ADVENT

RISKIRALI I OSTVARILI SVOJ SAN Odvjetnik, matematičarka i analitičar otvorili jedno od najpopularnijih mjesta na zagrebačkom Tomislavcu

Marko, Mia i Fran svoju ponudu baziraju na alkoholnim čajevima
 Sandra Šimunović / CROPIX

Odvjetnik, matematičarka i financijski analitičar odlučili su otvoriti kućicu s čajevima na Adventu i trenutačno vode jedno od najpopularnijih mjesta na Tomislavcu.

Iako ova rečenica zvuči kao uvod u vic, zapravo se radi o stvarnoj priči troje prijatelja koji su riskirali i ostvarili svoj san. Marko Hrabar, Mia Nižić i Fran Ćurković vode kućicu T&T na kojoj prodaju malo drugačije stvari od “normalnih” adventskih kućica, a glavni proizvod im je čaj s alkoholom. I upravo je čaj bio pokretač cijele ideje.

- Marko i ja sjedili smo na piću i razmišljali kako prošle godine na Adventu nije bilo baš neke ponude čajeva. Nakon nekoliko čaša rekli smo kako bismo mi mogli otvoriti svoju kućicu, a drugo jutro je ta ideja i dalje bila s nama pa smo krenuli - prisjetila se Mia. Ideju su dobili u rujnu, ubrzo su uključili u svoj plan i Frana, a nakon toga su krenuli sastanci i sastanci na kojima su brusili svoje ideje za nadolazeći Advent, iako im nitko nije garantirao da će uopće dobiti kućicu.

Tri sata spavanja

- Dvije okolnosti su se poklopile da smo dobili kućicu. Prvo, nudili smo nešto drugačije i drugo, organizatori su odlučili postaviti dodatne kućice na Tomislavcu - rekao je Marko, a sretnu vijest dobili su mjesec dana prije početka Adventa u Zagrebu. Potom je krenula njihova borba, jer nitko od njih nije imao nikakvog iskustva u ugostiteljstvu, a uz to su imali i svoje dnevne poslove. Tražili su savjete od prijatelja, učili u hodu, spavali po tri sata, ali je 26. studenoga njihova kućica bila spremna. No, otvorenje nije moglo proći bez malih problema.

- Mi smo mislili da je otvaranje u 10 ujutro, pa smo noć prije Mia i ja kuhali vino, dok je Marko bojao kućicu. Cjenici su nam trebali stići tek u podne i onda ujutro saznamo da je otvorenje tek u 18 sati - prisjeća se Fran. Bilo je tu još nekih sitnih problema, ali su iz svega puno naučili. Od skladištenja robe, uređenja kućice, izrade cjenika, pa sve do kakve boje treba biti kućica. U svemu su im pomogli prijatelji, obitelj, ali i ostali vlasnici kućica tako da su danas jedna od posjećenijih kućica na Adventu, a na njihovu štandu rade još i četiri studenta. Ono po čemu se posebno ističu je ponuda, jer nisu klasična - kobasica, kuhano vino, fritula - kućica. Glavni proizvod su im čajevi, ali i tramezzini - sendviči u tostu. Uz njih prodaju i kuhano vino, rakije, pivo te bademe i kolače. I sve pripremaju sami.

Ljubav prema adventu

- Svatko radi nešto. Fran je zadužen za hranu, on radi tramazzine i kolače, Mia se brine o vinu, a ja o ostalim pićima. U pomoć nam još uskaču i prijatelji i članovi obitelji, ali cijelo vrijeme nas drži taj neki adrenalin, tako da nam ništa nije teško - kaže Marko. Prije slaganja ponude sami su isprobavali sve moguće kombinacije čajeva i koktela, ali i sva hrana koja se našla na cjeniku prvo je prošla kroz njihove ruke.

- Kupili smo za 100 eura čajeve i onda isprobali svaki. Pa smo onda odabrane miješali s raznim žesticama. I onda bi netko donio kolače, pa smo i njih odlučili uklopiti u ponudu. Sve je išlo spontano - kaže Fran.

Vesela ekipa prisjetila se svoje prve večeri, kada su na otvorenje donijeli 30 litara kuhanog vina i dvije gajbe piva, a već nakon tri sata ostali su bez svega.

- Vodio nas je adrenalin i ljubav prema Adventu. Uspjeli smo sve uskladiti s dnevnim poslom, a naša kućica na kraju dana dođe nam kao mala antistres terapija - rekla je Mia te dodala da namjeravaju biti na Adventu i iduće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 22:10