ODLAZAK IKONE

DETALJI IZ ŽIVOTA VELIKOG KREATORA Nije imao dlake na jeziku: Adele je rekao da je 'malo debela', a Pippi da 'ne pokazuje lice, samo pozadinu'

 
Karl Lagerfeld u Hamburgu, fotografija iz 1980. godine
 Profimedia, AKG

Od skromnih početaka i siromaštva s kojim se nosio kao njemački student u Parizu do vlasnika modnog carstva - Karl Lagerfeld nije bio samo ikona stila i pop kulture, već i primjer da se radom i trudom mogu ostvariti snovi, piše Slobodna Dalmacija.

Za njegov angažman u modnoj kući Chanel znaju i oni koji pojma nemaju o modi, a uz to je Lagerfeld, od konca 60-ih upravljao i kreativnim sektorom talijanske kuće Fendi. Diktirao je trendove, promovirao imena i, ukratko, određivao kako će izgledati vješalice u trgovinama diljem svijeta - ne samo onima visoke mode.

I maloprodajne trgovine kopirale su njegov rad, svojim je osebujnim stilom uspio utjecati na svjetsku modu kao nitko prije njega. I sam je bio pravi primjer stila, sve do posljednjih dana svoga života nije se odrekao svoje prepoznatljive estetike.

No neke činjenice o ovome svjetski poznatom kreatoru nisu znali ni njegovi najvjerniji fanovi. Mislili ste da je bio Francuz? Čini se da niste jedini, a Alux je izdvojio još nekoliko manje poznatih podataka o velikanu koji nas je danas napustio.

1. Državljanstvo

Karl Lagerfeld rođen je kao Karl Otto Lagerfeldt u njemačkom Hamburgu. Od malih nogu sanjao je o napuštanju domovine i odlasku u svjetsku modnu prijestolnicu, kamo je krenuo već u 13. godini.

2. Skandali

Sudeći prema broju skandala koji su se vezali uz njegovo ime, Lagerfeldu nije bilo strano upadati u rasprave s kolegama, niti je ikada dvojio treba li izraziti svoje mišljenje, ma kakvo god ono bilo.

Pjevačicu Adele je otvoreno prozvao 'malo predebelom', a sestri Kate Middleton, Pippi, poručio je da 'ne pokazuje lice, samo pozadinu'. No, stao je nedavno u obranu pjevačice Bebe Rexhe koju su brojni njegovi kolege proglasili 'predebelom za njihov dizajn'. Ukratko, Karl se nije često opravdavao zbog svojih izjava.

Zakačio se i s oskarovkom Meryl Streep koju je na dodjeli 2017. prozvao škrtom jer nije platila haljinu. A ovo su samo posljednji slučajevi. Malo je reći da ga nije bilo briga za popularnost, no iste mu nikako nije nedostajalo. Poljuljao ju je možda tek skandal koji je nastao nakon što je PETA prosvjedovala zbog pravoga krzna na njegovom dizajnu.

3. Ljubimac

Mačka Choupette, Karlova mezimica, veliki je hit na društvenim mrežama i ima više od 120.000 pratitelja. I kreator se rado s njom fotografirao, a kupovao joj je dizajnerske ogrlice i najfiniju hranu.

4. Dokumentarac

Postoji dokumentarni film o kreatorovu životu koji potpisuje Vogue.

5. Carstvo

Lagerfeldovo carstvo procjenjuje se na vrijednost od preko 125 milijuna dolara. Čini ga to najplaćenijim kreativnim direktorom na svijetu svih vremena. Posjeduje i nekoliko restorana, od kojih je najpoznatiji onaj u Berlinu, a svoje je ime 'nalijepio' i na votku.

6. Tehnofobija

Njegovi najbliži suradnici kažu kako je Karl u suštini bio jedan veliki tehnofob. Iako je u svojemu radu na raspolaganju imao svaki gadget koji možete zamisliti, Lagerfeld je najviše vjerovao kemijsku i papir. Jedini način na koji je kreirao svoje dizajne bio je starinsko skiciranje, a tablete nikada nije koristio.

7. Muze

Tijekom svoje karijere dizajner je prikupio podužu listu imena žena koje su ga inspirirale u radu, a zapisivao ju je u malu crnu knjižicu. Kristen Stewart, Cara Delevingne i Vanessa Paradis neke su od novijih, a ne samo da su njihova imena ovjekovječena u knjižici, dizajner se često s njima prešetavao i crvenim tepisima - bio je poznat po slavnoj pratnji, ali samo pomno odabranih dama.

Exclusive... Chanel and Vogue party in the Chanel Jewelry Store to uncover the photos of Mario Sorrenti for the Vogue calendar 2008 
 CR: ANG
 set # 00126755
  11/28/2007 --- Karl Lagerfeld, Diane Kruger --- Restrictions apply: USA/AUSTRALIA ONLY ---  ---  - 310-395-0500 / Sales: 310-395-0500, Image: 23497195, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Backgrid USA..
Profimedia, Backgrid USA..
Lagerfeld s Diane Kruger 2007

8. Višak kilograma

Mnogi to nisu znali, ali Lagerfeld je izgubio poprililčan broj kilograma jer je odlučio da će mu novi izgled bolje ići uz imidž koji je njegovao. Od glave do pete u crno-bijelome, vječno sa sunčanim naočalama na nosu, nije mnogo odskakao od onoga što je zacrtao, a kasnije je upravo na temelju toga pokrenuo uspješan brend.

Svoju prijašnju borbu s kilogramima riješio je u samo 13 mjeseci, slijedeći vrlo strog režim koji je satavio u dogovoru s privatnom nutricionistkinjom.

9. Avioni

Lagerfeld je putovao isključivo svojim privatnim avionom, u slučajevima da je već morao letjeti. Jednom je za CNN izjavio da je možda 'komercijalan, ali da ne putuje komercijalno'.

10. Ime iza znaka

Chanelov prepoznatljivi logo s isprepletenim slovima C kreirao je upravo Lagerfeld, piše Slobodna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:43