NO RESERAVTIONS

FOTO Mate Janković proveo je 7 dana sa slavnim kuharom Anthonyjem Bourdainom: Pije do iznemoglosti, a u poslu je fantastičan

Završilo je snimanje hrvatske epizode ‘No Reservations’. Ekipa je oduševljena ljudima, hranom i vinom. Sigurno se vraćaju po još

ZAGREB - Anthony Bourdain jedna je od najvećih svjetskih TV zvijezda na području putovanja i gastronomije te autor nekoliko bestselera, od kojih su tri prevedena i na hrvatski, a prvi, “Dosje kuhinja”, ima kultni status.

Popularnost njegova showa “No Reservations” i u osmoj sezoni raste, a broj vjernih fanova diljem svijeta već je dosegao 120 milijuna. Koncept je vrlo jednostavan: Anthony dolazi u stranu zemlju u kojoj isprobava razne lokalne specijalitete, upoznaje lokalne namirnice i običaje te sve to začini ciničnim, često vulgarnim humorom.

U svakoj zemlji ima “sidekicka”, vodiča koji ga vodi i upoznaje s kulturom prehrane te mu na vrlo neobičan, gotovo gonzo način otkriva gastronomske tajne. U Hrvatskoj je ta čast pripala meni.

Sve je počelo jedne noći u sitne sate kad sam se vratio kući i upalio kompjuter da pregledam svoju Facebook stranicu. Među pristiglim porukama tipa “kako da napravim štrucu od janjeće glave” ili “daj mi recept za paštu sa salsom hitno” bila je i jedna ovakvog sadržaja: “Bok, ja sam Phillip Boag i producent sam emisije ‘No Reservations’ s Anthonyjem Bourdainom, sljedeći mjesec dolazimo u Hrvatsku, jesi li zainteresiran za suradnju?” U gluho noćno doba, nakon nekoliko pića s društvom, prva pomisao koja ti padne na pamet je: nisam toliko cugao...

OK, netko me j..e, ovo mora da je Punk’d. Odmah sam googlao lika i stvarno, na moje čuđenje, ali i radost, tip je bio real deal. Nakon nekoliko mailova i jednog telefonskog poziva dogovorili smo se da ću ja voditi Anthonyja kroz Hrvatsku. Nakon što smo dogovorili sve s Igorom Nolom iz Mainframe Productions, koji je producent “fixer” na lokaciji, sve je bilo spremno za dolazak Anthonyja i ekipe.

Petak, prvi šugav dan nakon najduljeg ljeta u povijesti, a ja mislim kako smo, eto, užasne sreće i kako će se ovo snimanje pretvoriti u katastrofu.

Peh epskih proporcija, iz kratkih rukava u kaput na dan kad počinje naša gastronomska odiseja, najjače predstavljanje Hrvatske ikada, i to besplatno... Drago mi je što nitko od likova iz Komore, Ministarstva i ostalih nebitnih zajednica nije saznao za ovo, imam osjećaj da bi sve uništili. Avion je sletio, a njime i mala, peteročlana ekipa s 14 ogromnih kutija opreme za snimanje.

Najviše se isticao visok, mršav lik sijede kose. Vidno umoran i tih, samo je pružio ruku i rekao “Anthony”. Krenuli smo prema Rovinju, ja u kombiju s Anthonyjem - da se bolje upoznamo. Dotad vrlo tih lik pretvorio se u ugodnog sugovornika pa smo se za trosatne vožnje dotakli teme poput njegova angažmana u ulozi scenarista za seriju “Treme” na HBO-u, CBGB kluba u New Yorku, omiljenih knjiga i koncerata, najpoznatijih svjetskih kuhara i restorana, najsmješnijih epizoda “South Parka”, omiljenih filmova. Zatim je, sretan kao malo dijete, izvadio iPhone i pokazao vrlo poznatu animaciju - “Simpsonovi”, i to s njim u jednoj od uloga. Wow!

Kada ti netko toliko uspješan kaže da je to kruna njegove karijere, onda znate o kakvom se tu dometu radi. Kroz Gorski kotar cijelo vrijeme sniježi, a prolazak pokraj nekoliko prometnih nesreća, među kojima je i prevrnut šleper, ne ulijeva nam povjerenje. Došli smo u hotel Lone, pojeli fantastičnu laganu večeru chefice Priske Thuring, popili ne toliko laganu količinu vina i pošli na odmor. Sutra počinjemo.

Dan 1.

Limski kanal, kamenice, buzara od dagnji, Giannino: trijumf jednostavnosti

Buđenje u 8 ujutro. Lagano umorni krećemo prema marini u Rovinju gdje nas čeka gliser koji nas vozi prema Limskom kanalu. Uživamo u pejzažu iako je malo prohladno, ali vrijeme se promijenilo nabolje. Anthonyja klepa teška prehlada i šiba se kapima za nos, ali na lokacijama ne odbija ponuđenu bisku i medicu pa atmosfera polako postaje opuštena i zanimljiva. S dečkima iz uzgajališta vadimo kamenice koje otvaramo jednu za drugom, ne štedeći pri tome na domaćoj malvaziji. Kamere su cijelo vrijeme uključene, snimaju se svaka naša riječ i pokret.

Nakon kamenica Tony i ja bacamo se na pripremu buzare od dagnji i sjedamo za stol gdje odmah postaje jasno zbog čega je ta emisija toliko popularna. Humor, zafrkancija bez kraja. Nakon nekoliko dagnji i čaša vina razgovor se sveo na to da je Steven Seagal dno dna od glumca, a Bruce Willis kreten koji je skoro uništio “Pulp Fiction”. Jedemo svježu, zdravu, finu hranu, pijemo dobro vino i družimo se sa super ljudima u domaćem okruženju, vrijeme je dobro - sjajan početak.

Poslije nekoliko čaša vina i cigareta odlazimo u hotel na počinak te na večeru u restoran Giannino u Rovinju. Večera je bila izvrsna, jednostavna, svježe namirnice s dodirom mediteranskog razmišljanja i ljubavi pretvorene u trijumf jednostavnosti. Odlazimo rano u krevet, sutra je buđenje u 5.45.

Dan 2.

Ribolov s obitelji Skoko, ručak u Batelini, večera kod Toma u Wine Vaultu s kolegama kuharima

Rano buđenje, nešto što zbilja mrzim, radije bih radio do 6 ujutro nego tada ustajao. Sjedamo u kombi napucani espressom i cigaretama i vozimo prema Davidu Skoki. Ukrcavamo se na brod i isplovljavamo prema mrežama. Hladno je, jako hladno i nije nimalo ugodno stajati na vjetru na brodu koji se ljulja. Nakon tog iskustva počinjem potpuno drukčije gledati na ribarski posao. Tony i ja silazimo s broda i promrzli, ali sretni zbog ulova, obojica konstatiramo da je riba super, ali ribolov “sucks”. Gibamo se prema Batelini, dan je sunčan, a Tony odlučuje zaspati na travi iza restorana dok čekamo ručak. Za ručak je brdo genijalnih jela, od kojih bih izdvojio tripice od grdobine i paštetu od jetre morskog psa.

David, Tony i ja vodimo ugodan razgovor uz nekoliko čaša vina te dijelimo oduševljenje tripicama od grdobine, zaboravljamo na upaljene kamere te se ponašamo kao tri prijatelja. David je izvrstan s ribom, jedan od rijetkih koji od nje iskoristi sve, i drago mi je što smo gosta doveli u Batelinu jer mu se tu sve sviđalo - i hrana i ambijent i obitelj Skoko. Nekoliko rakijica i povratak u hotel, treba se dobro odmoriti jer slijedi naporna večer.

Organizirali smo večeru s kuharima, a kuha moj kolega iz “Masterchefa” Tom Gretić. Jako sam uzbuđen zbog večere jer će za istim stolom biti moji kolege i prijatelji Deniz Zembo, David Skoko i Tom Gretić. Večera je neformalna iako je u vrhunskom restoranu Wine Vault u rovinjskom hotelu Monte Mulini. Tom nas rastura hranom, poslužujući jedan izvrstan slijed za drugim, a sommelier Emil Perdec sve to prati fenomenalnim vinima, hrvatskim naravno...

Na kraju večeri pridružuje nam se Tom i razgovor se nastavlja u revijalnom tonu. Dotakli smo se budućnosti naše gastronomije, koncepta i samih gostiju te njihovih želja. U jednoj fazi razgovora Tony nas je provocirao pitanjima, što je bilo izvrsno jer je potaklo raspravu za stolom. Cijela se večera snimala.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:39