REKORDERI PO BROJU ŠTANDOVA

'TIJEKOM LJETA SMO NA JARUNU, A ZIMI U CENTRU' Zagrebačka obitelj pronašla je način kako može super živjeti iako na proljeće i jesen ne rade ništa

Marko Todorov / CROPIX

Eat me: Nalaze se na Tomislavovu i Europskom trgu, Zrinjevcu i Gornjem gradu

 

Štandovi na zagrebačkom Adventu svake su godine tražena roba. Nije to čudno jer donose veliku zaradu koja se može usporediti s onom u kafićima na samoj obali u špici sezone.

Brojni ugostitelji, manji i veći, stoga žele dozvolu Grada za otvaranje štanda, i to na nekoj od najpopularnijih i najposjećenijih lokacija, poput Ledenog parka, Fuliranja ili Trga bana Jelačića. Ove godine potražnja je i veća jer je u ponudi bilo sedam lokacija manje nego prošle godine pa sretnici koju su dobili dozvolu očekuju još veći prihod. Šetnjom kroz adventske lokacije primijetili smo da se neka imena ponavljaju više puta, poput Eat me ili Amélie.

Iza brenda Eat me stoji obitelj Cimerman, tata Damir i djeca Laura (22) i Domagoj (20), a na ovogodišnjem Adventu imaju čak četiri štanda - na Tomislavovu i Europskom trgu, na Zrinjevcu i Gornjem gradu, u sklopu Caffea de Matoš. Njihova ponuda prepoznatljiva je po kobasicama zanimljiva naziva - Chuck Norris ljuti i Bruce Lee blagi, a ovo im je četvrta godina na najljepšem Adventu u Europi.

Cantina: Nalaze se u Bogovićevoj, Petrićevoj i na Europskom trgu

 

Prema našoj slobodnoj računici, ako je prosječna cijena najma adventske kućice 50 tisuća kuna, obitelj Cimerman je samo za najam uložila oko 200 tisuća kuna. 

- Tijekom ljeta radimo u beach baru Eat me na Jarunu, a zime provodimo u centru grada. I sestra i ja se bavimo ugostiteljstvom od malih nogu, nismo ni razmišljali o karijeri u drugom polju. Ja sam na Europskom trgu, sestra je na Zrinjevcu, a o ostala dva štanda brinu naši voditelji. Na svakom štandu imamo četvero zaposlenih, a zasad smo više nego zadovoljni prodajom i zaradom - rekao je mladi ugostitelj Domagoj.

Skup najam

Prošle godine imali su kućicu na Trgu bana Jelačića, no Domagoj kaže da im je ove godine najam ipak bio previsok pa su umjesto toga otvorili više štandova oko Trga.

- Radimo tijekom ljeta i zime, a proljeće i jesen živimo od toga što smo zaradili. Kad poplaćamo najmove, poreze i radnike, posao na Adventu i dalje se isplati, pa čak i ako to znači da tih 40 dana doslovno živimo na ulici - kaže Domagoj.

T&T: Nalaze se na Tomislavcu, na Fuliranju i Strossmayerovu trgu

 

Jedna od rekorderki po broju štandova na Adventu je i Žakline Troskot, slastičarka čija Amélie ove godine ima kućicu na čak tri lokacije, kraj HNK, u Gajevoj i na Europskom trgu. Prošle su godine, kaže Žakline, pauzirali, ali ove su se vratili s najviše štandova dosad.

Uigran tim

- Nije nam teško sve držati pod kontrolom jer smo dobro uigran tim, a čini se da će sve tri lokacije biti isplative. Potrudili smo se na svakoj ponuditi barem nešto drukčije, tako na Europskom trgu eksperimentiramo sa slanom ponudom, a u ostale dvije kućice najprodavanije su nam germknedle koje su jedne od jeftinijih na Adventu, a ja ih sama mijesim svakodnevno. Zanimljivo, HNK, koji nije toliko razvikana lokacija, pokazao se kao jedna od posjećenijih - rekla je Žakline.

Ona sama više je u proizvodnji nego u ijednoj kućici, ali baš je jučer obišla sve lokacije i više je nego zadovoljna.

Amelie: Nalaze se kraj HNK, u Gajevoj ulici i na Europskom trgu

 

Dva štanda, na Tomislavcu i na Fuliranju, ima i mlada ekipa iz T&T-a koja stoji iza jednog od najpopularnijeg specijaliteta ovogodišnjeg Adventa - street sarme, kao i talijanski restoran Cantina u Bogovićevoj i Petrićevoj. Rakije iz Rakijarnice možete popiti u dvorištu Arheološkog muzeja i u sklopu Fuliranja na Strossmayerovu trgu, a tradicionalnu ponudu štanda Ledena, kobasice, kuhano vino i fritule, možete pronaći kraj Ledenog parka i na Zrinjevcu.

Izdvajamo