INTERVJU: NIKOLA MILOJEVIĆ

'Kao što sad idemo zubaru, tako ćemo u budućnosti ići estetskom liječniku'

 Privatna arhiva

Prvi međunarodni kongres o estetskoj medicini, koji je organiziran u suradnji s British College of Aesthetic Medicine, održat će se krajem godine u Dubrovniku, koji će na tri dana ugostiti eminentne domaće i svjetske stručnjake s područja estetske medicine.

The Aesthetic Medicine Congress organizira dr. Nikola Milojević, estetski liječnik s uspješnom karijerom u Hrvatskoj i Velikoj Britaniji.

- O važnosti samog kongresa možda najbolje govori činjenica kako se British College of Aesthetic Medicine nakon duljeg vremena odlučio na suradnju izvan Velike Britanije, a ovo je prva takva suradnja u Hrvatskoj - objašnjava dr. Milojević, liječnik estetske medicine i vlasnik zagrebačke Poliklinike Milojević, isključivo posvećene nekirurškoj estetskoj medicini te londonske Milo Clinic.

Među predavačima bit će domaći stručnjaci s područja estetske medicine Tomica Bagatin, Željana Bolanča, Dinko Kaliterna, Josip Lovrić, Aleksandar Milenović, Ivana Nola, Zoran Žgaljardić te organizator Nikola Milojević, no i liječnici iz Velike Britanije, Švicarske, Belgije, Nizozemske, Irske i Grčke, među kojima su Tapan Patel, Dimitrios Sykianakis, Herve Raspaldo, Sherif El Wakil, Koenraad de Boulle, Patrick Treacy i Tom van Eijk.

300 sudionika

- Kako se sada čini prema prijavama, očekujemo više od 300 ljudi, a prva su nam očekivanja bila 100, s obzirom na to da je ovo prvi takav kongres. Prijavljuju se liječnici iz dijaspore, Bugarske, Grčke, Kanade, dolazi i Rita Rakus, poznata kao “The London Lip Queen”, a predavači nam se sami oduševljeno javljaju - otkriva nam dr. Milojević, koji je s organizacijom počeo krajem travnja.

The Aesthetic Medicine Congress održat će se u dubrovačkom hotelu Palace od 19. do 21. listopada, a podupire ga i Ured Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović te Ministarstvo zdravstva i Grad Dubrovnik. U tri dana bit će održana predavanja, praktične radionice i majstorski tečajevi vodećih estetskih stručnjaka.

Nova znanja

- Predavanja i radionice obuhvatit će sve teme estetske medicine, a uključuju module i panel diskusije o dermalnim punilima protiv starenja i za oblikovanje lica, tretmanima za pomlađivanje kože, tretmanima za kožu, lasersku estetiku kože, lasere za ženske vene, procjenu lica, upravljanje komplikacijama te poslovne teme o izgradnji poslovanja i marketingu s posebnim naglaskom na zdravstveni turizam - objašnjava organizator u Velikoj Britaniji poznat kao “king of botox”.

Dr. Milojević je pionir estetske medicine u Hrvatskoj. Sudjelovanjem na konferencijama i suradnjom sa stručnjacima iz cijelog svijeta, kao i primjenom novih znanja iz područja estetske medicine u svakodnevnoj praksi, aktivno sudjeluje u daljnjem razvoju ove nove grane medicine.

- Kod nas u Hrvatskoj za estetsku medicinu ne postoji formalna specijalizacija, a radi se o dosta opipljivoj grani. Međutim, riječ je o na formalizaciji uz podršku Liječničke komore - ističe Milojević, koji je član vodećih medicinskih ustanova, uključujući British College of Aesthetic Medicine i General Medical Council. Poznat je kao stručnjak za uklanjanje podočnjaka, podizanje obraza i ravnanje nosa filerima.

- Najvažnija razlika između estetske kirurgije i estetske medicine jest to što kirurgija koristi skalpel, a medicina koristi sve nekirurške metode, poput lasera, igli, botoksa i filera kako bi pomladili kožu, a kirurzi režu. Spram kirurgije, estetska medicina postaje sve popularnija jer su oporavci brži, postupci jeftiniji, sigurniji i reverzibilni pa tako privlači i populaciju koja nikada nije i ne bi išla pod nož - rekao je Milojević, dodajući da je estetska medicina “mlađi brat” estetskoj kirurgiji. Zanimljivo je i da je njegov otac dr. Boško Milojević bio prvi estetski kirurg u regiji. Nikola je, pak, oduvijek znao da će nastaviti očevim stopama, no on je poveo estetsku medicinu u budućnost, a skalpel ga ne zanima.

Dr. Milojević na dan ima 30 pacijenata, što znači između 100 i 150 na tjedan. Ne čude ove brojke jer pojedini tretmani traju tek pet minuta.

- Smatram da ćemo u budućnosti, kao što danas idemo zubaru ili frizeru, isto tako posjećivati estetske liječnike – ističe estetski liječnik kojeg je na organiziranje međunarodnog kongresa o estetskoj medicini potaknula želja da se kod nas napokon razvije zdravstveni turizam te da se Hrvatska brendira kao centar za estetsku medicinu.

Laser za vikend

- Laserski ili filer vikendi u Dalmaciji, zašto ne? Neki naši prestižni hoteli već rade na tome da estetska medicina postane dio njihove ponude. Mislim da se to treba razviti u skoroj budućnosti jer Hrvatska je turističko središte koje treba raditi na razvijanju zdravstvenog turizma kojem estetska medicina može biti temelj.

Istra je idealna kao centar estetske medicine jer je najbolje povezana, no tu su i Zagreb, Split, Mali Lošinj, Trogir i druge lokacije. Zdravstveni turizam u Hrvatskoj ima perspektivu, iako se tom granom ne bavi nitko osim privatnih klinika - zaključio je Milojević, dodajući kako za procvat zdravstvenog turizma u nas nedostaju infrastruktura, složnost i potpora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:46