RADAR ZA MOĆNIKE

FOTO Klikom miša saznajte gdje se nalaze svjetski moćnici koji plove na Jadranu

Hvar, 050711.Jahta Superyacht Natita, 66 metra duzine i vrijednosti 60 milijuna eura, uplovila je u Hvarsku luku.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadic / CROPIX

Gdje ljetuje ruski milijarder Roman Abramovič? Je li Bon Jovi na Jadranu? Gdje se skriva misteriozni kineski milijunaš Jimmy Lee? Na koje otoke su se zavukli hrvatski celebrityji?Sve odgovore na ovakva pitanja, ako znate ime jahte osobe koju tražite, možete pronaći na internetskoj stranici marinetraffic.com , središnjoj online platformi za apsolutno sav morski promet na svijetu.

Stalno praćenje

Podaci se ažuriraju u stvarnom vremenu, a obuhvaćaju lokacije (geografsku dužinu i širinu) svih brodova: putničkih, ribarskih, pomorskih, tankera, jedrilica i naravno - jahti. Od 2004. godine, naime, brodovi moraju nositi tzv. AIS transponder, koji odašilje podatke o njihovoj lokaciji, brzini i usmjerenju, a uvedeni su kako bi se izbjegli sudari na moru i nesreće, ali i kako bi se lukama omogućio bolji uvid u morski promet. Administratori stranice primaju te podatke i uz pomoć Google mapsa bilježe sav promet. Na zaslonu to djeluje još zanimljivije, a uz samu kartu stoji i legenda pa se tankeri i putnički brodovi, lako mogu razlikovati od jahti.

Uz lokaciju mogu se pronaći osnovne karakteristike brodova; osim trenutne lokacije, na raspolaganju su i dimenzije broda, zastava pod kojom plove i u većini slučajeva njihove fotografije.

46 jahti u ponedjeljak

Kako stvari funkcioniraju testirali smo sami. Protekla dva dana pratili smo stanje na Jadranu i koncentrirali se na jahte koje ovih dana plove našim morem.

U ponedjeljak prijepodne na Jadranu je plovilo točno 46 jahti, a među njima zapazili smo i dvije zanimljive. Force Blue talijanskog milijardera i bivšeg menadžera Renaultova tima u Formuli 1 Flavija Briatorea zapazili smo na sjevernom Jadranu, dok se jahta Kogo, kojom često u Hrvatsku dolazi tajanstveni Jimmy Lee, jučer prijepodne nalazila u blizini Mljeta.

Jučer je situacija na Jadranu bila posve drukčija. Naime na hrvatske otoke i u gradove na obali pristigli su neki novi brodovi i jahte, među kojima su najimpresivniji 70-metarski High Power III kraj Dugog otoka, 60-metarski Excellence V koji se smjestio u Trogiru i 37-metarski G-Force koji plovi morem blizu Malog Lošinja.

Za čitatelje Jutarnjeg donosimo sve jahte, njihove fotografije s marinetraffic.coma i točne lokacije na kojima su se zatekli jučer u 10 sati ujutro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:41