MR.SC. ROZITA GULIĆ

DOMAĆA STRUČNJAKINJA ZA RINOPLASTIKU OTKRIVA: Nos Kim Kardashian više nije najpoželjniji. Doznajte čiji nos sve Hrvatice žele!

Sva pitanja o estetskoj kirurgiji i neinvazivnim zahvatima, koja vas zanimaju općenito ili na vašem primjeru, možete postaviti vrhunskim stručnjacima kroz obrazac u članku do 3. listopada 2018. Odgovore ćemo objaviti na Jutarnji.hr te poslati mailom korisnicima koji su postavili odabrana pitanja

Standardiziran i konfekcijski izgled malog nosa, nalik na onaj lutke Barbie, koji je bio osobito popularan prošlu dekadu, potpuno je "out" i neprihvatljiv današnjim korisnicima usluga plastičnih kirurga, objašnjava Mr.sc. Rozita Gulić za Appeal, luskuzni magazin o estetici bez tabua.

Standardi ljepote doživjeli su drastičnu promjenu, nesavršenosti više nisu tabu, definicija ljepote postala je jako rastezljiv pojam, a ideal uskog i malog nosa premetnuo se u idealni nos za svakog ponaosob.

POSTAVITE PITANJE DOKTORU KROZ NAŠ OBRAZAC

Primjerice, nos Meghan Markle, supruge princa Harryja, jedan je od traženijih primjera kod pacijentica koje se odlučuju na rinoplastiku, iako je tehnički "nesavršen" nos. Naime, u profilu je vidljiva mala neravnina i spušten nosni vršak zbog čega nos djeluje malo predugo, ali upravo je u toj nesavršenosti njegova ljepota i Meghan ga izvrsno nosi. U kombinaciji s istaknutim jagodicama i definiranom linijom donje čeljusti izgleda odlično, a lice vrlo privlačno. Meghan je uspjela čak detronizirati Kim Kardashian i Kylie Jenner s prijestolja slavnih osoba koje pacijentima služe kao inspiracija i primjer za operativne zahvate, a njezin utjecaj na trendove u plastičnoj kirurgiji stalno raste.

LONDON, ENGLAND - MAY 22:  (EDITORS NOTE: Retransmission of #961417648 with alternate crop.) Meghan, Duchess of Sussex attends The Prince of Wales' 70th Birthday Patronage Celebration held at Buckingham Palace on May 22, 2018 in London, England.  (Photo by Chris Jackson/Chris Jackson/Getty Images)
Chris Jackson/Getty Images

Operacija nosa, posebice nosnog vrška, smatra se najzahtjevnijom operacijom u domeni plastične kirurgije i zahtijeva veliko znanje i iskustvo, kao i poznavanje rekonstrukcijskih tehnika koje omogućuju snalaženje u svim situacijama. Tijekom prošle godine operacija nosa je, prema Američkom udruženju facijalnih plastičnih i rekonstruktivnih kirurga, bila uvjerljivo najtraženiji kirurški zahvat, s tendencijom stalnog rasta.


Mr. Sc. Rozita Gulić

POSTAVITE PITANJE DOKTORU KROZ NAŠ OBRAZAC

TKO JE IDEALNI KANDIDAT?

Idealni kandidat za operaciju nosa je onaj koji ima jednu ili više sljedećih nepravilnosti koje želi korigirati: grbicu profila, preširok ili preuzak nos, asimetriju nosa, preizražen nosni vršak koji je disproporcionalan u odnosu na ostatak nosa, spušten nosni vršak, posttraumatski deformiran nos, smetnje disanja zbog deformacije nosne pregrade ili kolapsa nosnih valvula, prethodno operiran nos kojem je potrebna sekundarna rinoplastika itd. Nužno je da kandidat za operaciju bude stariji od 16 godina (tada je završena posljednja brza faza rasta nosnih struktura), posjeduje emocionalnu zrelost, ima realistična očekivanja i ne boluje od tjelesne dismorfije (iskrivljene slike o vlastitom izgledu).

MOŽEMO LI FILERIMA POPRAVITI NOS?

Uzmimo najbanalniji primjer grbice nosa koju možemo slikovito usporediti s otokom: operacijom se "otok" odstranjuje do razine morske površine, a filerom se podiže razina morske površine kako bi se potpuno prekrio otok. Poanta je da operacija daje puno veće mogućnosti, ovisno o potrebama. Operacijom možemo nos povećati, smanjiti, zarotirati, suziti, proširiti, pojačati statiku... I rezultat je trajan. Fileri uvijek povećavaju nos, bez obzira na to kamufliramo li njima grbicu ili podižemo projekciju nosnog vrška. Nos tako može biti savršenog profila, ali će biti broj veći za lice koje ga nosi. Rezultat je privremen i traje najviše devet do 12 mjeseci, nakon čega ga treba dopuniti. Rezultat svega je prevelik, pomalo amorfan i nedefiniran nos kratkog roka trajanja.

KAKO SE IZVODI OPERACIJA NOSA?

Operaciju nosa moguće je izvesti uz pomoć dva pristupa: otvorenog i zatvorenog. Za razliku od prošle dekade u kojoj je prevladavao zatvoreni pristup, danas se, primjerice u SAD-u, 80 posto rinoplastika izvodi otvorenim pristupom zbog većih očekivanja pacijenata i preciznijeg rezultata koji ta tehnika omogućava. Svi nosevi teže anatomije, rad na nosnom vršku i revizijske rinoplastike obavezno zahtijevaju otvoren pristup koji je kompliciraniji za kirurga i traje barem dvostruko dulje nego zatvoreni pristup. Zatvoreni pristup se uglavnom koristi za lakše kazuse koji ne zahtijevaju značajnije promjene hrskavica nosnog vrška ili rekonstrukcijske tehnike. Oba pristupa koriste rezove unutar nosnica, a razlika je u rezu od nekoliko milimetara koji se kod otvorene tehnike nalazi izvana, na koži kolumele, odnosno između nosnica. Rez je praktički nevidljiv i smješten u najzasjenjenijem dijelu nosa.

POSTAVITE PITANJE DOKTORU KROZ NAŠ OBRAZAC

KOLIKO TRAJE OPORAVAK?

Oporavak nakon operacije nosa odvija se veoma brzo - već i samom tehnikom rada te postoperativnim mjerama minimiziramo stupanj postoperativnog hematoma, otekline i boli. Postoperativna bol je mala do umjerena i vrlo se lako rješava analgeticima prva dva dana, zaštitni kalup za nos skida se tjedan dana nakon operacije, a hematom na kapcima traje do desetak dana. Povratak u radni i socijalni život moguć je ležerno sedam do deset dana nakon operativnog zahvata, bez potrebe za kamuflažom teškim make-upom, a definitivnim rezultatom smatra se stanje godinu dana nakon operativnog zahvata.

Novi broj magazina Appeal vas očekuje na kioscima u studenom, a prvi broj možete prelistati ovdje.

Poliklinika GULIĆ

Poliklinika Gulić Medical Group specijalizirana je za otorinolaringologiju, estetsku i plastičnu kirurgiju, te anesteziologiju. Nalazi se u srcu zagrebačkog City-a i predstavlja pravi estetski, dizajnerski i visokotehnološki doživljaj. Nastaje kao rezultat osjeta i želje za kvalitetom, estetikom i perfekcionizmom. U poliklinici njegujemo visokoprofesionalni pristup, maksimalnu posvećenost pacijentu i održavamo najviše medicinske standarde u pogledu opreme i tehnologije rada.

Mr. sc. Rozita Gulić je član je European Academy of Facial Plastic Surgery (EAFPS) od 2005. godine. Usavršavala se na vrhunskim svjetskim klinikama u New Yorku, Londonu, Milanu, Bruxellesu, Zürichu. Redoviti je gost tečajeva i simpozija u SAD-u u organizaciji American Academy of Facial Plastic and Reconstructive Surgery (AAFPRS). Završila je poslijediplomski doktorski studij pri Stomatološkom fakultetu. Autor je mnogih članaka u popularnim i stručnim časopisima, web portalima, predavač i voditelj tečajeva iz rinosinusologije i plastične kirurgije glave i vrata za doktore medicine, u naslovnom suradničkom zvanju asistenta na Medicinskom fakultetu. 2007. godine otvorila je Polikliniku Gulić Medical Group.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:43