LIDER BUDUĆNOSTI

KOLONIZACIJA CRVENOG PLANETA Elon Musk lansira prvu privatnu misiju na Mars u sklopu vizionarskog plana naseljavanja

 Reuters

LOS ANGELES - Vlasnik SpaceX-a Elon Musk poslat će prvu kapsulu na Mars već 2018. godine, najavio je jučer predstavljajući ambiciozni plan svoje tvrtke. Radi se o prvom koraku u Muskovom planu za slijetanje s ljudskom posadom do 2025.

Musk je izrazito uspješan poduzetnik čije tvrtke već više od desetljeća ulažu u tehnologije čiji je cilj promijeniti svijet. Musk je bio jedan od osnivača tvrtke za online plaćanje PayPal, a samostalno je pokrenuo i Tesla Motors, čiji je cilj pretvoriti električne automobile u većinu na cestama.

Njegova tvrtka SpaceX za sobom niže uspjehe u privatnom svemirskom programu sa svojim Falcon 9 raketama, kojima dostavlja zalihe za Međunarodnu svemirsku postaju i postavlja privatne satelite u orbitu oko Zemlje. Od samog početka, Musk tvrdi kako mu je krajnji cilj kolonizirati Mars, a najnovija najava bitan je korak u tom smjeru.

SpaceX će u svojoj misiji na Mars usko surađivati s NASA-om, koja će pomoći svojim tehničkim znanjem i ustupanjem na korištenje svojeg Deep Space Networka - mreže radio prijemnika i odašiljaća koji komuniciraju s desecima sondi i letjelica rasutih po cijelom Sunčevom sustavu. Zauzvrat, SpaceX će ustupiti NASA-i sve podatke prikupljene za vrijeme leta i samog sletanja na Mars.

Za lansiranje će koristiti moćniju verziju svoje Falcon 9 rakete, a plan je na Mars spustiti Dragon 2 kapsulu bez ljudske posade. Kako je atmosfera na Marsu prerijetka za korištenje padobrana, kapsula će imati vlastite potisnike za ‘meko’ spuštanje.

U stručnoj javnosti postoji određena doza skepse spram Muskove najave, s obzirom da se sljedeći ‘prozor’ za lansiranje na Mars otvara u svibnju 2018. godine, kada će Zemlja i Mars biti najbliži u svojim orbitama. Taj datum znači da SpaceX ima samo 24 mjeseca za pripremu cijele misije. Ukoliko propuste priliku u svibnju, sljedeći prozor za lansiranje otvorit će se tek u 2020. godini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 12:29