ISTAŽIVANJE SVEMIRA

FOTO: OVO SU ODIJELA U KOJIMA ĆEMO IĆI NA MARS! NASA izradila prototipe skafandera za put do crvenog planeta i hodanje po površini

 NASA

WASHINGTON - Iako smo još uvijek godinama daleko od misije na Mars s ljudskom posadom, NASA marljivo radi na razvoju skafandera koje bi astronauti koristili na takvom putovanju. Dva najizglednija buduća odijela su PXS i Z2, koje je nasa predstavila u listopadu, a sada su došla do faze funkcionalnih prototipa.

S obzirom da odijela za bestežinsko stanje i odijela za hodanje po površini nekog nebeskog tijela imaju različite dizajnerske zahtjeve, NASA usporedno razvija dva odijela - jedno koje bi se koristilo za aktivnosti u svemiru, kada je neophodno napustiti svemirski brod ili postaju, te jedno za hodanje po površini nebeskog tijela, pri čemu dizajneri u vidu imaju površinu Marsa.

PXS, prototip svemirskog odijela za istraživanje, dizajnirano je za što bolje performanse u izvanbrodskim aktivnostima, svemirske šetnje u orbiti oko Zemlje ili dalje u svemiru. Odijelo je osmišljeno tako da na najmanju moguću mjeru smanji količinu neophodne opreme za dug boravak izvan broda ili postaje.

Staro svemirsko odijelo (lijevo), prototip PXS (sredina) i protopip Z2 (desno) (Fotogalerija: NASA)

Drugo odijelo, prototip Z2, zamišljen je za izvanbrodske aktivnosti na površini drugih planeta. Odijelo je dizajnirala tvrtka ILC Dover, a zamišljena za korištenje na površini Marsa. Koristi napredne kompozitne materijale kako bi imalo malu masu a zadržalo izdržljivu vanjštinu koja bi mogla preživjeti marsovski okoliš bez oštećenja. Raspon pokreta odijela trebao bi omogućiti astronautima da se slobodno kreću, ulaze u rovere i skupljaju uzorke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 01:24