RAZGOVOR S POZNATIM DIZAJNEROM

EGO U LONDONSKOM DOMU MATIJE ČOPA Kreacije dečka iz Cerne prepoznale su ikone poput Lady Gage i Solange, a vlasnik je i državnog rekorda

 
 Alice Aedy

Jesi za kavu? Čaj? Molim te, raskomoti se, ostavi stvari gdje želiš i posluži se kolačima. I oprosti što sam ovako smeten, jako mi je neobično što s nekim razgovaram na hrvatskom. To inače radim samo s mamom - sramežljivo, stisnuta grla govori mi visoki, vitki muškarac, istovremeno pristavljajući vodu za, dogovorili smo se, čaj. Neprestano rukama nervozno zaglađuje odjeću, sa smiješkom na licu ispričavajući se zbog vrlo očite nervoze. Mrzi govoriti o sebi, kaže. Smatra da njegov rad govori dovoljno, jednostavno ne zna što bi tu dodao.

Odjeven je u elegantne crne hlače i bijeli T-shirt povrh kojeg nosi košulju u istoj boji s ruskom kragnom, nonšalantno podvrgnutih rukava. Gledajući ga kako klizi prostranom kuhinjom u prizemlju njegova doma, kuće u londonskom Westminsteru, pomislim kako me podsjeća na mladog Hedija Slimanea. Ima i tu neku sličnu, “dizajnersku” frizuru koja pridonosi dojmu, kao i jednako prodorne plave oči poput onih novog kreativnog direktora glasovite francuske modne kuće Céline. Kasnije će se ispostaviti da je upravo Slimane jedan od Matijinih heroja, dizajner s jedinstvenom vizijom koju prenosi iz brenda u brend, baš kao što i sam Matija gotovo od početka studija razvija “tehniku” i stvara isključivo na jedan te isti način, bez igle i konca, sklapajući četverokute u veličanstvena umjetnička djela.

Alice Aedy
Matija Čop

Nakon Ivane Omazić, koja je među Hrvatima u svijetu mode dosad dogurala najdalje - 2005. je postala kreativna direktorica brenda kojim danas predsjedava Slimane - Matija Čop je uvjerljivo najuspješniji domaći modni dizajner kojeg, predviđaju brojni, čeka karijera uspješnija i od one zagrebačke kreatorice. Istina, svjetske uspjehe nižu i mnogi drugi kao što su, primjerice, Riječanin Juraj Zigman, koji sada već redovito osmišljava kostime za svjetske glazbene zvijezde kao što su Nicki Minaj i Cheryl Cole, kao i Aleksandra Dojčinović, čije su ženstvene kreacije postale dežurne na holivudskim crvenim tepisima, no ono što 31-godišnjeg umjetnika razlikuje od ostalih jest činjenica da je nazvati ga tek modnim dizajnerom, zapravo, prilično degradirajuće. Matijine ćete modele, naime, češće vidjeti u muzejima nego na modnim pistama.

Njegove skulpturalne, uglavnom nenosive kreacije prepoznale su svjetske ikone poput Lady Gage, koja je još 2013. Matijine couture haljine iskoristila u spotu za pjesmu “G.U.Y.”, te Solange, koja kostim s njegovim potpisom nosi u spotu za hit “Cranes in the Sky”, a njegovi su se modeli pojavili i u jednom od nastavaka distopijske trilogije “Igre gladi”. U svoje posljednje uspjehe ubraja rad na couture liniji britanske kuće Vivienne Westwood za proljeće/ljeto 2019. te angažman na kampanji za Savage x Fenty, Rihanninu liniju donjeg rublja za koju je barbadoska diva odlučila iskoristiti baš njegove cipele. A to su samo oni najkomercijalniji primjeri. I to oni o kojima smije govoriti.

Alice Aedy

Alice Aedy

Alice Aedy

Alice Aedy

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju magazina Ego

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:42