SUVREMENO BLAGDANSKO RUHO

DRUGAČIJA PRIČA IZ OSIJEKA Božićni tramvaj, klizalište, božićno kino, čvarci.. Pogledajte kako je u Osijeku nakon dugo godina oživjelo središte grada!

 

NOVO Zahvaljujući Gradu Osijeku i organizatorima Adventa u Osijeku, novogodišnji program u središtu grada bit će zanimljiv spoj urbanog i tradicijskog. Pripremaju se čak dvije pozornice sa različitim sadržajima. Tako će na središnjoj pozornici, postavljenoj na Trgu Pape Ivana Pavla II. ispred osječke Konkatedrale, iza 22 sata zasvirati i zapjevati bard starogradske glazbe Zvonko Bogdan i njegovi tamburaši koji će, zajedno s osječkim gradonačelnikom Ivanom Vrkićem, okupljene uvesti u novu 2018. godinu. Nakon ponoći na scenu stupa popularna zagrebačka skupina Detour koja će svirati do 2 sata ujutro. Druga će pozornica biti postavljena na Trgu Ante Starčevića. Tamo će s četiri sata programa posjetitelje zabaviti VJ Laser u posebnom vizualno-glazbenom nastupu s retro programom. U Novu Godinu u Osijeku će se moći i uklizati, jer će klizalište na trgu raditi do 02 sata iza ponoći.

----------------------

NOVO Advent u Osijeku - uz ugostiteljsku i obrtničku ponudu te redoviti koncertni program na adventskoj pozornici – donio je još jednu atrakciju. Od 23. do 25. prosinca ispred osječke Konkatedrale postavljene su jaslice izrađene od leda. Jaslice s likovima u prirodnoj veličini izradila je osječka tvrtka Ice Product, koristeći 2500 kg teške blokove leda koje sama proizvodi posebnim postupkom u svojim hladnjačama u Osijeku. Figure, osvjetljenje blještavom rasvjetom, u času su postale hit na Adventu u Osijeku te su u božićno raspoloženje uvele sve posjetitelje.

Programi u kupoli postavljenoj uz kružno klizalište na glavnom osječkom trgu oduševili su strane goste, ali i osječke mališane. Tamo je održan trodnevni program nazvan „Slama na Adventu u Osijeku“, u okviru kojega su posjetitelji, mogli sudjelovati u igraonicama i radionicama izrade kipova i ukrasa od slame, ili uživati u postavljenim figurama, radovima akademskog kipara Nikole Fallera, voditelja land art projekta koji već godinama od ovog materijala izrađuje kipove i organizira istoimeni festival. U kupoli je organizirano i božićno kino, odnosno dvodnevni program „Kino Urania na Adventu u Osijeku“, kojim su se Kinematografi Osijek uključili na program adventa i osigurali dvije besplatne projekcije dugometražnih animiranih filmova. Uz klizalište, lunapark i niz nagradnih igara i ponude kućica, advent je ovakvim sadržajima bitno obogatio centar grada, koji već godinama nije bio pun i živ kao u zadnjih tridesetak dana.

Na pozornici je dosad održano više od 20 koncerata, a posebno je dobro odjeknuo nastup grupe TBF, u četvrtak 28. prosinca. Gužva u cijelom centru Osijeka i parkirališta prepuna vozila iz cijele Slavonije i Baranje, ali i pokojeg iz Zagreba i drugih gradova Sjeverozapadne Hrvatske, ukazuju na stalnu popularnost ovog splitskog sastava, ali i na opravdanost nagrade kojom se okitio Osijek ove godine – one vodeće destinacije kontinentalnog turizma.

----------------------

NOVO Prvakinja Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, Sandra Lončarić Tankosić, jedna je od poznatih faca koja je od prvoga dana redoviti posjetitelj Adventa u Osijeku, urbane božićne čarolije u središtu grada.

- Moram priznati da sam oduševljena i sretna što je ova adventska manifestacija preselila u centar grada, u susjedstvo mojeg Hrvatskog narodnog kazališta. Tako svakoga dana prođiram ovdje ili na putu za posao ili na povratku ili u pauzi. Nekada i po nekoliko puta dnevno! Često kupim omiljenu krempitu, popijem bijelo kuhano vino, družim se i pričam s ljudima i – uživam. Osjećam i vidim kako se lijepa i jaka energija ovoga Adventa proširila među ljudima - kaže poznata osječka glumica. "Voljela bih da i nakon završetka ovoga događaja ljudi ostanu u ovom raspoloženju, svjesni ljepote života tijekom cijele godine. Da se volimo i budemo dobri jedni prema drugima“, zaključila je te uputila božićnu čestitku: "Želim svima sretan i blagoslovljen Božić i puno pozdrava s Adventa u Osijeku".

OSIJEK - Središte Osijeka u posljednja dva tjedna 'odjeveno' je u blagdansko ruho, s ugodno opijajućim mirisima tradicije najvećeg grada istočne Hrvatske i njegove okolice koja se prostrla po plodnoj ravnici, ali i modernih elemenata odlično pomiješanih s lokalnom tradicijom. Advent u Osijeku, inače najveći u Hrvatskoj istočno od Zagreba, ove je godine preseljen na novu lokaciju. Nakon što je tri godine očaravao posjetitelje u staroj gradskoj jezgri Tvrđi, ove godine imao je za cilj napuniti ulice središta grada energijom, životom, veseljem i zajedništvom. Razveseliti stanovnike, slučajne prolaznike, ugostiti znatiželjne putnike koji odabirom Osijeka ovog Adventa zasigurno nisu pogriješili.

Već od prvih dana bilo je jasno kako je taj cilj realiziran, jer manifestacija svakoga dana, osim samih Osječana, u grad dovodi brojne goste iz cijele Slavonije i Baranje, koji na tri vezane lokacije koliko ih Advent pokriva doista mogu pronaći ponešto za sebe. Oni najmlađi to će prvenstveno učiniti na velikom, preko 400 četvornih metara, kružnom klizalištu postavljenom na glavnom gradskom trgu, odnosno u prozirnoj grijanoj kupoli gdje se održavaju dječji programi. Tu je i djeci omiljeni stari ringišpil, kojega zovu karusel, ali i duh osječke prošlosti u vidu starog gradskog tramvaja koji budno nadzire kako njegov mlađi kolega Božićni tramvaj vozi mališane gradom. Posebna je, pak, priča otok usred klizališta do kojeg se dolazi mostićem postavljenim iznad ledene površine. Religijski karakter Advent je dobio velikim vijencem ispred Konkatedrale, a tamo su i kućice s ponudom lokalnih OPG-a, rukotvorina, božićnih suvenira... Ugostiteljska ponuda je naravno bogata i kvalitetna, a sve to nalazi se u više od 50 kućica raspoređenih na Trgu Pape Ivana Pavla II. i dijelu Županijske ulice. Nakon svega nabrojanog, ne čudi kako je Advent već nakon dva tjedna dosegao broj posjeta cjelokupnog lanjskog Adventa!

'Programski je, kroz izbor ugostitelja i vinara, Advent koncipiran kao 'Osijek u malom', a u ponudi obrtnika i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava zastupljeni su prodavači iz Slavonije i Baranje. Oni posjetiteljima nude u prvom redu rukotvorine i domaće proizvode, kako tradicijske, tako i proizvode suvremenog dizajna ili novih receptura', rekao je Ivan Kristijan Majić, voditelj programa Adventa u Osijeku, koji traje sve do 31. prosinca, kada će novogodišnjim dočekom biti zaokružena ova priča. I to bi trebala biti nezaboravna večer, sa Zvonkom Bogdanom na pozornici ispred Konkatedrale, odnosno Detourom i DJ-ima na pozornici koju organizatori planiraju postaviti na Trgu Ante Starčevića.

Trg Ante Starčevića

Središnji osječki trg za adventske je potrebe preuređen u pravi, mali zabavni park s kružnim klizalištem koje je svakoga dana otvoreno od 10 do 22 sata, prozirnom grijanom kupolom za dječje programe i predstavljanje inozemnih obrtnika te romantičnim malim ringišpilom za djecu. Tu je stari osječki tramvaj, ali i polazna stanica Božićnog tramvaja koji kruži Osijekom i vozi najmlađe goste.

Trg Pape Ivana Pavla II. i početak Županijske ulice

Ispred Konkatedrale smjestio se veliki adventski vijenac i pozornica na kojoj svakoga vikenda nastupaju bendovi, zborovi, orkestri..., a u tu su i kućice. One kod Konkatedrale nude ponudu s lokalnih OPG-a, tradicijske proizvode, rukotvorine, dok su one koje ide prema Županijskoj ulici i u njoj samoj predviđene kao gastro i eno kutak. Tamo se mogu kušati brojni lokalni specijaliteti, okusiti mirise Slavonije i Baranje bilo da je riječ o vinu i domaćoj rakiji, bilo o kobasicama, čvarcima ili slanini... Tu je i Božićna pivnica, čokoladirnica, a apsolutni hitovi su kuhani gin i churros s nutellom. Ima i čaja.

Vrh Esseker centra

Na vrhu ovog poslovnog centra nalazi se Adventski Dky box staklena kupola koja je nakon dugo vremena “oživjela” kao domaćin različitim događanjima koji nadopunjuju adventske sadržaje na otvorenim prostorima u središtu grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:21