KREATOR SE NA NEKI NAČIN SLOŽIO

NAJGNJUSNIJA IGRA IKADA NEĆE SE PRODAVATI NA VODEĆOJ SVJETSKOJ PLATFORMI Vlasnik podvukao crtu: 'Može nam nanijeti štetu nepoznate količine'

 Rape Day / STEAM

Studio za razvoj video igara, izdavač video igara i vlasnik platforme za digitalnu distribuciju igara Valve u srijedu je ustvrdio da se video igra Rape Day, vizualna priča koja je igračima trebala dopustiti da tijekom zombi apokalipse "verbalno zlostavljaju i ubijaju ljude te siluju žene", neće prodavati na njihovoj platformi Steam, piše Polygon.

Erik Johnson iz Valvea rekao je da tvrtka u svojoj trgovini neće prodavati igru Rape Day, unatoč tome što bi im to naočigled dopustila Steamova poprilično labava pravila.

"Većina naše politike oko toga što distribuiramo reakcionarne je prirode te takva mora biti. Jednostavno moramo čekati i vidjeti što će nam doći. Nakon toga moramo donijeti odluku o tome hoće li neki sadržaj naštetiti Valveu, našim partnerima ili našim kupcima. Nakon istrage i rasprava, odlučili smo da nam "Rape Day" može nanijeti štetu nepoznate količine te je nećemo distribuirati putem Steama", rekao je Johnson u izjavi. "Poštujemo želju kreativaca da se izraze i svrha Steam je da im pomognemo pronaći publiku, međutim ovaj je studio odabrao takav sadržaj koji nam to otežava."

U emailu poslanom CNET-u u srijedu navečer studio je priznao da Steam vjerojatno nije najbolja platforma za distribuciju igre kao što je Rape Day. "Mislim da se slažem (sa Steamom) da moja igra ne pripada na platformi na kojoj kupuju i opća javnost i djeca", rekao je neimenovani član studija. "Moj je sljedeći potez prodavati igru na vlastitoj stranici. Možda sam to trebao napraviti odmah."

Iz studija su na svojoj stranici naveli da su odrasli na horor pričama, zombijima i pričama u kojima se bira ishod. Odgovorili su i na pitanje treba li zabraniti knjige i igre koje tematiziraju nasilje. "Ako se ikada znanstvenim putem utvrdi da je činjenje zločina u video igrama vodi do činjenja istih u stvarnom životu, tada ćemo se morati odlučiti želimo li u domeni fikcije zabraniti određene zločine."

Studio je time de facto potvrdio prethodne najave da će igru na tržište pokušati dovesti drugim putem. "Nisam prekršio niti jedno pravilo pa mi nije jasno kako mogu zabraniti moju igru, osim ako su promijenili politike. Moja je igra ispravno označena kao igra za odrasle i temeljito sam opisao na koje bi sve način mogla uvrijediti nekoga", rekao DESK LAMP, osoba koja naočigled stoji iza igre. "Međutim, ako Steam promijeni svoju politiku, što je njihovo pravo, potražit ću druge načine za distribuciju i promociju svojih igara."

Čuvši da će se na Steamu možda pojaviti igra u kojoj se siluju i ubijaju žene, Kanađanka Cecilia Cosenza je pokrenula peticiju na platformi Change.org da se igra ukloni sa Steam. Peticiju je prije Valveove objave da neće prodavati igru na Steamu potpisalo gotovo 8.000 ljudi. "Ova igra trivijalizira već težak dio života žena. Sve što od silovanja pravi igru treba zaustaviti", napisala je jedna osoba na Change.org stranici peticije.

Treba napomenuti: video igra Rape Day nikada se nije mogla kupiti na Steamu. Kupci su je mogli staviti na popis igara koje žele kupiti, a očekivalo se da će na tržište doći u travnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:36