BIJELI SPORT

Andre Agassi: Šmrkao je meth i prevario cijeli svijet

    AUTOR:
    • Vanja Došen

  • OBJAVLJENO:
  • 29.10.2009. u 07:35

SIPA

Njegov asistent, kojeg u knjizi oslovljava samo sa Slim, jednog mu je dana ponudio prvu lajnu kristalnog metamfetamina

Andre Agassi, jedna od najvećih ikona u povijesti tenisa, čovjek koji je u devedesetima popularizirao taj sport zahvaljujući svom buntovničkom stilu i karizmi, drogirao se kristalnim metamfetaminom, “methom” ili “iceom”, dok se još uvijek profesionalno bavio tenisom. Tu dobro čuvanu i, kako sam kaže, sramotnu tajnu svijetu je odlučio otkriti u autobiografiji koja će biti objavljena sljedeći mjesec, pod naslovom “Open: An Autobiography”.

Najintrigantniji dijelovi knjige ipak su nešto ranije našli svoj put do svjetske javnosti nakon što je zaposlenik Sport Illustrateda, časopisa koji će zajedno s magazinom People ovih dana objaviti dijelove knjige, na svom Twitter profilu objavio zanimljive detalje.

Za slavnog tenisača, koji iza sebe ima osam Grand Slam pobjeda, kako kaže, 1997. godina bila je prilično teška. Istodobno se borio sa svojom sve lošijom igrom te odlukom da li da oženi svoju tadašnju zaručnicu, glumicu Brooke Shields. Njegov asistent, kojeg u knjizi oslovljava samo sa Slim, jednog mu je dana ponudio prvu lajnu “metha”, u Americi najjeftinije droge.

“I Slim je pod stresom... Pita me: ‘Želiš li se nadrogirati sa mnom?’; ‘Čime?’; ‘Gackom’; ‘Koji je vrag gack?’, ‘Kristalni metamfetamin’; ‘Zašto ga zovu gack?’; ‘Zato što je to zvuk koji stvaraš kada si na njemu...Čovječe, na njemu se osjećaš kao da si Superman!’

Želja za čišćenjem

I kao da čujem riječi iz tuđih usta: ‘Znaš što? Je..š ga. Idemo se nadrogirati.’

Slim je stavio malu hrpicu praha na stolić. Reže ga, šmrka ga. Ponovno ga reže. Ja ga šmrčem. Opuštam se na sofi i razmišljam o granici koju sam upravo prešao, s koje više nema povratka. Slijedi trenutak žaljenja, a potom velika tuga. A onda - ogroman val euforije koja briše svaku negativnu misao iz moje glave.

Nikada se nisam osjećao tako živo, tako pun nade - i nikada nisam osjetio takvu energiju. Obuzima me velika želja za čišćenjem. Bacam se na cijelu kuću, čistim je od početka do kraja. Čistim prašinu s namještaja. Ribam kadu. Spremam krevete.” otkriva u knjizi Agassi.

Na jesen iste godine, kada se povukao iz natjecanja na Roland Garossu, a za Wimbledon mu se nije dalo trenirati, Agassi se upravo nalazio u njujorškoj zračnoj luci LaGuardia kada ga je nazvao liječnik iz ATP organizacije i javio mu da je pao na dopinškoj kontroli.

Uvažena molba

“Moje ime, moja karijera, sada je sve na kocki. Što god da sam postigao, sve za što sam ikada radio, uskoro bi sve moglo pasti u vodu. Nekoliko dana kasnije sjeo sam u svoju stolicu koja podržava leđa (Agassi je zbog išijasa 2006. otišao u mirovinu nap.p.), uzeo veliki blok u ruke i počeo pisati pismo ATP-u. Bilo je ispunjeno lažima, s povremenim istinitim navodima. Napisao sam da je Slim, kojem sam u međuvremenu dao otkaz, dugogodišnji ovisnik te da često svoje sokove ‘začini’ metamfetaminom - što je istina. Tada dolazim do glavne laži - tvrdim da sam nedavno slučajno popio iz Slimove ‘začinjene’ čaše, i tako nenamjerno konzumirao njegovu drogu. Molim za razumijevanje i brzo potpisujem sa ‘Iskreno i s poštovanjem...’. Osjećam se posramljeno, naravno. Samom sebi obećavam da će ova laž stati svemu na kraj.”

ATP organizacija razmotrila je tada njegov slučaj, uvažila pismo i odbacila optužbe. Sada ostaje pitanje da li će slučaj ponovno otvoriti zbog ovog priznanja.

Iste godine Agassi, iako je 1996. osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Atlanti, nije osvojio nikakav važniji turnir te je na ljestvici pao na 141. mjesto. Ipak, nakon ovih događaja očito se uspio sabrati, jer već sljedeće godine oživljava svoju karijeru, ostvarivši najveći “skok u roku od jedne godine natrag među prvih deset” u povijesti ATP-evog redoslijeda.

Steffina tiha snaga

Sljedeće sezone osvaja Roland Gaross, čime je kompletirao Grand Slam. Potom je drugi put u karijeri trijumfirao na US Openu, a godinu 1999. završio je na prvom mjestu ATP ljestvice.

Uslijedila su još tri Australian Open naslova prije umirovljenja 2006. godine, u 36. godini života. S Brooke Shields, koju je oženio u travnju 1997., razveo se 1999. godine. Iste godine na Roland Garossu on i ponajbolja svjetska tenisačica Steffi Graf postali su posve neočekivani pobjednici. Naime, on Grand Slam naslov nije bio osvojio od 1995. godine, a ona od 1996.

Neočekivana je bila i njihova ljubav - nakon Roland Garossa procurile su fotografije para snimljene u Miamiju. Vjenčali su se 22. listopada 2001. godine, a njihov sin Jaden Gil rođen je četiri dana kasnije. Kćer Jaz Elle rođena je dvije godine kasnije. Za svoju Steffi u knjizi piše da mu je njezina tiha snaga inspiracija da se i dalje bori s bolovima u kralježnici koja ‘polako propada’ te se zahvaljuje svima koji su mu pomogli da napokon nađe ljubav.

Tagovi

Izdvajamo