PROJEKT

JADRANSKA FLOTA DOBROTE Doveli smo 1150 djece iz ugroženih skupina na prvo ljetovanje iz snova

Djeci iz 31 države na ovogodišnjem projektu pomagalo je oko 200 volontera, a plovila su na 114 brodova
 Duje Klarić / CROPIX

Najveća je ambicija mladog Iranca Reze Javidija, koji ove godine sudjeluje u najvećem socijalno-humanitarnom jedriličarskom projektu “Mirno more - Flota mira”, postati hrvatski reprezentativac u atletici.

Maturanta zadarske gimnazije Rezu Javidija životne su okolnosti, s bratom koji danas živi u Zagrebu, iz Irana dovele u Zadar. U Zadru je završio drugi i treći razred gimnazije i odlično svladao hrvatski jezik.

Duje Klarić / CROPIX

Sađenje maslina

- Vrlo sam dobar učenik i nemam problema s gradivom. Postati hrvatski reprezentativac u atletici nije ambicija bez uporišta jer sam prošle godine bio 10. na 400 metara, a imam i odlične rezultate na međunarodnim natjecanjima - kaže Reza Javidi.

On je jedno od 1150 djece iz različitih socijalno ugroženih skupina što ih je okupila ovogodišnja jubilarna 25. Flota mira u sklopu projekta “Mirno more”, a jedrila su na 114 brodova. Više od polovice sudionika došlo je iz Austrije i Njemačke, a otprilike trećina sudionika iz tih dviju zemalja podrijetlom je s ovih prostora. Djeci iz 31 države pomagalo je oko 200 volontera.

Sudionici su prošle subote isplovili iz niza marina na području od Zadra do Splita, da bi dva dana bili gosti Marine Kaštela. Vrijeme plovidbe iskorišteno je za pedagoški rad posada, a tijekom boravka u Marini Kaštela održavane su zabavne, sportske, kreativne i edukativne radionice. U sklopu projekta sadili su masline, snimali milenijske fotografije, održavala se radionica male brodogradnje...

Više tolerancije

Flota mira održava se jedanput godišnje kako bi se socijalno i ekonomski ugroženoj djeci omogućilo tjedan dana jedrenja sa socijalno-pedagoškom pozadinom, a zauzima se za više tolerancije, bolju inkluziju svih grupa u društvu te miran suživot.

Velik je broj poznatih osoba koje su volontirale ili na neki način pomagale projektu, uz ostale plivačica, osvajačica zlatne olimpijske medalje za Austriju, rođena Vukovarka Mirna Jukić. Veliki podupiratelj projekta posljednjih je i predsjednik Uprave austrijskog Mobilkoma Boris Nemšić, koji je počasni veleposlanik projekta.

Duje Klarić / CROPIX
Jedan od podupiratelja projekta je i prvi čovjek Mobilkoma Boris Nemšić

Projekt “Mirno more - Flota mira” utemeljio je austrijski skiper Christian Winkle koji je 1994. na tri broda okupio sedamnaestero djece prognanika s ovih prostora, s ciljem poticanja snošljivosti, zajedništva i mira. Projekt je izvorno zamišljen tako da materijalno sposobniji Austrijanci uplate dva tjedna jedrenja, jedan za sebe i obitelj, kako bi se poticao povratak turizma, a drugi tjedan bi poklonili djeci prognanicima. U međuvremenu projekt je narastao više nego što je itko mogao zamisliti.

Tim za sigurnost

Povjerenik Flote mira Michael Fuchs počeo je volontirati kao student i instruktor jedrenja, kada je u floti bilo samo 18 jedrilica. Priključio se pratećem timu za sigurnost koji je okupljao liječnike, vatrogasce, ronioce, spasitelje... i koji interveniraju u slučaju potrebe. Voditelj Flote dr. Fuchs inače je direktor odjela za obnovljive izvore energije u austrijskom ministarstvu energetike i održivog razvoja.

Duje Klarić / CROPIX
Michael Fuchs

Vlasnik Marine Kaštela Josip Berket u projekt je uključen dvadesetak godina, a posljednjih sedam njegova marina je domaćin zajedničkog okupljanja. “‘Mirno more’ postalo je dio života moje obitelji. Moj sin Luka godinama volontira. Bio je donedavno skiper, a sada kao predsjednik ogranka Kaštela ima puno posla u organizaciji. Mlađa kćer Katarina je također volonterka uključena u projekt”, naglasio je Josip Berket.

Dobri duh projekta posljednjih desetak godina je Tena Romani, psihologinja zadužena za sportske klubove Marine Kaštela. “Ovo je takva vrsta projekta u kojoj jako brzo vidite rezultate rada i pomake, i to kod onih ugroženih skupina gdje se godinama ne vide pomaci”, kaže Tena Romani i dodaje da je Marina Kaštela uključena u niz drugih humanitarnih projekata.

Nagrada UN-a

“Jedan od njih je i to što svake godine organiziramo besplatno ljetovanje za djecu iz raznih socijalno ugroženih kategorija. Jedna od tih grupa bila su djeca iz Sirije koja su dobila azil u Hrvatskoj. Inače, potrebno je dosta pripreme da bi se djecu iz Sirije uključilo u projekt, jer je dio njih putovao morskim putem i da imaju velike traume s tog puta”, kaže.

U projekt su od 2015. godine uključena i dva doma u sklopu kojih su smještena dva zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba, Bakovići i Drin, s područja općine Fojnica u BiH. U sklopu projekta “Mirno more” osobe s mentalnim invaliditetom jedre te su u kontaktu s djecom iz ostalih skupina. “U ovih sedam-osam dana svjedočimo koliko se promijeni njihova perspektiva, odnosno koliko se oni opuste, razbiju strahove te nauče reagirati”, pojašnjava Tena Romani.

Projekt “Mirno more - Flota mira” dobio je niz nagrada, a nije ni čudo što je za svoj doprinos promidžbi razumijevanja među narodima od generalnog tajnika Ujedinjenih naroda Ban Ki-moona dobio najveće međunarodno priznanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:37