OMOGUĆAVA ADDIKO BANK

DIGITAL FINANCE HACKS Do kraja dana provjerit ćete svoj mobitel 85 puta, a evo zašto biste bili bogatiji da svaki dan jednim klikom napravite ovo…

* autorica je stručnjakinja za razvoj digitalnih kanala za građanstvo i mala poduzeća, Addiko Bank d.d. Jutarnji i Addiko banka vjeruju u razvoj onih tehnologija koje ljudima čine život lakšim i jednostavnijim. U serijalu The Future of Banking: Choose Your Own Adventure istražujemo kako digitalizacija povećava standard, zašto digitalne bankarske usluge pojednostavljuju svakodnevicu, štede vrijeme i novac, i zašto je digitalizacija financijske industrije važna za razvoj ekonomije.

Kako napraviti osobni proračun i držati ga se?

Osobni proračun je glavni instrument u planiranju osobnih financija koji će vam omogućiti uvođenje kontrole nad svakodnevnim troškovima.

Budžetirati zapravo znači potrošiti svaku kunu vaših primanja na papiru prije nego što je mjesec uopće započeo. To nije lako: mnogi pojedinci upravljanje proračunom uspoređuju s držanjem dijete. Međutim, kreiranje i održavanje proračuna ne mora biti bolno.

Evo nekoliko smjernica za uspješnu izradu i upravljanje proračunom:

1. Neka vaš proračun bude jednostavan

Najteži dio proračuna podrazumijeva poštovanje granica koje ste si postavili i neprestano bilježenje svih troškova. Zato je važno da granice budu što realnije, a proračun što pregledniji i jednostavniji kako bi vam dnevno oduzimao što manje vremena. Kod izrade budžeta potrebno je ustanoviti koliko trošite na:

- Kuću/stan (računi, najam…)
- Financijske proizvode u usluge (računi, paketi, osiguranje…)
- Prijatelje i obitelj (pokloni…)
- Putni troškovi (auta i/ili javnog prijevoza, parkinga…)
- Zabava (restorani, kino, kazalište, kave s prijateljima, putovanja…)
- Ostali životni troškovi

2. Sastavite proračun za razdoblje dovoljno dugo da vidite rezultate

Poželjno je proračun sastaviti za razdoblje „od plaće do plaće“ odnosno za mjesec dana, i dugoročniji - i godišnji proračun. Tako možete prilagoditi dnevne troškove života i račune, a godišnji će vam proračun pomoći planirati veće troškove, poput odlaska na godišnji odmor ili neke druge važnije izdatke.

3. Kreirajte fond štednje za crne dane

Fond štednje za crne dane trebao bi biti bitan dio svakog proračuna. Može vam pomoći u financiranju neočekivanih troškova poput računa za medicinske usluge, velikoga kvara na automobilu, gubitka posla. Poželjno je da uštedjeti dovoljno sredstava za financiranje vaše uobičajene potrošnje tijekom tri do šest mjeseci. Jednom kada to postignete, vaša financijska stabilnost bit će mnogo veća pri bilo kakvu većem izdatku, a vaš proračun gotovo neugrožen.

4. Pratite svoju potrošnju

Dnevno praćenje često je teško i zamorno. Međutim, imate na raspolaganju različite besplatne online aplikacije koje su odlične za planiranje i upravljanje budžetom, a dobra je i tablica u Excelu. Jedino je bitno da odaberete način koji vama najbolje odgovara.

5. Uključite cijelu obitelj

Bilo da vaš proračun utječe na vašeg supružnika, partnera ili djecu, ključno je da svi budi informirani o utvrđenom financijskom planu. Naime, ako su u istom kućanstvu dvije ili više osobe sa znatno različitim stavom o novcu, prije ili poslije nastat će problemi. Morate biti svjesni stavova drugih osoba o novcu i shvatiti da vaši stavovi nisu jedini ni univerzalni. Kako bi vaš financijski plan bio uspješan, mora biti odraz stavova, potreba i želja svih članova koji sudjeluju u njegovu izvršenju i svi moraju biti informirani o koracima koji se moraju poduzeti.

THE FUTURE OF BANKING: CHOOSE YOUR OWN ADVENTURE

6. Možete mijenjati proračun, ali samo u ovim uvjetima

Ako u nekom trenutku shvatite da vaši prioriteti i ciljevi koje ste odredili ne odgovaraju stvarnosti koju živite, to znači da je vaš plan spreman za izmjenu. Važno je da vaši ciljevi uvijek budu usklađeni s vašim financijskim mogućnostima, a prioriteti koje ste si postavili doista budu važni u danom trenutku. Sve ostalo dovest će vas na put financijskih problema.

7. Pokušajte dodati umjesto da samo smanjujete

Upravljanje proračunom obično podrazumijeva upravljanje potrošnjom te smanjenje i rezanje troškova. Međutim, primijetite li da smanjenje potrošnje nije dovoljno kako bi vas dovelo na put financijske uspješnosti, promislite i potražite načine za povećanje priljeva novca. Pronađite dodatni posao, prodajte nešto od imovine koju posjedujete. Naime, pojedinci često razmišljaju samo o jednoj strani jednadžbe, a postoji i druga strana na koju također možete utjecati, bilo da je to privremeno ili trajno.

8. Neka neuspjeh ne bude vaše rješenje

Neka vaši rezovi budu umjereni. Ako svakoga dana uživate u dvije kave, nemojte odmah obje ukinuti. Postupno uvodite rezove jer nitko se ne želi pridržavati proračuna koji ga lišava zabave u njegovu životu. Ipak, zapamtite da je žrtvovanje dio uspješna upravljanja osobnim financijama te da je katkad u sadašnjosti nužno više puta sam sebi reći „ne“ kako bismo si u budućnosti mogli reći veliko „da“.

9. Da, zaista je važno imati proračun kojeg se pridržavate

Imati budžet kojeg se pridržavate znači:

- manju vjerojatnost da ćete se naći u dugu
- manju vjerojatnost da će vas zateći neplanirani troškovi
- veće šanse za dobivanjem kredita
- više prilika za štednju
- veću vjerojatnost da ćete imati više novca i moći priuštiti putovanje, novi auto, preuređenje stana…

10. I dalje mislite da vi ne možete štedjeti?

Činjenica jest da u današnje vrijeme nije lako štedjeti, ali u brojnim slučajevima nije ni nemoguće. Pitanje koje si često postavljamo je kako štedjeti pored svih kredita, kartica, s minusima opterećenim računima? A odgovor je jednostavan – racionalnim odricanjem od onoga što nije nužno. Istina, to nije lako, ali malo discipline može donijeti privlačnu uštedu.

Koji digitalni alati mi štede novac i vrijeme

Internet i mobilno bankarstvo nudi jasan pregled svih vaših financijskih odluka, što je ključ do uspješnog upravljanja novcem, a ne morate ni fizički otići u banku. Tako štedite i vrijeme i novac. Ono što je u klasičnom bankarstvu zahtijevalo od 20 do 30 minuta sada putem internetskoga bankarstva traje od 20 do 30 sekundi.

Prema istraživanjima, korisnici mobilnog bankarstva godišnje uštede od 6 sati i 9 munuta jer ne čekaju u redu u banci i 20 sati i 9 minuta na šalteru. Ukupno je to 26 sati i 18 minuta godišnje, što je više od jednog dana, koji sigurno možete bolje iskoristiti.

Štedite i novac, jer je trošak plaćanja računa znatno veći u poslovnici nego na internetu. Osim toga, stalno provjeravajući vlastito stanje na računu, možete pravodobno reagirati na svako neplanirano trošenje zbog kojeg primjerice možete dospjeti u minus i tako izbjeći mogući trošak korištenja njime.

Benefiti Internet bankarstva

Korištenje s bilo kojeg mjesta u svijetu gdje postoji pristup internetu, povoljnije naknade za obavljanje usluga, brže i jednostavnije obavljanje transakcija, ekonomičnija i brža komunikacija s Addiko bankom, pristup vašim računima 24 sata na dan, 7 dana u tjednu

Benefiti mobilnog bankarstva

Upravljanje financijama preko mobitela, i to: pregled detalja, prometa i stanja po svim računima i kreditnim karticama, pregled stanja po štednji, pregled odobrenih kredita, provođenje financijskih transakcija, kreiranje platnih naloga, plaćanje računa pomoću fotoaparata na mobilnom uređaju, te pregled računa i plaćanje na osnovu predložaka.

Kako mi digitalni alati pomažu štedjeti

Prosječan vlasnik pametnog telefona provjeri svoj mobitel 85 puta dnevno, a pola njih na mobitelu se zadrži manje od 30 sekundi. No koliko često provjeravate stanje na svojem računu u aplikaciji m-bankarstva? Evo pet razloga zašto biste trebali provjeriti stanje na bankovnom računu uvijek kada provjeravate e-poštu ili odgovarate na poruke.

1. Znate koliko novca imate na raspolaganju

Kad god provjeravate što ima novo na mobitelu, pogledajte i stanje na svom računu. Neka vam to postane dnevna rutina koja će promijeniti vaš odnos prema novcu koji zarađujete i utjecati na vaše potrošačke odluke. Primjerice, ako svakodnevno provjeravate stanje na računu i vidite da se približava nuli, a pritom naletite na velike sezonske popuste odjevnih predmeta koji vam se sviđaju, manja je vjerojatnost da ćete kupiti neki od njih – s obzirom na to da svakodnevno razmišljate o svojem novcu i znate da biste time dospjeli u minus.

2. Pratite svoju potrošnju

Praćenjem stanja na računu vidjet ćete kako pojedina ponašanja utječu na vaš novac. Kada ih povežete sa stanjem na svojem računu, lakše i brže moći ćete mijenjati svoje ponašanje u stvarnom vremenu, a nećete to činiti kada već bude prekasno.

3. Uočite pogreške i ilegalne radnje

U vođenju računa ili podizanja novca s bankomata nekada može nastati pogreška. Stalnim praćenjem računa možete prepoznati kada takve situacije te brzo reagirati. Jednako kao i kad su posrijedi neautorizirana terećenja vašeg računa zbog primjerice krađe vaših podataka – takve internetske transakcije ne moraju biti velike – ako ih ne pratite redovito, mogle bi vam promaknuti.

THE FUTURE OF BANKING: CHOOSE YOUR OWN ADVENTURE

4. Smanjujete troškove

Korištenje bankomatima druge banke nekad vam se čini neizbježnim, a iako znate da plaćate naknadu drugoj banci, opravdate taj trošak komplikacijama koje bi proizašle odlaskom do drugog bankomata. Naravno, neće vas takvi troškovi financijski upropastiti, ali ako ste im skloni, morate ih predvidjeti u svojem proračunu i posve biti svjesni toga koliko su oni česti! Ako provjeravate stanje na svojem računu redovito, podizanje 100 kn s bankomata smanjit će raspoloživi iznos s vašeg tekućeg računa za otprilike 110 kn (jer plaćate 10 kn naknade drugoj banci) – takvi mali troškovi često se nagomilaju i postanu veliki troškovi zbog vaše neorganiziranosti.

5. Redovito štedite

Česta provjera računa i svijest o odnosu primanja i potrošnje omogućuju vam da svaki mogući višak novca prebacite u štednju ili na drugi račun kojim se ne koristite svakodnevno – sakrijete novac sami od sebe. Time jačate svoju disciplinu i samokontrolu što su najčešći neprijatelji stvaranju ušteđevine! Na primjer, Addiko e-knjižica je nevezana štednja koja se koristi isključivo putem Addiko EBank internet bankarstva ili Addiko Mobile aplikacije za mobilno bankarstvo. Jedino što morate učiniti je:

- sredstva s tekućeg računa jednostavno prebacite na e-knjižicu i štedite s kamatama
- broj prijenosa je neograničen, a za njihovo izvršavanje ne naplaćuje se naknada
- ako sredstva s e-knjižice želite podići u poslovnici ili na bankomatu, trebate ih samo putem Addiko EBank ili Addiko Mobile aplikacije vratiti na svoj tekući račun
- otvorite onoliko e-knjižica koliko želite

Kako efikasnije kontrolirati troškove?

Istraživanje Standard & Poor′s pokazuje da je samo 44 posto hrvatskih građana financijski pismeno, a zabrinjava podatak iz jednog istraživanja HNB-a i HANFA-e da samo 45 posto građana planira svoje dugoročne financijske ciljeve, kao i to da 50 posto njih ne može pokriti iznenadni trošak u visini mjesečnih primanja.

Svaki događaj u životu je jedinstven, ali zajedničko im je što je većina povezana s novcem. Način na koji zadovoljavamo potrebe i ostvarujemo želje utječe na kvalitetu života i financijsku budućnost pojedinca i obitelji.

Ukupna se potrošnja može podijeliti na:

- nužnu
- luksuznu potrošnju

Nužna potrošnja jest potrošnja radi zadovoljenja osnovnih životnih potreba, a luksuzna je potrošnja ona potrošnja koja se odnosi na ispunjenje želja, odnosno kupnju proizvoda i usluga koji osiguravaju komfor i/ili luksuz. Prilikom kupnje uvijek je potrebno krenuti s ispunjenjem nužne potrošnje, a potom, ovisno o vašim financijskim mogućnostima, ostvariti tzv. luksuznu potrošnju.

Kako brze plaćati račune i uz najmanju naknadu?

Digitalnim kanalima i čim stignu. Od toga nema jeftinije i praktičnije.

Addiko banka ima razvijen sustav brzih plaćanja: Snimaj i plati – svojim telefonom uslikajte barkôd ili odrezak računa i svi podaci će se automatski prenijeti u platni nalog, a tada samo treba potvrditi plaćanje. eRačun – elektronički računi dolaze izravno u Addiko Mobile aplikaciju gdje jednim klikom vršite plaćanja – više ne morate primati papirnate račune za svoje mjesečne režije.


Projekt The Future of Banking: Choose Your Own Adventure napravljen je u produkciji Native Ad Studija Hanza Medije i Addiko banke, u skladu s najvišim profesionalnim standardima Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:19