HRVATSKU PAMTI SAMO PO LIJEPOME

FOTO: 'ŽENA JEDNAKO MOŽE ZASJATI U BIKINIJU, VEČERNJOJ HALJINI ILI CASUAL IZDANJU' Upoznajte Emily Tokić, novu internacionalnu Miss zadarskih korijena

 
Emily Tokić
 Privatni album

Titula Miss International Australia ove godine pripala je predivnoj Emily Tokić (20), Hrvatici porijeklom iz Zadra, koja će 9. studenoga 2018. godine na svjetskom izboru ljepote predstavljati Australiju u Tokiju.

Emily je inače rođena u Canberri, australskom gradu u koji su se njezini roditelji davno doselili, tamo je odrasla, studira pravo na tamošnjem prestižnom sveučilištu, 13 godina pleše balet i profesionalni je model. Ova uspješna i ambiciozna djevojka u svojim intervjuima za australske medije, i prije i poslije pobjede na izboru, ponosno ističe svoje hrvatsko podrijetlo, kao i činjenicu da uz engleski odlično govori i hrvatski jezik, piše Slobodna Dalmacija.

Na društvenim mrežama često objavljuje fotografije članova obitelji, u posljednje vrijeme odjevene u "kockice", jer su strastveno navijali za Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu. Za sebe kaže da je vrlo suosjećajna, samopouzdana i odlučna, a da su je roditelji naučili kako bez obzira na krajnji rezultat u bilo čemu mora znati da je dala sve od sebe. Slobodna Dalmacija odlučila ju je pobliže upoznati...

- Moj tata je rođen u Zadru, did je iz Galovca, a baba iz Škabrnje. Mama mi je Hrvatica rođena u Canberri, a njezini roditelji su iz Slavonije. Ja također imam hrvatsko državljanstvo. Kao dijete sam često posjećivala Hrvatsku i lijepi Zadar, odakle posebno pamtim prekrasne plaže i kristalno bistro more. Sjećam se i ukusne hrvatske hrane, posebno palačinki.

Što je presudilo da se prijavite na izbor ljepote Miss International Australia?

Prijavila sam se na natjecanje jer sam svjesna da mi ono omogućuje podizanje svijesti, odnosno postavlja me u poziciju s koje mogu govoriti o bitnim socijalnim pitanjima oko nas. Posebno me dira problem beskućnika, jer ne smatram da bi bilo tko u društvu trebao biti bez hrane ili skloništa. Također vjerujem da je osnovno čovjekovo pravo da bude obrazovan. Obrazovanje je moć i ako su svi obrazovani, manje je siromaštva, nasilja i prevladat će mir u svijetu.

Ima li po vama izbor ljepote, na kojem ste sudjelovali i pobijedili, i svoju negativnu stranu?

Izbori ljepote zbližavaju ljude, online i licem u lice. U današnje vrijeme, usponom interneta, i još važnije, društvenih mreža, naš doseg kad pričamo o važnim temama se povećava, više ljudi čuje ono što želimo promicati. To me vraća na prethodno pitanje i stvarne vrijednosti u društvu na koje želim staviti fokus. Negativna strana ovakvih izbora ljepote jest česta kritika javnosti na račun izgleda djevojaka, njihove pojave na natjecanju. Posebno tu mislim na šetnju u bikinijima, koja se često opisuje kao 'ponižavajuća' prema ženama.

Prema mom mišljenju, bikini segment pokazuje naše samopouzdanje, zdrav stil života i izrazitu odlučnost. U konačnici, izbori se i dalje temelje na humanitarnom radu, podizanju svijesti. Ovdje je riječ i o grupi snažnih žena koje se okupljaju kako bi se međusobno osnaživale i kako bi postale najbolje i najsigurnije verzije sebe. Prije doslovno 100 godina na segment izbora u kupaćim kostimima gledalo se kao na oslobađajuć za žene. Kao što sam rekla, smatram da to jest tako, da pokazuje naš rad na tijelu, zdrav životni stil i samopouzdanje. Žena jednako može zasjati u bikiniju, večernjoj haljini ili casual izdanju, bitnije je kako nešto nosimo, a ne što nosimo. Ne bismo zbog toga trebali biti osuđivane.

Humanitarni rad iznimno vam je važan, spominjete ga često u svojim intervjuima i na društvenim mrežama. U kojim ste projektima do sad sudjelovali?

Ambasadorica sam humanitarne organizacije Toybox International, u kojoj sam od početka rada prikupila 33.500 dolara za dobrotvorne svrhe. Novac će ići za pomoć bolesnoj i ugroženoj djeci u Australiji. Također uživam u volontiranju u Ronald McDonald House u Randwicku, gdje pomažem djeci i beskućnicima.

Kako zamišljate svoju budućnost, za, primjerice, pet godina?

Nadam se da ću diplomirati pravo, dobiti diplomu koja će mi jednoga dana služiti da se aktivno borim i zastupam ljudska prava, ne samo u Australiji, nego i na međunarodnoj razini. Predviđam da će moja buućnost biti puna pozitivnih promjena. Nadam se da ću nastaviti poticati ljude oko mene na dobra djela, na lijepe geste, koje su nužne da bismo potakli veću promjenu u svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:55