KOMPETENTAN SUD

KAKO ZAPRAVO IZGLEDA HRVATSKA PREDSJEDNICA Stručnjaci odgovorili na pitanje o kojem Hrvati tako puno diskutiraju...

Stajling predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović često je predmet medijskih, ali i kuloarskih razglabanja. Borut Mihalić, modni stručnjak i stilist, Antonija Mužar, vlasnica studija ljepote “Antonija”, i Milada Privora, bivša šefica protokola u Uredu predsjednika Republike Hrvatske, daju kompetentan odgovor na pitanje o kojem Hrvati tako puno diskutiraju. Anketirale: Đenada Kučković, Marija Lokas, Tina Premec

Borut Mihalić (u daljenjem tekstu BM): Klasičan dnevni styling solidno odrađen. Savjetovao bih moderniji kroj hlača konkretnije strukture, recimo hlače zapeglane na crtu sa širom manžetom na kraju. Prvi gornji gumb na sakou poželjno je zakopčan prilikom hoda, čime se dobiva bolja silueta.

Antonija Mužar (u daljnjem tekstu AM): Ovaj styling sa zalizanim šiškama na stranu jako mi se sviđa i sve skupa djeluje decentno. To je možda i jedna od najboljih predsjedničinih frizura jer djeluje mladenački. Make-up je u ovom slučaju također odlično pogođen jer joj pristaju puderaste nijanse.

Milada Pribora (u daljnjem tekstu MP): Predsjednica je za susret s predsjednikom Europskog parlamenta Antonijem Tajanijem odjevena vrlo prikladno uz odgovarajuću prigodnu, pretpostavljam, svilenu košulju.

BM Crna korektna jednostavna haljina, koja ne zaslužuje svu pažnju ovog svijeta kako bi bila stavljena u prvi plan ovog nadasve običnog stylinga. Crvene cipele podižu kombinaciju, ali usamljene u svojem koloritu u ovom stylingu se doimaju lagano izgubljeno. Uz crvene cipele možda bi mogao ići crveni ruž, crveni remen, bogata ogrlica (koraljna?) ili neki drugi smisleni crveni akcent. Općenito primjećujem da predsjednica baš ne voli, ili ne koristi dovoljno, ukrašavanje nakitom.

AM Uz njezinu fizionomiju lica više pristaju dublje šiške na stranu i manje lepršavosti. Naime, radi se malim nijansama koje daju refleks licu, što uz sam styling djeluje pomalo preobično. Make-up je prozračan i jednostavan, što predsjednici odlično pristaje.

MP Mala crna haljina poput ove nešto je što se mora imati u garderobi. Nosi se u svako doba, samo mora imati prikladne rukave, kao što je tu slučaj. U diplomaciji odjeća uvijek mora imati rukave, iznimka su samo večernje toalete, ali u tom slučaju dame moraju nositi šal, pelerinu ili rukavice iznad lakta.

BM U ovoj kombinaciji prvo u oči upada krivi odabir čarapa. Ako je u gornjem dijelu nude boja rezana u struku s crnom plohom koja se nastavlja u donjem dijelu, čarape bi trebale biti nude. Time bi se akcentirala crna štikla. Ovako, od struka nadolje imamo rasutu, nesložnu rapsodiju.

AM Sviđa mi se njezina raspuštena kosa s dubljim šiškama i jednom stranom odmaknutom iza uha. To daje mekoću njezinu licu i takva joj frizura odlično pristaje. Također, i make-up jako dobro pristaje uz haljinu i cjelokupan dojam je izvrstan.

MP Vrlo elegantno izdanje naše predsjednice s malim detaljem modnog izričaja na ramenima. U diplomaciji je to dozvoljeno upravo u detaljima, nema strogog praćenja modnih trendova. To je rezervirano za estradu, dok diplomacija kao u ovom slučaju modne detalje može nosi na ramenu...

BM Ponovno čipka, ovaj put ukrašena satenskom kragnom. Podstava je trebala biti jednako duga kao i čipka. Provirivanju koljena na Općoj skupštini UN-a nije mjesto. Business, a ne party. Savjetovao bih ton sur ton odijevanje i mudriji odabir cipela.

AM U ovoj prigodi, odnosno kod ove frizure, čelo je malo previše otvoreno, a cijela kosa možda malo previše nakovrčana. Primjerice, malo mekši valovi bi joj puno bolje pristajali uz lice i dali mekoću čitavom izgledu. Šminka je, kao i obično, decentna i naglašava crte lica.

MP Dizajner nije pogodio prigodu. Haljina je lijepa, o njoj su svi pričali, tako da je zasjenila kolosalan govor koji je predsjednica održala u UN-u. Iako protokolarno ništa nije prekršeno, za tu prigodu možda je haljinu trebalo upotpuniti kratkim kaputićem ili pak odjenuti kostim ili odijelo. Ja bih preporučila kostim, jer tamo je ipak puno muškaraca u odijelima.

BM Kraći crveni sako visokog kopčanja, Chanel estetike, osvježio je ovu potpuno crnu dnevnu kombinaciju. Hlače su ovdje dobro odabrane, u skladu s krojem sakoa.

AM Predsjedničina frizura je malo previše stisnuta sa strane, pa iz tog razloga prejako dolazi do izražaja raspušteni dio kose. U ovoj kombinaciji bolja bi bila opuštena punđa koja bi i više pristajala uz ovaj tip revera na sakou i cjelokupni styling.

MP Ovo je predsjedničina klasična kombinacija. Vrlo je prepoznatljiva za nju i dobro joj pristaje. Šteta je, zapravo, što naša javnost više obraća pažnju na to kako predsjednica izgleda i što je odjenula nego na dužnost koju obnaša. Jer o njezinim potezima i uspjesima što se tiče vanjske politike još i nešto možemo pročitati, ali ne, nažalost, i kada je u pitanju unutarnja politika.

BM Ova slika prikazuje evoluciju stila predsjednice Grabar-Kitarović. Slika je snimljena 2015. prilikom predaje dužnosti bivšeg predsjednika Josipovića sadašnjoj predsjednici. Ideja odabira kostima je dobro zamišljena, ali krivo izvedena pa cijela ideja pada u vodu. Naime, kostimi koji su s boka tamniji optički čine graciozniju siluetu. Ovdje se to nije dogodilo iz nekoliko razloga: krivo odabranih čarapa i nespretno svezanog remena na krivome mjestu u krivo vrijeme. Dojam koji se htio izbjeći, ovdje se potencirao. Predsjednica izgleda krupno.

AM Jednostavno mi se ne sviđa kako predsjednici stoji ovaj tip punđe, posebno uz make-up koji je u ovoj prigodi, iznimno, malo prejak, posebno na očima. Tako da joj je to, uz ovu frizuru, dalo prilično strogi izgled, a oči joj, pritom, izgledaju premale zbog jake šminke.

MP Ta kreacija puno je bolja nego što se može vidjeti na ovoj fotografiji, jer je uhvaćen loš kadar. Riječ je o lijepom, nenametljivom i decentnom modelu, vrlo prikladnom za ovu prigodu. Pravilo za diplomatsko odijevanje uvijek je da to ne budu teški, nego fini materijali koji se ne gužvaju, kreacije unikatne, a najvažnije - da se onaj tko tu odjeću nosi u njoj osjeća sigurno i koncentrirano.

BM U posljednje vrijeme predsjedničin odabir materijala za svečane trenutke svakako je čipka. No, uporaba ovako velike količine čipkastih odjevnih predmeta u politici nije mi poznata. Možda će neka čipkasta haljina kasnije nositi KGK potpis, kao što u Britaniji postoji bluza Margaret Thatcher. Jedino što znamo jest da je haljina najvjerojatnije proizvod hrvatskog obrtništva ili tekstilne industrije, ali čipka ovakvog oblika, to sigurno nije. U svakom slučaju, savjetovao bih moderniji odabir cipela - bez platforme i peta može biti koji centimetar niža, ne bi bio problem.

AM Ovako raspuštena kosa s lijepim volumenom, blagim valovima i dubokim šiškama naglašava predsjedničine lijepe crte lica. Sve zajedno djeluje mladenački i poletno. Zapravo, pogođena je i frizura i make-up, pa samim time i čitav styling. Sviđa mi se cjelokupni dojam.

MP Haljina predsjednici lijepo stoji, ali bih se tu poslužila izrekom Coco Chanel - “Što je manje, to je bolje”. Mislim da bi daleko sretnije rješenje bilo da je cijela haljina u jednoj boji, dakle bez ovog gornjeg bijelog čipkanog prijelaza.

BM Privatna audijencija kod kraljice Elizabete II. Pametno odabran kostim koji na rukavu ima tisak čipke, što bi mogla biti referenca za naše bogatstvo (lepoglavska, paška čipka). Kod susreta na visokom nivou vrlo je bitno predstavljati svoju zemlju i u onome što nosite, što vidim da se ovdje pokušalo napraviti. Što se kombinacije tiče, možda se htio dobiti efekt boja naše zastave crven-bijeli-plavi, ali smatram da su cipele potpuno krivo odabrane. Tamnoplave bi bile puno bolja opcija.

AM S obzirom na to da je predsjednica na o voj fotografiji bila u posjetu kraljici Elizabeti II., prilagodila se toj svečanoj prilici. Odličan je odabir punđa s lijepim, punijim profilom i dubljim šiškama. Sve to daje mekoću i otmjenost cjelokupnom izgledu. Make-up je sasvim u redu.

MP Vrlo lijep crno-bijeli kostim, dapače nepogrešiv. Na rukavu je samo detalj od paške čipke, što je lijepo. Uz ovu kombinaciju izvrsno pristaju i crvene cipele, iako je nama usađeno da uz dvobojni kostim ne pašu. No to je zapravo odlična kombinacija, što dokazuje i britanska premijerka Theresa May, kao i najbolje odjevena žena diplomacije, australska ministrica vanjskih poslova Julie Bishop.

BM I bi čipka, ponovno. Kroj koji najbolje stoji aktualnoj građi tijela predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Cipele bez platforme i laka, molim.

AM Kosa je na ovoj fotografiji, po mom mišljenju, malo prenapuhana, posebno u kombinaciji s crvenom haljinom uz koju bi, s obzirom na to da se radi o žarkoj boji, puno bolje pristajala podignuta kosa ili neka lagana, opuštena, casual punđa, koje predsjednica voli, a i dobro joj stoje.

MP Lijepo, decentno i odličan primjer kada je “manje više”. Uz to cipele bež boje vizualno produžuju nogu, što je lijepo. Možda su za moj ukus potpetice malo previsoke, ali to je već stvar osobnog modnog izričaja. Odličan izbor čarapa s malo “dena”, jer su one gušće dio sportskog odijevanja, a ne diplomatskog izričaja. Vrlo prikladna haljina za svečani dnevni događaj.

BM Još jedna slika, iz ožujka 2014. godine, koja lijepo prikazuje evoluciju stila predsjednice. Nezgrapno odabrana haljina koja se mreška po tijelu i čini pojavu krupnijom nego što jest. Dobar odabir dužeg proljetnog kaputića a la Chanel, koji nije mogao popraviti nezgrapnu siluetu koju čini plahtasta haljina.

AM Kod frizure su bitne i male nijanse koje čine veliku razliku i stavljaju naglasak na opći dojam lica. A ova frizura mi na predsjednici djeluje prestrogo i preozbiljno za ženu njezina izgleda. Bilo bi puno bolje da je frizura ravnija i opuštenija jer bi dala malo opušteniju notu. Na make-up nemam primjedbi, osim što su trepavice malo ipak prenaglašene.

MP Ova kombinacija ima previše detalja i tu je dizajner pogriješio. Kada već imate takav kaputić razigranog dezena, onda je haljina ispod trebala biti potpuno jednostavna. Svaki komad za sebe je stvarno dobar, no zajedno u kombinaciji, to je možda previše. Predsjednica je u predizbornoj kampanji imala nenametljiv poslovni stil, a najljepše je izgledala na svojoj inauguraciji. Vidjelo se da je to rezultat suradnje tima hrvatskih stručnjaka, kako i treba biti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 22:09