POSVETA

LEGO VILI I ALEMKA KAO ZAŠTITNI ZNAK NA OGRLICAMA 'Ne želimo zarađivati na njima, ovo je samo naša zahvala. Ako žele, darovat ćemo im primjerak'

 
 Lolina kućna manufaktura / FACEBOOK

Alemka Markotić i Vili Beroš dobili su ogrlicu sa svojim likovima. Lolina kućna manufaktura, brend koji se bavi izradom nakita, a iza kojeg stoje životni i poslovni partneri Gorana Lolić i Goran Villi, izradili su vrlo originalnu i sad definitivno vrlo aktualnu ogrlicu s Lego likovima ravnateljice Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” i ministra zdravstva.

Na njoj je naša svakodnevica - ekran televizora s natpisom “Stožer: 9h”. Par tu ogrlicu nije izradio vođen mišlju da na njoj zarade. Uostalom, postoji (zasad) samo jedan primjerak. Njezinu fotografiju objavili su uz komentar “Junaci našeg vremena” na Facebook stranici Loline kućne manufakture, koja ima više od 30 tisuća pratitelja, a reakcije nisu izostale.

Ispravne namjere

- Korona nam trenutačno svima intenzivno utječe na živote - ograničenjem kretanja, propadajućim poslovima i u fokusu nam je 24 sata dnevno. Osobe koje inače utječu na naše živote i upravljaju državom i gradom ne ulijevaju povjerenje, najblaže rečeno. Napokon su se u kriznoj situaciji u Hrvatskoj pojavile osobe za koje vjerujemo da djeluju s ispravnim nakanama i koristeći znanje, a ne za naše područje uobičajene putove uspjeha, te su stoga i polučili tolike simpatije - objašnjava Gorana Lolić kako su došli na ideju ideju da aktualnu situaciju pretoče u kreativu.

Privatni album
Gorana Lolić i Goran Villi

Ogrlica je napravljena od epoksi smole, aluminija, reciklirane plastike i Lego figurica. Taj jedan primjerak.

- Kućne zalihe legića su presušene, dućani ne rade pa nove ogrlice trenutačno ne možemo pripremati. Navedena ogrlica nije niti stvorena s mišlju da poluči prodajni uspjeh, nego da napravimo hommage jednom vremenu koje ćemo svi zapamtiti te se na svoj način zahvalimo akterima u ogrlici. Ljudi uglavnom pozitivno reagiraju, iako smo primali i poruke od prijatelja 'Go Sweden'. Koji je ispravan balans ekonomije i brige za ljudsko zdravlje, ne znamo, ali ono što znamo jest da je ovo jedna od rijetkih situacija u kojoj se u Hrvatskoj prepoznaje nečija stručnost i znanje, a to podržavamo - ističe Lolić.

Suzdržana i skromna

Logično se pritom nameće pitanje hoće li, kad se sve vrati u normalu i profunkcionira, napraviti i primjerke za ljude koji su je inspirirali.

- Gospođa Markotić djeluje iznimno suzdržano i skromno, pa sumnjamo da bi njegovala naš modni izričaj koji uz to uključuje i njezin lik i djelo u ogrlici, ali joj rado poklanjamo ako joj se išta od našeg asortimana sviđa. Ako je gospodin Vili spreman za nošenje nakita, podržavamo ga i tu smo za njega - uzvraća spremno Gorana Lolić.

Nakit Loline kućne manufakture, kako nam objašnjava, tu je uglavnom da zabavlja, barem ga oni vole smatrati takvim. Ponekad kroz zezanciju prenesu i ono što osobno misle pa su tako svojedobno radili ogrlice s natpisima #štraca, Nećeš, razbojniče i sličnima.

- Motivaciju za rad nalazimo u putovanjima, filmovima, knjigama, ponekad, kao sad, i u katastrofama. Tematikom smo vezani za urbanu kulturu, ali znamo popratiti i aktualna događanja - kaže Lolić.

Brend Lolina kućna manufaktura, zanimljivo, također je izrastao iz krize, ali one prošle financijske, prije 11 godina.

- Slučajno sam na apsolventskoj godini Politologije, a na početku Goranova i mog suživota u podstanarstvu s jednom plaćom i zaradom sa studentskim poslovima od 13 kuna po satu, počela s izradom nakita. To nije bila najlogičnija odluka jer nisam znala držati skalpel u ruci, ali sam se s vremenom ispraksirala. Goran je ekonomist, ali je iznimno vješt s rukama i u stanju je napraviti sve što osmisli. Zajedno činimo uspješnu kombinaciju za ovaj posao koji, uz puno truda i rada, pruža slobodu i užitak u opipljivim rezultatima rada na kraju dana - objašnjava Gorana Lolić.

Kako je njihov stav da je bolje raditi više i zaraditi više, u skladu s tim se i cijene većine njihovih proizvoda kreću od 20 do 90 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:27