VAŽNO JE ZNATI

DESET ZNAKOVA KOJI POKAZUJU DA VAS ŠEF POTAJNO MRZI Prijeti li vam otkaz? Dobro je znati što ukazuje na to

 iStock

Svi žele biti prihvaćeni u poslovnoj okolini, ne samo zbog koristi, već i zbog atmosfere koja strašno puno utječe na motivaciju i izvedbu svakog zaposlenika. Međutim, kad je šef u pitanju, tu je još faktor procjene obavljenog posla, mogućnost povećanja plaće, beneficije itd.

Upravo je iz tog razloga odnos sa šefom važan koliko god profesionalan bio i činjenica je da ćete htjeti nešto promijeniti ukoliko primijetite da stvari ne idu u smjeru u kojem ste htjeli.

‘Ako vas šef ne voli, vjerojatno će to zadržati za sebe jer zna da odnos mora biti profesionalan i da ne smije pokazati je li mu netko iz ureda omiljen ili nije. Zato će i znakovi da baš niste među šefovim favoritima biti suptilni, ali najčešće ih je lako uočiti ako ih tražite’, kaže Michael Kerr , međunarodni stručnjak za biznis i autor brojnih knjiga.

Ovo je deset suptilnih znakova koji bi vam mogli otkriti da vas šef potajno mrzi. Međutim, uvijek treba uzeti u obzir da možda jednostavno imate lošeg šefa koji se ne zna ophoditi s ljudima.

1. Nikad vas neće tražiti za mišljenje ili vas uključiti u važne odluke.

Ako vas šef ne uključuje u donošenje važnih odluka koji se tiču vašeg polja stručnosti, možda ne vjeruje vašoj procjeni. ‘Kad vas netko traži za mišljenje, znači da ga i cijeni pa suprotna situacija šalje suprotnu poruku’, kaže Kerr.

2. Ne može zadržati kontakt očima

Šef koji je ljut na vas neće vas dugo moći gledati u oči. U pravilu se boji da ne primijetite neprijateljstvo koje ne želi odati pa će izbjegavati pogled koliko god može.

3. Ne smije se u vašem društvu

Da ne bi bilo zablude, svatko ponekad ima loš dan, nije ni za što raspoložen i najradije bi se izolirao od svijeta. Međutim, ako se vaš šef trudi da mu se baš nikad na licu ne razvuče osmijeh kad ste vi prisutni, onda je to znak da definitivno nešto nije u redu.

4. Negativan govor tijela

Ne morate biti psiholozi da biste uočili da netko u vašem društvu okreće očima, konstantno drži preklopljene ruke na prsima ili makne pogled isti čas čim uđete u prostoriju. Takvi nesvjesni potezi možda će vam dati najbolju sliku o tome što netko misli o vama.

5. Komunicirate najviše mailom

Ako vas šef ne voli, vrlo vjerojatno će ograničiti svoju komunikaciju s vama koliko god može. To znači da će i sve susrete u četiri oka koja može pokušati izbjeći, a komunikaciju većinom provoditi mailom.

6. Nikad niste pozvani na sastanke

Svaki znak isključivanja iz sastanaka ili projekata u bilo kojem smislu ozbiljan je znak lošeg odnosa. Vaš šef možda ima objektivnih problema s vašim radom, a to onda morate ispitati.

7. Nikad se ne slaže s vama

Ako vam šef u korijenu sreže svaku ideju koju ponudite i ne slaže se s vama gotovo ni u čemu, a istovremeno to nije slučaj s drugim zaposlenicima, možete sa sigurnošću reći da nešto ili vi radite krivo ili šef pogrešno doživljava. No, niste mu omiljeni u uredu, to je sigurno.

8. Dobijate poslove koje nitko drugi neće

Ako dobijate samo dosadne, glupe poslove koje nitko drugi ne želi i koji su daleko ispod vaših profesionalnih sposobnosti, to je znak da vam šef ne vjeruje ili da ne cijeni vaše mogućnosti.

9. Uvijek ste isključeni iz uredskog humora

Benigno zadirkivanje, šale na račun posla i slično - sve je to dio poslovne atmosfere koja učvršćuje timski rad. Ako se šef većinu vremena trudi da iz toga budete isključeni i ako šala baš nikad ne uključuje vas, vjerojatno je vrijeme da se zabrinete.

10. Preuzima zasluge za vaše ideje

Naravno, postoje voditelji koji nisu sposobni za radno mjesto na koje su došli pa će beskrupulozno krasti tuđe ideje. Međutim, ako vas šef doista ne voli, lako je moguće da vam neće pripisati zaslugu ni za jednu ideju i ni za jedan dobro odrađen posao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. ožujak 2024 23:21