KULTURNO PRISVAJANJE

KATY PERRY DIZAJNIRALA PA IZ PRODAJE POVUKLA CIPELE S RASISTIČKIM KONOTACIJAMA Na cipele je stavila karikaturu Sambo, odnosno crno lice i crvene usne

 
 Mario Anzuoni / REUTERS, KATY PERRY COLLECTIONS

Katy Perry Collections, modni brend pjevačice Katy Perry (34), zbog rasističkih je konotacija iz prodaje povukao nekoliko modela sandali i mokasina, piše The Guardian.

Cipele su povučene iz Walmarta i drugih trgovina jer je u njihov dizajn ukomponirano crno lice s velikim crvenim usnama. Taj vizual, koji podsjeća na karikaturu Sambo, već se duže vrijeme smatra rasističkim.

"Kako bismo pokazali osjetiljivost i poštovanje, naš je tim započeo s procesom povlačenja cipela iz prodaje", rekao je glasnogovornik Walmarta za TMZ.

KATY PERRY COLLECTIONS
KATY PERRY COLLECTIONS

Perry je više puta optuživana za prisvajanje tuđih kultura. Primjerice, 2013. je godine na jednu dodjelu nagrada došla odjevena u gejšu, a u spotu za pjesmu "This is How We Do" nosila je pletenice kakve tradicionalno nose crnkinje.

"Pogriješila sam nekoliko puta", rekla je 2017. godine. "Nikada neću razumijeti, ali se mogu educirati i to stalno pokušavam."

Katy Perry, koja prema podacima na internetskoj trgovini svog brenda Katy Perry Collections potpisuje dizajn svih modnih predmeta koji se tamo prodaju, nije jedina koja je u posljednje vrijeme uhvaćena u korištenju potencijalno rasističkih vizuala.

Modni brend Gucci prošlog je tjedna iz ponude povukla crni džemper s visokim ovratnikom koji je na tom ovratniku imao velika crvena usta te koji je zamišljen da se nosi s podignutim ovratnikom preko usta tako da se usta na ovratniku poklapaju s ustima osobe.

Modni brend Prada u prosincu iz prodaje povukla niz modnih dodataka koji su izgledom podsjećali na crne majmune s crvenim usnama.

Modni brend Moncler stavio je 2016. godine na tržište niz odjevnih predmeta koji su sadržavali crno lice s istaknutim crvenim usnama. Iz Monclera su rekli da je to trebao biti pingvin te da su tim odjevnim predmetima htjeli poslati poruku globalnog prijateljstva. Poslije su se ispričali i iz dućana povukli kolekciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:38