuvam i danas. Sve na štandu radimo sami, po čuvanoj recepturi. Inače, riječ “japa” na međimurskom znači tata pa sam nazivom kućice htio odati čast međimurskom govoru, ali i svom ocu - rekao je Petar.
To kvalitetno domaće vino prodaje za 12 kuna.
- Ljudi hvale naša vina jer osjete razliku između kupovnih i naših domaćih. Nadam se da ćemo cijenom i kvalitetom privući najviše ljudi - govori Petar.
U kuhana vina stavljaju vaniliju, naranču, šećer, klinčić, ali i malo vode da se ljudi ne napiju, kako kaže Petar. Osim vina, kao iznimnu ponudu ističe langoš lepinju koja se radi po staroj bakinoj recepturi - zamijese se jaja, jogurt, germa, sol, šećer, kvasac, mlijeko, brašno, voda i ulje i dobije mekana topla lepinja koja se prelijeva slatkim ili slanim umakom.
Velike gužve
Simpatična ekipa na štandu Bonus Vir u Bogovićevoj ulici, tik do Sunca, prodaje najjeftinije debrecinke na adventu. Cijena im je 15 kuna, serviraju se u pecivu, a od priloga se može odabrati senf, kečap, majoneza, dinstani kupus ili luk. Meso koje poslužuju kupuju u Samoboru. Nikakve tajne nema, kažu Valentina, Dražen i Marko, a ipak svaku večer jedva uspijevaju poslužiti sve kupce koji stoje pred njihovom kućicom.
- Na adventu smo od početka i cijena kobasica nije se mijenjala. Zašto i bi? Od istog dobavljača kupujemo meso koje nije poskupio, stvarno je kvalitetno i vjerujemo da nam se zato kupci vraćaju - kaže troje prodavača uglas i nada se da će dobro proći ove godine ako je suditi prema gužvi koja je vladala prvih adventskih dana.
Humanitarno
- Tijekom jutra je malo mirnije, ali kako dan odmiče, sve se više kupuje. Prodaju se dobro i ostale kobasice, ali debrecinke idu najbolje - kaže prodavač Dražen. Ova dva štanda na Tomislavcu i u Bogovićevoj zasigurno su dobre adrese za one koji ciljaju što jeftinije se provesti. Provod udvoje, uz kuhano vino i kobasice, stajat će 54 kune. Na Zrinjevcu se, također, može naći pokoja povoljnija ponuda, kao primjerice, na štandu Lefty’s prodaju kuhano rose vino za 13 kuna, a kranjsku kobasicu za 16 te na štandu Plavi škarnicl imaju kuhano bijelo vino za 12 kuna i crno za 14.
Najjeftinije kuhano vino ove godine prodaju na štandu Lions klub Zagreb, gdje su crno i bijelo vino 10 kuna, no prodaja je humanitarna i prikupljeni novac namijenjen je pučkim kuhinjama.
Ista ponuda, ali druge lokacije i različite cijene
KOBASICE
1. Svijet kobasica, Trg bana Jelačića
20 kuna
Pikantne kobasice kupuju u Krašiću gdje ih izrađuju od svinja iz domaćeg uzgoja
2. Bonus Vir, Bogovićeva
15 kuna
Meso je iz Samobora, a od priloga se može odabrati senf, kečap, majoneza, dinstani kupus i luk
3. Lira, Arheološki muzej
16 kuna
Uz kobasice se može dobiti kečap, senf ili majoneza
4. Casa Blanca, Fuliranje
18 kuna
Od priloga se može birati između karameliziranog luka, kečapa, senfa, majoneze, barbecue, barbecue chill ili tabasca
5. Perica, Trg kralja Tomislava
19 kuna
Meso se kupuje na Dolcu, a uz njega se mogu dobiti krastavci, pečene paprike i lučice. Od neobičnijih preljeva, može se dobiti curry mango sauce ili smokey baconnaise
KUHANO VINO
1. Slatki brk, Tomislavac
14 kuna
Domaće crno kuhano vino Kursan babić dolazi iz Šibenika, a kuha se uz klinčić, cimet, vanilin šećer i štapić vanilije
2. Pod zidom, Fuliranje
14 kuna
Crno kuhano vino Cabernet Souvignon i bijelo kuhano vino Graševina dolaze iz Istre i Slavonije. U vino ide pet tajnih sastojaka
3. Core Cornati, Božićna bajka
20 kuna
U Badelovo crno i bijelo vino idu komadići suhe naranče, jabučice i kruške, koji daju posebnu notu
4. La Fabrica, Europski trg
15 kuna
Cimet, naranča, klinčić i šećer sastojci su koji idu u Badelovo zimsko kuhano crno vino
5. Japa, Tomislavac
12 kuna
Crna Frankovka, bijela Graševina i zeleni Silvanac domaća su vina iz Štrigove u Međimurju, sadrže vaniliju, naranču, šećer i klinčić