'KULTURNO PRISVAJANJE'

MATURALNA HALJINA POKRENULA NEZAPAMĆENU SVAĐU Dok jedni maturanticu brane, drugi je napadaju: 'Ne dozvoljavam da moja kultura bude tvoja razonoda!'

 
 Keziah/Twitter

Fotografije s maturalne zabave u Utahu koje je jedna učenica objavila na svom Twitteru izazvale su burnu raspravu na toj društvenoj mreži nakon što je jedan korisnik optužio 18-godišnjakinju za 'kulturno prisvajanje'.

Naime, korisnica twittera Keziah, koja nije Kineskinja, objavila je prošlog tjedan svoje fotografije u tradicionalnoj kineskoj haljini (cheongsam ili qipao), što je ponukalo Jeremyja Lama da joj odgovori: 'Moja kultura nije tvoja... maturalna haljina'.

No priča tu nije završila. Njegov kritični tweet objavljen u petak navečer privukao je stotine tisuća lajkova i desetke tisuća puta je retweetan, a na tisuće korisnika potom se tijekom vikenda obrušilo na maturanticu.

Lam je na Twitteru objasnio zašto su fotografije sporne. Kazao je kako je qipao prvo bila uniforma za čišćenje kuća, a onda je postala simbolom osnaživanja žena.

- U vrijeme kada su žene u Aziji bile ušutkivane, bio je to ne samo dio umjetnosti već simbol aktivizma - napisao je.

- Ovaj komad odjeće prgrlio je feminizam, samopouzdanje i jednakost spolova kroz prekrasan izgled. Stil se potom proširio diljem Azije, a ova krasna odora postala je znakon slobode žena - kazao je te dodao kako je ponosan sam na svoju kulturu i ne dozvoljava da bude predmetom američkog konzumerizma i 'razonoda bijeloj publici što je jednako kolonijalnoj ideologiji'.

I dok su neki predlagali Keziah da ukloni fotografije, ona je odbila.

- Svima koji su toliko negativni: Samo samo pokazivala poštovanje kineskoj kulturi. Neću obrisati fotografije jer nisam učinila ništa pogrešno već iskazala moju ljubav prema toj kulturi. Radi se o haljini. I prekrasna je - napisala je.

No debatu nije smirila. Korisnici su komentirali:

- To nije u redu. Ja ne bih nosila tradicionalnu korejsku, japansku ili bilo koju drugu tradicionalnu haljinu a ja sam Azijatkinja... Postoji povijest iza ove odjeće - napisala je jedna korisnica.

- Ako cijeniš i voliš našu kulturu, znala bi da je to tradicionalna haljina. A opet tvrdiš da je 'samo haljina'. To je dokaz da ne pokazuješ poštovanje.

No drugi su stali na njezinu stranu:

- Izgledaš krasno i haljina je predivna. U kakvom lijepom svijetu živimo kada dijelimo kulturu i posebne stilove na drugim krajevima svijeta, to predstavlja kulturu Zemlje i umjetnost čovječanstva - napisala je jedna.

- Tinejdžerice prolaze kroz teške faze samoprihvaćanja i drago mi je da je tisuće ljudi stalo na tvoju stranu... Nazvati ovu djevojku rasistkinjom jer je počinila težak grijeh kad je odjenula kinesku haljinu na maturalnu...' - napisao je drugi korisnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:17