DANI NA COLUMBIJI

EKSKLUZIVNO Mario Ančić za Jutarnji: 'Knjige su nekome gnjavaža, ali meni su gušt'

Proslavljeni teniski as sada gradi pravničku karijeru na prestižnom američkom sveučilištu

U ovo doba godine Mario Ančić obično bi bio u New Yorku . Kraj kolovoza i početak rujna u teniskom svijetu rezerviran je za US Open - jedan od četiri najprestižnija Grand Slam teniska turnira - koji se igra na betonskim terenima Flushing Meadowsa u Queensu.

I ove je godine 28-godišnji Splićanin posjetio čuveni newyorški teniski park, ali ovaj put ne kao tenisač. Došao je kao navijač da bi podržao našeg teniskog asa Marina Čilića te da bi se pozdravio s prijateljima koje je stekao na Touru, od Švicarca Rogera Federera i Škota Andyja Murraya do Srbina Novaka Đokovića, Janka Tipsarevića i drugih s kojima se susretao na teniskim terenima diljem svijeta.

Postdiplomac

Profesionalni tenis već je odavno završena priča za Ančića. On je svoju igračku karijeru zaključio u veljači 2011. godine zbog mononukleoze, a danas ima neke druge životne izazove i planove.

Mario Ančić nalazi se u New Yorku na postdiplomskom studiju prava na prestižnom američkom sveučilištu Columbia. Ono što je US Open u svijetu tenisa, to je Columbia u konkurenciji američkih sveučilišta na planu studija prava. Columbia je jedan od pet najboljih sveučilišta i članica je prestižne Ivy League. To u praksi znači da prima samo najbolje u konkurenciji studenata ne samo iz SAD-a, nego iz cijeloga svijeta.

Mario Ančić primljen je na postdiplomski studij građanskog prava na sveučilištu Columbia nakon što je u Splitu 2008. godine završio Pravni fakultet, potom je pripravnički staž odrađivao u odvjetničkom društvu Šavorić i partneri u Zagrebu, a početkom ove godine položio je pravosudni ispit. Ančićeva pravnička karijera čini se jednako obećavajuća kao i njegova teniska koju je nažalost morao prekinuti na vrhuncu svoje igračke moći i sportske zrelosti.

- Uživam u ovom izuzetnom iskustvu u Americi. Studiranju na sveučilištu Columbia pristupam s istim žarom s kojim sam nekada igrao tenis - priznao je Mario Ančić koji je u srpnju stigao u New York, a ostat će najmanje godinu dana.

U New Yorku je iznajmio stan u 127. ulici, živi s cimerom i lako se priviknuo na studentski život. Odlično su ga prihvatili studenti i profesori na Columbiji. Iako je ne tako davno bio velika teniska zvijezda, Mario ima isti status kao i svi ostali studenti.

- Kad je završio s tenisom, rekao sam mu: Što prije staviš sa strane to da si jednom bio sedmi tenisač svijeta i polufinalist Wimbledona, prije ćeš postati uspješan u poslu koji ćeš raditi u budućnosti. Prekid karijere bio je težak trenutak za njega, ali spasilo ga je to što je imao drugu opciju, imao je rješenje u tom fakultetu koji je izgurao tijekom igračke karijere - ispričao nam je Marijev otac Stipe Ančić.

Ponude iz politke

Mario je još u prosincu prošle godine doznao da je primljen na Columbiju. To je bio njegov plan. Želio je položiti pravosudni ispit i onda provesti godinu dana u SAD-u. Za pravosudni ispit spremao se šest, sedam mjeseci. To je bio pravi pakao koji se može usporediti s najtežim teniskim pripremama.

- Želio bih da se Mario vrati u Hrvatsku, iako on već sad ima brojne kontakte i pozive da ostane u SAD-u - otkrio nam je Stipe Ančić.

Imao je i prije zanimljivih poziva iz svijeta biznisa, ali i politike. Mario Ančić imao je ponudu da bude pomoćnik ministra sporta Željka Jovanovića, ali je shvatio da to nije put kojim želi ići.

- U budućnosti se vidim kao odvjetnik ili sudac - kaže Mario Ančić kad govori o svojim profesionalnim ambicijama.

Mario Ančić odrastao je na splitskim Firulama, u kvartu koji je na sportskoj karti Splita označen kao teniski centar. Na Firulama se nalazi TK Split koji je dao četvoricu velikih svjetskih tenisača: Nikolu Pilića, Željka Franulovića, Gorana Ivaniševića i Marija Ančića. Ančićevima su teniski tereni bili u dvorištu obiteljske kuće i logično je da su djeca čim su prohodali trčali na tenis. Stipe i njegova supruga Nilda podigli su troje djece, sinove Ivicu i Marija te kćer Sanju. Sve troje su bili tenisači.

Knjige ga opuštaju

- Tenis je bio ljubav, bio je igra, ali nikada nije bio život - objašnjava Stipe Ančić.

Stipe i Nilda Ančić imali su plan za svoju djecu, plan u kojemu je škola bila prvom mjestu. Željeli su da njihova djeca budu spremna za život i da se formiraju ne samo kao sportaši nego kao školovani ljudi.

- Morali smo ih pripremiti za “džunglu” jer upravo to je život sa svim izazovima i preprekama na koje čovjek nailazi. Tenis je pravedni rat jer imaš protivnika s druge strane i, ako si bolji od njega, pobijedit ćeš. U životu često nije tako. Supruga Nilda je ta koja je sve vrijeme gurala djecu da ne zapostave školu. Ja sam vodio brigu o njihovim sportskim karijerama.

Mario nikad nije imao problem sa školom i učenjem. Pa čak ni onda kad je bio na vrhuncu teniske slave i kad je imao svijet pod nogama.

- Opuštao sam se uz knjigu. Nekome je to bila gnjavaža, a meni je bio gušt. Mama je sve pripremala. I kad sam bio na turnirima po svijetu gradivo je uredno stizalo faksom. Tako je bilo kroz srednju školu, a fakultet nisam želio zapustiti, posebno kad sam imao dovoljno vremena u periodima pauze od tenisa - objašnjava Mario.

- Na svim putovanjima uvijek je nosio jednu torbu punu knjiga - prisjeća se njegov otac Stipe.

- Sjećam se kad je Mario sa 15 godina dobio poziv da igra prestižne turnire u SAD-u. Njegova menadžerska agencija IMG osigurala mu je pozivnicu, ali mi smo se zahvalili na tome i nije išao jer bi to značilo da će morati izbivati iz škole. Znao sam, ako ga pustim, školu neće završiti. A vrhunski tenisač će postati ako to nosi u sebi. Pokazalo se da je to bio pravi put jer je Mario na kraju uz tenisku karijeru završio i fakultet, što mu je danas puno pomoglo u životu.

Sve troje djece Ančićevih završilo je fakultete. Najstariji Ivica je ekonomist - kao i njegovi roditelji Nilda i Stipe - Mario je završio Pravni fakultet, a obiteljska mezimica Sanja upravo je u Zagrebu imala promociju diplome na farmaciji. I sama bivša tenisačica, 24-godišnja Sanja diplomirala je i ekonomiju, a tri mjeseca je provela u SAD-u na specijalizaciji na čuvenom sveučilištu Harvard.

Uspješna karijera

- Sport od vas traži disciplinu i upornost. To su kvalitete koje vam omogućavaju da uspijete i izvan sporta - objašnjava Stipe Ančić.

Ivica danas radi kao sportski menadžer u Dubaiju, a upravo je on umnogome odredio Marijevu tenisku karijeru. Ivica je bio talentirani junior, koji je sa 21. godinom prekinuo igračku karijeru da bi postao trener mlađem bratu Mariju. Kad je Mario s deset godina prvi put odigrao poen s Goranom Ivaniševićem, znao je da je to njegov izbor i više se nije dao maknuti s teniskog terena.

Ančićeva profesionalna karijera bila je relativno kratka, ali vrlo intenzivna i uspješna. Rijetki su tenisači pa čak i sportaši uopće koji su u tako kratkom periodu uspjeli ostvariti tako značajne rezultate. Mario Ančić osvojio je tri seniorska ATP turnira, ima pet naslova pobjednika u parovima. Najveći uspjeh na Grand Slam turnirima doživio je u Wimbledonu gdje je 2004. godine igrao u polufinalu. Inače je Wimbledon bio mjesto njegove velike afirmacije. Još 2002. godine predstavio se u velikom stilu kada je u 1. kolu izbacio Rogera Federera. Nakon toga dugo je nosio etiketu “čovjeka koji je pobijedio Federera”.

Novi izazovi

U svjetski tenis ušao je na velika vrata i u sljedećim godinama napravio je sjajne rezultate. Mnogi sportaši po završetku aktivne karijere nađu se na pravoj životnoj prekretnici. Mnogi se teško snalaze u životu nakon sporta. Mario Ančić nije imao taj problem. On je i poslije teniske karijere koju je morao prekinuti u 26. godini vrlo brzo pronašao novi izazov. Započeo je pravničku karijeru, a njegov dugoročni cilj je postati odvjetnik ili sudac. Znajući kako je uporan i marljiv, nema sumnje da će Mario i taj cilj ostvariti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:07