TJEDAN MODE

FOTO: PRIZOR S REVIJE KOJI JE ZGROZIO MNOGE Manekenki poznatog dizajnera vide se kosti čak i ispod crnog vea: 'Treba joj pomoć liječnika!'

AUTOR:
  • Jutarnji.hr

 • OBJAVLJENO:
 • 05.07.2018. u 15:28

 • Profimedia, Uppa entertainment

  Giorgio Armani Prive, Jesen/Zima 2018./2019.

   

  Tek što je pariški Haute Couture Fashion Week oduševio novom kolekcijom poznatog dizajnera Giorgija Armanija, na društvenim mrežama pojavile su se brojne kritike zbog jednog modela koji izgleda premršavo.

  Industrija mode desetljećima je diktirala da je mala tjelesna težina preduvjet za nošenje najskupljih i najdivnijih kreacija koje potom diktiraju ne samo modne, već i fizičke trendove diljem svijeta, no i danas prizori djevojaka koje su na rubu anoreksije šokiraju brojne.

  Model je nosio crnu haljinu nalik na crnu vjenčanicu i veo. Fotografi su ulovili trenutak u kojem se vidi da je djevojka izrazito mršava i da joj se "vide kosti".

  Profimedia, Uppa entertainment

  "Ne mogu vjerovati da ovakve modele još uvijek pozivaju na piste", "Ova djevojka boluje od nečega, barem tako izgleda", "Kako bi nekome bilo lijepo vidjeti neishranjenu djevojku koja možda boluje i od anoreksije? Treba joj pomoć liječnika, a ne ugovor s Armanijem", samo su neki od komentara korisnika koji se šire Twitterom.

  Modna industrija godinama trpi oštre kritike zbog premršavih manekenki koje promoviraju nerealan izgled i pomažu razvoju poremećaja u prehrani kod djevojaka, osobito tinejdžerica. Zabrana rada premršavim manekenkama prvi je put uvedena na tjednu mode u Madridu, a 2012. godine po tom su se pitanju udružili i urednici Voguea kako bi u svojim izdanjima promicali zdraviji imidž i pristup tijelu u modnoj industriji, sklopivši pakt koji su tada nazvali 'Zdrava inicijativa'.

  Izdvajamo