ZA STVARNU JEDNAKOST

FOTO: ZAŠTO JE SVE VIŠE ŽENA PROTIV FEMINIZMA? Novi trend na društvenim mrežama

 Foto: Tumblr

Na Facebooku i Tumblr-u su se nedavno pojavile stranice koje okupljaju žene koje se protive feminizmu i čak nazivaju sebe 'antifeministkinjama'. Veliki broj onih koji podupiru ovaj pokret u nastajanju šalje svoje fotografije s natpisima na kojima izražavaju zašto se protive 'suvremenom feminizmu' i smatraju da je štetan kako za muškarce, tako i za žene.

Na Tumblr blogu Womenagainstfeminism.tumblr.com navedeni su neki od motiva zašto su se pristalice ove stranice okrenule protiv feminizma. Kao razloge se navodi da feministkinje traže posebne privilegije za žene u trenutku kad žene već imaju jednaka prava s muškarcima i da su žene konstantno prikazivane kao nevine žrtve muškaraca, koje moraju biti zaštićene čak i od riječi koje bi mogle povrijediti njihove osjećaje.

Feminizam se, prema mišljenju začetnice ovog bloga, u praksi ponaša sasvim drukčije nego u svojim načelima u kojima se navodno zalaže za 'ravnopravnost', a zapravo mu je smisao društveni inženjering kojim bi se žene dovelo u privilegirani položaj i uvelo posebne kazne koje vrijede samo za muškarce. Sam pojam 'feminizam' je u stvari diskriminatoran jer ta riječ uključuje jedino žene, a tvrdi da se zalaže za jednakost svih osoba. Feministkinje fantaziraju o 'patrijarhatu', a činjenica je da pravi patrijarhat ne bi ženama dozvolio da glasaju, da se razvedu, imaju karijeru, žive van braka, počine abortus itd.

Feministkinje tvrde da se zalažu za ženski izbor, ali svejedno ženama cijelo vrijeme 'poput policije' govore što moraju raditi i posramljuju ih zbog toga što vole depilirati svoja tijela, nositi ružičastu odjeću ili šminku, kaže se na ovom antifeminističkom blogu.

Autorica bloga tvrdi da se feministkinje služe neistinitim interpretacijama statistika o silovanju, pa je tako prema feminističkim interpretacijama jedna od četiri žene tijekom svog života silovana, dok statistika zapravo kaže da jedna od četiri žene 'tvrdi da je doživjela seksualni napad', a pod 'napadom' se može podrazumijevati mnogo toga, od silovanja, ljubljenja, dodirivanja do neugodnih komentara od strane muškarca. Feministkinje od svih spomenutih oblika ponašanja u svojoj interpretaciji spominju samo 'silovanje'.

Pristalicama feminizma antifeministkinje s Tumblra zamjeraju i tvrdnju o tome da su žene manje plaćene za isti rad, dok se uzrok razlike u prosječnim plaćama muškaraca i žena u zapadnim zemljama zapravo svodi na različite izbore u pitanjima karijere.

Feministkinje se na ovoj Tumblr stranici optužuje za promoviranje cenzure na društvenim mrežama, pa se tako i Facebook stranica 'Women Against Feminism' navodno nalazi pred prijetnjom da uskoro bude ugašena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:32