TOMISLAV MIHALJEVIĆ

NAJUTJECAJNIJI I NAJUSPJEŠNIJI HRVATSKI MENADŽER 'To je ono što morate učiniti i na što morate biti spremni na ovakvoj razini'

 
 Cleveland Clinic

Od priče o Karlu Banu, strojaru koji je postao kovač, preko intervjua s Matijom Čopom, najprespektivnijim mladim dizajnerom u inozemstvu pa sve do "Cat Person" - priče od milijun dolara koju premijerno objavljujemo na hrvatskom jeziku, predstavljamo magazin Ego, časopis posvećen svim životnim radostima. Prvo izdanje ovog glossy magazina koje se u prodaji nalazi od 5. prosinca donosi ekskluzivne priče iz područja mode, umjetnosti i arhitekture preko gastronmije i nautike pa sve do portreta onih najuspješnijih među nama. Jedan od njih je i Tomislav Mihaljević, predsjednik i CEO Cleveland Clinica, američke bolinice koja zapošljava više od 60 tisuća ljudi.

Tomislav Mihaljević pred sobom rasprostire list papira A3 formata potpuno iskrižan kvadratima fluorescentnih boja. Na papiru je kalendar za 2019. godinu, a svaka boja označava jedan segment njegova života - sastanak s upravom je žuto, putovanja su plava, zeleno su jedne vrste poslovnih obeza, a narančasto druge, dok su dragocjeni i rijetki tragovi ljubičaste boje privatno vrijeme, vrijeme za sebe i obitelj.


Ljubičaste ima jako, jako malo.


Prolazi prstom preko kalendara i pokazuje mi gdje će biti u tih 365 dana. Svaki božji dan u sljedećoj godini već mu je isplaniran i bezeciran, pojedini do u detalje. Neprestano je na putu, skoro nikada i nigdje dulje od jednog ili jednog i pol dana.


“To je ono što morate učiniti i na što morate biti spremni na ovakvoj razini”, govori.


Koja je to točno razina? Pa, činjenica da je u današnjoj slavom opsjednutoj kulturi ime Tomislava Mihaljevića u Hrvatskoj relativna nepoznanica prilično je, zapravo, očekivana kada se u obzir uzmu izvrnute vrijednosti. Jer kada se pogleda činjenično stanje, ne bi bilo pogrešno ustvrditi da je on trenutno daleko najutjecajniji i najuspješniji hrvatski menadžer. Cleveland Clinic, američka megaklinika kojoj je Mihaljević od 1. siječnja predsjednik i CEO, trenutno zapošljava više od 60 tisuća ljudi, ima godišnje prihode od oko 10 milijardi dolara, svake godine liječi više od 7,5 milijuna pacijenata i tako dalje i tome slično - svaka brojka vezana uz to mjesto je impozantna i luđa od prethodne. Ilustracije radi, dakle, budžet klinike kojom upravlja Mihaljević je oko pet puta veći od budžeta hrvatskog Ministarstva zdravstva, a pod njegovom upravom radi više ljudi nego što je na svom vrhuncu zapošljavao cijeli Agrokor. Ili može i ovako: projekcija cijelog hrvatskog državnog proračuna za sljedeću godinu je ispod 20 milijardi dolara, što je samo dva puta više od količine novca koji će okrenuti Cleveland Clinic. Koja je, spomenimo i to, non-profit ustanova, dakle nema nikakve dioničare kojima mora polagati račune i isplaćivati dividende, nego se sav profit - a lani je to bilo nešto manje od 400 milijuna dolara - investira natrag u sustav. Riječ je, inače, o klinici koja je redovito na vrhu liste najboljih američkih bolnica, poglavito na polju kardiologije i kardiokirurgije, u čemu su najbolji na svijetu. Upravo na tom polju u klinici Cleveland je radio Mihaljević dok je još prakticirao medicinu, prije nego što je postao prvi čovjek uprave. Dočekao je EGO na vratima svog ureda, s ograničenom količinom vremena i širokim osmijehom, da nas provede kroz kliniku kojom upravlja i kroz priču o svojoj karijeri.

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju magazina Ego

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:59