SASVIM PRIVATNO

Bill Gates: Djeca mi gotovo svaki dan pjevaju: ‘Želim biti milijunaš’. Za to će se morati sami pobrinuti

ZAGREB - Otkad se pjesma “Billionaire” Travieja McCoya i Bruna Marsa popela na top-liste, troje djece Billa Gatesa pjeva je svaki dan. Tati, naravno, da bi ga zafrkavali. Bill Gates je već zna napamet, i to je priznao u intervjuu Caroline Graham za časopis Live. Zavalio se u fotelju i zapjevao: “I wanna be a billionaire so freakin’ bad. Buy all the things I never had. I wanna be on the cover of Forbes magazine. Smiling next to Oprah and the Queen...”

Ima 55 godina, bogat je i izgleda bolje nego ikad, stoga bi pjesma mogla govoriti i o njemu. Bezbroj je puta bio na Forbesovoj naslovnici, a Oprah mu je dobra prijateljica i upravo je nagovara da dio bogatstva namijeni njegovoj inicijativi “Giving Pledge.” Microsoft, koji je 1975. godine osnovao s Paulom Allenom, postao je div od 400 milijardi dolara. S kraljicom nije osobito blizak, ali ga je još 2005. proglasila vitezom.

Čari Lady Gage

Djeca su mu, osim “Milijardera”, otkrila i čari Lady Gage. “Znam samo neke jer se moj 12-godišnjak stalno brine da naša devetogodišnjakinja ne sluša proste riječi u pjesmama”, otkrio je Gates koji ima i 15-godišnju kćer Jennifer.

Sve je danas oko njega opuštenije. Više nije najbogatiji čovjek na svijetu jer je nakon 20 godina primat lani prepustio meksičkom mogulu Carlosu Slimu, ali iz tehničkog razloga - dao je 28 milijardi dolara za svoje humanitarne inicijative pa je pao na “samo” 56 milijardi. “

“Mislim da toliko novca neće biti dobro za njih”, rekao je o bogatstvu i svojoj djeci. “Dobit će iznimno obrazovanje, ali morat će tražiti vlastiti put, moraju sami otkriti što će raditi u životu.”

Malo je reći, navodi novinarka, da se Gates ponaša kao čudak. Ne zna i ne želi se ponašati kao da razumije društvene implikacije samoga sebe. Ili ih možda razumije bolje od ostatka svijeta, kao kad je razvijao PC. Navodno će ostaviti djeci po deset milijuna dolara.

“Bit će to djelić mog novca”, kaže Gates te ističe da je ostalo odlučio dati za promjenu svijeta. “Osim najboljeg obrazovanja, uvijek ću im platiti najbolju zdravstvenu skrb koja postoji, ali morat će sami naći način zarade. Oni su normalna djeca, imaju dužnosti, dobivaju džeparac”, objasnio je Gates.

Nikad nije dopuštao da mu bogatstvo utječe na obiteljski život. On i supruga Melinda brinuli su se o djeci kao da nemaju vojsku posluge.

“U svojim dvadesetima nikad nisam uzeo slobodan dan. Nijedan. Još sam fanatik, ali malo manje. Igram tenis, bridž, provodim vrijeme s obitelji. Vozim se po gradu u normalnom Mercedesu, a nekad sam imao Lexus. Imamo obiteljski Porsche, divan auto za povremeno vozikanje. Imamo i kamionet koji koristimo kad svi petero idemo nekamo. Starije kćeri jašu, pa često idemo na trodnevna natjecanja. Djeca okupiraju velik dio mog dnevnog rasporeda”, otkrio je Gates.

Bono prespavao kod njih

Na pitanje jesu li i njegova djeca tražila iPad, iPhone i iPod, lice mu se zaledi: “Imaju Windows inačice. Zune player je odličan prijenosni player. Nisu uskraćeni”.

Noć prije intervjua bio je na koncertu U2 u Seattleu, kod svoga dobrog prijatelja Bona. S njim i njegovom suprugom podijelio je naslovnicu časopisa Time 2005. kad su kao trio dobrih samaritanaca proglašeni osobama godine. “Otišli smo na koncert s kćeri i njezinih troje prijatelja pa sam ih morao voziti u kamionetu”, rekao je Gates. Je li ih Bono pozvao u backstage? “Hmm, ne jer je zapravo spavao kod nas”, dao je očekivani odgovor.

Novinarka navodi da se oko Gatesa, dok priča o tako osobnim stvarima, neizbježno stvara nadrealni ugođaj. “To je kao da upoznate šefa države. U konferencijskoj smo dvorani novog, blistavog sjedišta fondacije Bill i Melinda Gates, u 500 milijuna dolara plaćenom staklenom ekološkom uredu za koji Gates u šali kaže da je ‘uglavnom čedo moje žene - ja sam samo potpisivao čekove’.”

Ljulja se u fotelji

Gates priča glasno, neobično visokim glasom. Stalno je u pokretu dok govori, ljulja se u fotelji, ruke zaštitnički križa na grudima, lupka prstima o pod, igra se kemijskom. Ne gleda u oči i ne pristaje na čavrljanje.

Prije tri godine prestao je operativno voditi Microsoft. Mnogi smatraju da se povukao jer se više nije mogao nositi sa suparnicima poput Applea i Googlea. Ne želi izravno odgovoriti na pitanje je li Microsoft za njega prošlost, ali kaže: “Do kraja života puno ću radno vrijeme raditi u ovoj fondaciji”. Ne namjerava se vratiti na čelo Microsofta.

Njegova fondacija danas je “teška” 37,1 milijardu dolara, zahvaljujući i donacijama dionica njegova mentora Warrena Buffeta, ali Gates želi da ljudi znaju da će sve donirati.

I rijedak, privatni intervju dao je kako bi promovirao jučer započetu veliku donatorsku konferenciju koju kao suosnivač iz 2000. i partner organizira s Globalnom alijansom za cjepiva i imunizaciju (GAVI).

Domaćin londonske konferencije je britanski premijer David Cameron. To će biti vrhunac inicijative za prikupljanje 3,7 milijardi dolara, koju je Gates pokrenuo radi cijepljenja protiv malarije, upale pluća i ospica 243 milijuna djece u najsiromašnijim zemljama. Očekuje se da će Gates i Cameron objaviti da je novac prikupljen te da će tijekom sljedeće četiri godine spasiti četiri milijuna života.

Otac supredsjednik

Gatesova fondacija počela je s radom diskretno 1994. godine kad je Gates shvatio da je smrtnik. Naime, nakon vjenčanja s bivšom direktoricom u Microsoftu, Melindom, njegova majka Mary umrla je od raka dojke. Otac, Bill stariji, u očaju je kopao po stotinama pisama s najrazličitijim molbama koja su se gomilala na radnom stolu njegova sina samo da bi si dao nekog posla. Počeo je Billu slati pisma za koja je mislio da su vrijedna pažnje, a Bill bi potpisivao čekove koje je otac slao s kratkim notama.

Otac Billa Gatesa danas je supredsjednik fondacije i u 85. godini svaki dan dolazi na posao. U pismu snahi uoči vjenčanja, a šest mjeseci prije svoje smrti, Mary Gates, učiteljica i poslovna žena, napisala je: “Od onih kojima je mnogo dano, mnogo se i očekuje”. Gates još čuva to pismo.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 23:07