HEROJ VIKENDA

'GAZDA, SPASIT ĆU JE, SAMO RECI GRIZE LI' Vatrogasac Denis raznježio zemlju kad je spasio kujicu iz ledene rijeke: 'Meni je to običan dan na terenu'

 
 Privatna arhiva uz dozvolu

Psi, mačke lutalice koje je nahranio mlijekom, konji, krave, magarci, ozlijeđeni ptići, tek rođeni kozlići, ribe, purani, labudovi, pilići, pa i koja zmija... Gotovo da nema životinje s kojom Denis Kovačić nema fotografiju. Na prvi pogled, pomislili bismo da je ovaj Vukovarac veterinar ili barem poljoprivrednik, ali Denis je vatrogasac Javne vatrogasne postrojbe Vukovar. I očito – veliki ljubitelj životinja. Zato nije bilo dvojbe u dežurnoj ekipi, koja je u subotu poslijepodne izišla na poziv, tko će od njih u misiju spašavanja kujice koja je zapela u zaleđenoj Staroj Vuki.

- Svi u ekipi znaju da ja obožavam životinje i da znam s njima, pa su me pustili da ja idem po psa koji je zapeo u Staroj Vuki. Jer nikada ne znate kako će životinja reagirati, hoće li se uplašiti i ugristi vas. Prvo sam pitao gazdu grize li njegov pas, a on mi je rekao da njega ne grize, ali da nije siguran kako će reagirati na nepoznatu osobu, zato je on silom sam htio ići po psa, što mu, naravno, nikako nismo mogli dopustiti – ispričao nam je Denis Kovačić, vatrogasac koji je postao pravi heroj zahvaljujući videu spašavanja kujice koji je oduševio cijelu Hrvatsku.

No, ne bi javnost ni doznala za ovu dirljivu priču da se vlasnik kujice, Marinko Ivičić, nije odlučio zahvaliti vatrogascima na nesebičnoj gesti objavivši snimku spašavanja na Facebook stranici “Vatrogasci - oni su naši heroji”.

Nesretni labud

Ivičić se, kako to običava, u subotu poslijepodne šetao sa svoim psom Leom po središtu Vukovara. No uobičajena šetnja umalo se pretvorila u tragediju kad su došli do Stare Vuke, a kujice Lea je pojurila prema zaleđenoj površini kako bi dohvatila labudove. Labudovi su odletjeli, a ona je propala kroz led. Pokušavala se bezuspješno izvući iz vode. Vidjevši da nema načina da joj sam pomogne jer je led tanak, a ona udaljena petnaestak metara od obale, Ivičiću je preostalo jedino da zamoli vatrogasce za pomoć, kako je ispričao medijima.

Vatrogasac Denis Kovačić
Privatna arhiva uz dozvolu

- Kad sam došao na pola metra, zastao sam kako bih uspostavio kontakt s kujicom, da vidim kako će reagirati. I počela je režati na mene, no bila je uplašena i točno sam vidio tu promjenu u očima kad je shvatila da joj mogu pomoći – rekao je vatrogasac Kovačić, koji je i sam vlasnik triju pasa. Najstariji je, kaže, labrador Vili star 13 godina, a tu su i dva mješanca Snoopy i Gitar koji je udomljen.

Svi vukovarski vatrogasci obučeni su za ovakve situacije spašavanja na ledu i u hladnim vodama, a i dobro su opremljeni, kaže Kovačić, zahvaljujući zapovjedniku Javne vatrogasne postrojbe Vukovar Zdenku Jukiću, koji se pobrinuo da cijela županija dobije najbolju opremu za spašavanje, čak i u ekstremnim uvjetima.

- Ovaj madrac na kojem sam išao po psa nije običan luftić, to je specijalni madrac za spašavanje na ledu i u hladnim vodama koji je velike nosivosti i ne može se prevrnuti, a imamo i suha odijela za vodu, kakva imaju i HGSS-ovci u kojima i do sat vremena možemo biti u ekstremno hladnoj vodi – objasnio je vatrogasac Kovačić. Prije godinu dana vatrogasci su, kaže, imali upravo obuku i prezentaciju ovakvog spašavanja za koju su danas svi obučeni, no poziv koji su dobili ove subote oko 15 sati bio je prvi pravi slučaj u kojemu su testirali stečena znanja.

screenshot

screenshot

screenshot

Led i mulj

Akciji je, svakako, išlo u prilog što vatrogasci poznaju rijeku Vuku, tako je i Kovačić znao da je na tom mjestu gdje je kujica zapela duboka oko metar, a pola metra je mulj.

- Najveći je problem što je led bio jako tanak – ističe. Da kujica nije ostala na madracu, Kovačić bi kaže zaplivao po nju.

- To je za nas bio običan dan na terenu, nije bilo velike opasnosti, a svatko od nas napravio bi to isto, čak i da smo se slučajno zatekli šećući uz Vuku – kaže Kovačić. Vatrogasci su u roku od dvije minute od poziva stigli na teren i bacili se u akciju spašavanja kujice. Dobro uvježbani, koristili su tri užeta, a na Kovačića su pazila još petorica vatrogasaca. Kad je povukao kujicu na sigurno i kad su izvučeni na obalu, Kovačić je odmah uputio vlasnika da požuri kući ugrijati psa. Navečer, nakon smjene, zadržao se s prijateljima i nije ni gledao mobitel, sve dok ga nije nazvao desetogodišnji sin Matej i objasnio mu da je snimka spašavanja kujice postala viralna.

- Uzbuđeno mi je govorio o videu da je pregledan gotovo 200 tisuća puta, da ima oko 4000 reakcija na Facebook stranici “Vatrogasci - oni su naši heroji” gdje je objavljen videosnimak, ja nisam imao pojma da se išta događa – otkrio je Kovačić koji je profesionalni vatrogasac već punih 11 godina.

Vatrogasac Denis Kovačić s kolegama u Jelsi na Hvaru 
Foto: Privatna arhiva uz dozvolu
Privatna arhiva uz dozvolu

Privatna arhiva uz dozvolu
Vatrogasac Denis Kovačić i magarci

- Znate kako je bilo, u to doba je u Vukovaru bilo još manje poslova nego danas pa sam radio po moru i u inozemstvu, poput mnogih. Svakakve sam poslove radio pomalo kako bih zaradio, a tek kad sam sreo jednog prijatelja koji mi je oduševljeno ispričao da se upisao u Vatrogasnu školu u Zagrebu, pomislio sam da bih i ja to mogao pokušati. Isprva je to bilo radi stalnog posla i dobre plaće, no već nakon nekoliko mjeseci taj mi se posao zavukao pod kožu – otkrio nam je Kovačić, 41-godišnji Vukovarac s Trpinjske ceste koji je djetinjstvo proveo u Zagrebu u progonstvu. Ljubav svog života, suprugu Renatu, pronašao je u Dubrovniku dok je ondje radio. Tako se rođena Dubrovčanka zbog ljubavi preselila sa samog juga Hrvatske na istok, drukčiji rasplet situacije nije bio moguć.

Vatrogasac Denis Kovačić i supruga Renata 
Foto: Privatna arhiva uz dozvolu
Privatna arhiva uz dozvolu

- Moj otac borio se za Vukovar, ne zato da ga ja napustim, nego da u njega dovedem obitelj – ponosno ističe Kovačić. Drago mu je što je snimka objavljena, iako nije presretan zbog velike pozornosti i mobitela koji ne prestaje zvoniti.

- Dobro je što su ljudi vidjeli ovu snimku i nadam se da će biti upozorenje za vukovarske roditelje kako bi se spriječile gore tragedije. Vukovar je trenutačno prepun ovakvih zaleđenih površina koje su posebno privlačne djeci, ova snimka ukazuje na opasnosti koje se mogu dogoditi na ledu i treba je ozbiljno shvatiti jer pas u tako hladnoj vodi može izdržati 15-ak minuta, a dijete ili odrasla osoba znatno manje – upozorava Kovačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:41