FESTIVAL TENISICA I ULIČNE KULTURE

DJ Umek na Sneakeroomu u Zagrebu izlaže svoju kolekciju rijetkih i skupocjenih modela: 'Kao klinac sam sanjao jordanice, ali nisam imao novca za njih'

    AUTOR:
    • Tena Šarčević

  • OBJAVLJENO:
  • 10.05.2019. u 18:15

Slovenski DJ Umek glasi za jednu od najvećih regionalnih legendi elektroničke glazbe, no manje je poznato da osim zavidne kolekcije plesnih ritmova ima i gigantsku kolekciju - tenisica. A u subotu dolazi u Zagreb pokazati svoje najdraže primjerke i podružiti se s posjetiteljima prvog Sneakerooma, festivala tenisica i ulične kulture, koji će se ovaj vikend održavati u predvorju i dvorištu kina SC.

- Ta je opsesija počela još kad sam kao dečko trenirao košarku i zaljubio se u jordanice broj 5 - priča nam Umek preko telefona. - Kao kod svake dobre priče, sanjao sam ih godinama jer mi ih mama nije mogla kupiti. Konačno sam došao do njih 2006. kad sam ih kupio u Miamiju. Bilo je to prvi put da sam tenisice platio više nego što je trebalo, no nikako i zadnji - smije se Umek pa dodaje da je intenzivno kolekcionarstvo ipak počelo nešto kasnije, oko 2013. godine.

- Teško mi je reći koliko ih imam, ali, u grubim crtama, posjedujem između 200 i 500 pari. Kad sam počeo, kupovao sam ih sve, no s vremenom sam one koje su mi zapravo bezvezne prodao. Sada inzistiram na kvaliteti, a ne na kvantiteti - kaže. Da bi ga tenisice osvojile, priča, moraju biti lijepe, ali u pozadini moraju imati i zanimljivu priču, što se poklapa s njegovom pričom o košarkaškim željama dječaka koji sanja da jednoga dana zaigra u Jordanicama.

Upravo njih ima i najviše - model 5 najčešće se pojavljuje u njegovoj kolekciji, a ima i više pari LeBron 10-ki, Air Maxa i Air Forcea. Upravo se u tim slučajevima radi o njegovim najvrednijim primjercima.

- Imam jedan par LeBron koje su mi posebno drage, one su nešto između devetke i desetke, neka vrsta hibrida. Nike ih je izradio u limitiranoj kolekciji koja nikad nije došla na tržište. Mogao ih je dobiti samo netko, recimo, u Nikeovu kampu u Oregonu, a jedne su slučajno završile i kod mene.

Moram naglasiti da su mi prilično drage i jedna jordanice na koje mi se on osobno i potpisao - ponosan je Umek.

- Posebno mi je drago kad me netko zaustavi na ulici i pohvali mi obuću. To mi se često događa u SAD-u - priča.

Za njegovu opsesiju znaju i svi njegovi najbliži. - Žena mi je svjesna da sam psiho za tenisice pa mi uvijek kupi neki ludi par za rođendan - smije se. Ne znamo je li i to radi supruge, ali Umek ne drži sve tenisice doma.

- Ne mogu vam reći gdje ih držim, samo ću naglasiti da su na sigurnom, ali ne doma - tajanstven je oko lokacije i iskren oko brojke koliko je pari iz svoje kolekcije doista i obukao:

- Nemoguće je da sam ih nosio sve. Rekao bih da izmjenjujem 60 do 100 pari.

Pitam ga i koliko će tenisica donijeti u Zagreb. - U jednima ću doći - smije se - a ponijeti ih još 15-ak najvrednijih.

Sajmu u Zagrebu se, priznaje, jako veseli, kao i ljetnoj festivalskoj i klupskoj sezoni.

Više na Jutarnjem...


Tagovi

Izdvajamo