ZAŠTIĆENI TRGOVAČKI ZNAK

Europski sud pravde potvrdio pravo Louboutina na zaštitu čuvenih crvenih potplata

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 12.06.2018. u 16:47

 • Profimedia, Alamy

  Europski sud pravde presudio je u korist francuskoga proizvođača luksuznih cipela Christiana Louboutina u pravnoj bitci koju vodi s nizozemskom maloprodajnom tvrtkom Van Haren, koja je prije šest godina počela prodavati vlastite stiletto cipele s čuvenim crvenim potplatima.

  Najviši sud u Europskoj uniji priznao je kako su crveni potplati louboutinki zaštićeni trgovački znak.

  Francuski dizajner registrirao je 2010. i 2013. crvenu boju na potplatima kao zaštitni znak u Belgiji, Nizozemskoj i Luksemburgu. Riječ je o boji Pantone 18 1663TP.

  Zaštitni znak uključuje sliku koja pokazuje na koji se dio cipele to obilježje odnosi.

  Kad je 2012. godine nizozemska tvrtka Van Haren počela prodavati vlastite stiletto cipele s crvenim potplatima, Louboutin ih je tužio sudu, tvrdeći kako krše njegov zaštićeni trgovački znak.

  Van Haren je pak osporio valjanost zaštitnoga znaka, pozivajući se na zakon EU-a koji ne dopušta da se kao zaštitni znak registrira standardni oblik proizvoda, poput potplata na cipelama, napominje BBC.

  Od sudaca najviše europske instance sa sjedištem u Luxembourgu zatražena je pomoć u vezi pojašnjenja kako europski zakon tumači oblik. 

  Sud je presudio da se zaštitni trgovački znak louboutinki ne može osporavati po toj osnovi zato što zaštitni znak ne obuhvaća oblik, a cilj mu je samo definirati mjesto na cipeli obojano u crveno.

  Konačna odluka sad ostaje na nizozemskom sudu gdje je francuski proizvođač uložio žalbu, podsjeća dpa.

  Izdvajamo