DA PRSTE POLIŽEŠ

FOTO: TOP CHEFOVI SAVJETUJU Ovako bi trebao izgledati hrvatski hamburger!

 Tomislav Krišto / CROPIX

Kad je najpoznatiji američki lanac restorana brze prehrane McDonald’s povodom obilježavanja 20 godina u Hrvatskoj osmislio recepturu i u ponudu uvrstio verziju burgera inspiriranog Hrvatskom, hrvatski burger, u tamno pecivo je stavio goveđi kosani odrezak začinjen crvenom paprikom, osvježavajuću salatu, mladi luk i hren. A potom smo mi pitali poznate domaće restorane i burger barove, od čega bi se njihov hrvatski burger sastojao?

Cijenjeni chef Marin Medak iz restorana Rougemarin koji je najprije bio poznat upravo po finim burgerima kaže kako on sve tradicionalne hrvatske okuse ne bi mogao staviti u jedan burger.

- Svakako bih napravio dva hrvatska burgera. Jedan inspiriran mediteranskim namirnicama, a drugi kontinentalnim – objašnjava nam Medak dok u glavi već spaja okuse, namirnice i sastojke.

Da gastronomsko bogatstvo i raznolikost hrvatskih regija nude pregršt izbora slaže se i ekipa iz zagrebačkog Burgeraja.

- Srećom, imali smo i previše izbora kada smo razmišljali o ‘hrvatskom burgeru’. Spajanjem pojedinih tradicionalnih namirnica: kulena iz Slavonije, tartufa i vrhunskog maslinovog ulja iz Istre, otočnih sireva, sira iz mišine, ličkog krumpira - u prvih 5 minuta imali smo već desetak kombinacija. No, upravo zato smo odustali od tog koncepta i odlučili smo zavrtiti priču oko jednog tipičnog obiteljskog ručka s našeg, zagrebačkog područja. Liptauer na hrskavom kruhu za predjelo, teleći kotlet u umaku od vrganja s obronaka Medvednice i osvježavajuća salata od matovilca, ručak je koji često vikendima okuplja obitelji kako bi se nagradili i odmorili od tjedna koji je prethodio. Sretna sjećanja koja nosimo s tih ručkova bili su baza za naš recept – kažu u Burgeraju.

Sve regije u nacionalni burger pokušali su spojiti i u novijem zagrebačkom Brutal burger baru koji su svoju verziju, tzv. Croburger obećali uskoro uvrstitit i u svoju ponudu.

Rougemarin

Zagreb, 200616.
Rougemarin.
Usporedba hamburgera.
Na fotografiji: kontinentalni hamburger.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / CROPIX

Kontinentalni

pecivo od buće (sastojci: pire buće i brašno u omjeru 1:1)

meso: junetina

dodaci: sir škripavac, tostirane sjemenke buče, dehidrirani prah od kulena, regica salata, mladi špinat, ukiseljeni ili ljuti feferoni

umak: kiselo vrhnje i malo češnjaka ili vlasca

Mediteranski

Tomislav Krišto / EPH

pecivo sa sjeckanom sušenom rajčicom

namaz od crnih maslina

tuna burger - grubo sjeckanu tunu s malo tučenih bjelanjaka oblikujemo u formu burgera

dodaci: sjeckani bosiljak, salata, karamelizirana ljutika, malo ribanih viških limuna ili malo maslinovog ulja s limunskom kiselinom, listovi svježe mlade blitve

umak: dalmatinska šalša koja se kuha s pancetom i sitno sjeckanom ljutikom i malo peršina

Rocket burger

Zagreb, 200616.
Rocketburger, Tkalciceva 56.
Usporedba hamburgera.
Na fotografiji: hamburgeru Rocketburgeru.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / CROPIX

pecivo, kajmak, ružmarin, crvena paprika, jaje, špinat, rikola, čvarci, maslinovo ulje, češnjak, sol i papar

meso: govedina i junetina

Papriku ispečemo na roštilju ili u pećnici, ogulimo i narežemo na kockice, začinimo s malo maslinovog ulja i dodamo nakosanog peršina i češnjaka. Kajmak pomiješamo s nakosanim ružmarinom, ispečemo jaje na oko u tavici. Pecivo prerežemo i stavimo s unutarnje strane na roštilj da se malo tostiraju. Obje strane namažemo mješavinom kajmaka i ružmarina. Na donju polovicu stavimo pečenu papriku, na to meso, na meso miks špinata i rikole i na to jaje na oko koje posipamo čvarcima. Poklopimo i serviramo.

Burgeraj

Tomislav Krišto / EPH

pecivo, junetina, sir, vrganji, matovilac, liptauer namaz, čips od pečene slanine

Manje pecivo zapeći na malo maslaca, po preporuci restorana koristiti čistu junetinu: prednji vrat ili rebarca jer meso mora imati dovoljno masnoće, sir neka se topi. Nakon što složite bazu burgera: pecivo, meso i sir, na to naslažite vrganje pečene na maslacu. Na njih složite nekoliko buketića matovilca, a na sve stavite žlicu liptauer namaza i prelijte žlicom umaka koji vam ostane od pečenja. U umak možete dodati malo vina i dvije minute prokuhati i začiniti s malo papra. Topli umak će dati poticaj namazu da se rastopi i prožme vrganje, dodajući još više slasnosti hamburgeru, ali i cijelom iskustvu. Umjesto vegete, začinite s malo čipsa od pečene slanine.

Brutal burger bar

Zagreb, 190616.
Preradoviceva.
Burgeraj.
Na fotografiji: hamburger.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / EPH

CRO burger (uskoro u ponudi)

friško burger pecivo iz domaće pekarnice, juneće meso, bazni Burger umak obogaćen svježim zagorskim sirom i svježim začinima, grilani, hrskavi pršut, dvije vrste sira: topljeni i slani domaći, grilana paprika i svježa rajčica, svježi kupus, pohani luk i rikola

Osnova je fino i friško burger pecivo koje za nas radi jedna domaća pekarnica po našim željama, kvalitetno juneće meso od našeg mesara koje je glavna komponenta jela i pokriva Slavoniju i Srednju Hrvatsku. U naš bazni umak dodali smo svježi zagorski sir i malo svježih začina. U croburger stavili smo i pršut - grilan i hrskav koji objedinjuje naše more od Istre pa do juga, dvije vrste sira - topljeni i slani domaći, grilanu papriku i domaću svježu rajčicu, svježi kupus koji pokriva veliki dio naše domovine i blago smo ga začinili. Stavili smo još pohani luk koji daje jednu finu hrskavu notu. I zadnji “tač” je svježa rikula koja isto tako obilježava naše priobalje od sjevera do juga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:37