VEGETARIJANSKE DILEME

ISPOVIJEST VEGE MAME IVE JANEŠ IZ ZAGREBA 'Nisam jela meso u trudnoći iako sam imala dvojbe. Nisam pogriješila'

Zagreb, 160116Prijatelji zivotinja, Jurisiceva 25.Vegani u trudnoci.Na fotografiji:Iva i Mila Janes.Foto: Livio Andrijic / CROPIX
 Livio Andrijic / CROPIX

Kad je prije četiri godine u Sloveniji umro dječak težak samo 3600 grama čiji su roditelji vegani te su dijete, navodno, jednako hranili, mnogi su se zapitali je li za to krivac prehrana. Mora li majka vegetarijanka ili veganka u trudnoći mijenjati prehranu kako bi se njezino dijete rodilo zdravo? I smije li prehrana bebe i djeteta koje se razvija i raste biti isključivo biljnog porijekla? Hoće li tada djetetu nedostajati nutrijenti važni za rast i razvoj?

Stručnjaci tvrde da veganska ili vegetarijanska prehrana nimalo ne škodi bebi. To potvrđuju i mame, iz vlastitog iskustva.

Bez anemije

- Dobro isplanirana veganska prehrana pogodna je za sve stadije života, uključujući i razdoblje trudnoće. To je službeno stajalište Američkog udruženja dijetetičara i Dijetetičara Kanade.

Prilično je jednostavno pratiti vegansku prehranu u trudnoći, a da pritom jedemo hranu koja zadovoljava naše potrebe i potrebe našeg djeteta - objašnjava Ivana Šimić, nutricionistica i aromaterapeutkinja koja je u subotu u udruzi Prijatelji životinja održala radionicu o prehrani namirnicama biljnog podrijetla u trudnoći.

Iva Janeš je vegetarijanka već desetak godina. Bila je vegetarijanka i kao trudnica, a danas je mama malene Mille, koja također jede pretežno namirnice biljnog porijekla i vrlo je napredna i sasvim zdrava.

- Osobno se nisam susrela s vrijeđanjem zbog mog izbora, ali čovjek s vremenom i nauči kome treba nešto pojasniti, a kome ne. Kad sam ostala trudna, javljali su se novi strahovi, preispitivanja i dvojbe, a jedini način da ih prevladam bio je dobro proučiti trudničko štivo. Uostalom, milijuni žena rodili su i odgojili zdravu ‘vege djecu’ i to više nije nikakav tabu. Hranila sam se kako me ‘gospodična’ tražila - priča nam Iva kroz smijeh. A to je, kaže, bilo puno svježeg voća i povrća, mirisnih variva, juha, kvalitetnih žitarica i pokoji pohani seitan. Uzimala je i Prenatal te pazila na omege putem lanenog, maslinovog, sezamovog ulja i avokada, a u zadnjem je tromjesečju pojačala probiotik. Trudnoća je, tvrdi Iva, bila školska, ni u jednom trenu anemična. Baš kao i porod.

Suprug i Iva zajedno su donijeli odluku i Millu odgajati na “nježniji” način.

Važno se informirati

- Kako bih se osigurala te dostojno argumentirala naš izbor, prehranu sam proučila iz temelja, pogotovo zato što sam dojila 17 mjeseci. Pedijatrica nas je podržavala od početka, a Milla je danas izuzetno zdravo, žilavo, pametno i sretno dijete - kaže mama Iva. A da bi odgovorila na brojna pitanja o tome što jedu, počela je slikati obroke, pisati recepte i sve stavila na svoj Facebook profil. Čitala je i educirala se o namirnicama, išla na tečajeve zdrave hrane i slično. Rezultat toga je internacionalna grupa koju je otvorila na Facebooku pod nazivom “Zeleni život vege mama”, koja okuplja i mame i sportaše i profesionalne kuhare zdrave hrane te im služi kao riznica informacija, iskustava i neizmjerne podrške.

Koje su prednosti?

Inače, stručnjaci tvrde da veganska prehrana, ako je pravilno isplanirana, ima brojne prednosti za sve osobe, poput niže stope oboljenja od raka, smanjenog rizika od bolesti srca i krvnih žila te povišenog krvnog tlaka, smanjenog rizika od nastanka dijabetesa tipa 2 te konstipacije ili zatvora.

- Kod trudnica veganki smanjena je učestalost pojave preeklampsije, jedne od najopasnijih komplikacija u trudnoći. U veganskoj prehrani nema opasnosti trovanja hranom putem nedovoljno obrađenog mesa, jaja ili nepasteriziranih mliječnih proizvoda - objašnjava Ivana Šimić.

Ističe i da je u takvoj prehrani naglasak treba biti na cjelovitim, svježim namirnicama iz provjerenog izvora. Prehrana se sastoji od povrća i voća, žitarica, mahunarki, orašastih plodova i sjemenki, iz čega se dobivaju svi potrebni nutrijenti. Glavni izvor proteina su mahunarke, žitarice i orašasti plodovi. Vitamin B12 unosi se kao suplement ili kroz biljne napitke. I ako se tako hranite, niti jedan važan nutrijent neće nedostajati ni vama ni bebi.

Savjeti za vegane

Kako se hraniti u trudnoći?

Jedite redovito i raznoliko, što više cjelovitih i svježih namirnica, pijte dovoljno tekućine i uzimajte suplemente prema potrebi.

Odgovorna veganka mora se pripremiti i educirati o zdravoj prehrani prije, tijekom i nakon trudnoće.

Vodeći se tanjurom zdrave prehrane, pola tanjura treba činiti povrće i voće u svim duginim bojama, jednu četvrtinu neka zauzmu mahunarke i sjemenke, a jednu četvrtinu cjelovite žitarice. Iz svake skupine namirnica prednost imaju one koji su dobar izvor kalcija i željeza.

Ideje za dodatan obrok su naranča i šaka badema, namaz od leće ili slanutka na integralnom kruhu ili zeleni kašasti sok.

Za jutarnje mučnine treba povećati unos namirnica bogatih vitaminom B6 (suhe marelice, brokula, mrkva, orasi) i cinkom (sjemenke bundeve, grah). Pomoći mogu i čaj od đumbira ili kamilice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:47