U 92. GODINI

PREMINULA FRANCUSKA MODNA IKONA Veliki Hubert de Givenchy osmislio je stajlinge za Audrey Hepburn i Jackie Kennedy

 
Hubert de Givenchy
 Reuters

Francuski modni dizajner Hubert de Givenchy, koji je između ostalog stvorio prepoznatljive izglede modnih ikona poput glumice Audrey Hepburn i bivše prve dame Jackie Kennedy, preminuo je u 92. godini, javlja BBC.

Njegov partner Philippe Venet, bivši dizajner, potvrdio je vijest za agenciju AFP.

‘S velikom tugom javljamo da je Hubert Taffin de Givenchy preminuo, napisao je u objavi. Dizajnerovi nećaci i nećakinje te njihova djeca dijele bol g. Veneta, dodaje se u priopćenju.

Givenchy je poznato ime diljem svijeta, a to ne čudi s obzirom da je stvorio legendarni komad odjeće - malu crnu haljinu, koju je nosila Audrey Hepburn na početku filma ‘Doručak kod Tiffanyja’.

BREAKFAST AT TIFFANY'S, Audrey Hepburn, 1961, cigarette holder, Image: 98128652, License: Rights-managed, Restrictions: For usage credit please use; Courtesy Everett Collection, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Everett
Profimedia, Everett
Audrey Hepburn u filmu 'Doručak kod Tiffanyja'

Hubert James Taffin de Givenchy rođen je 21. veljače 1927. godine u francuskome gradiću Beuvaisu u plemićkoj obitelji. Otac mu je bio markiz, no titulu je naslijedio Hubertov stariji brat Jean-Claude. Hubert je dobio titulu francuskog grofa.

Jackie Kennedy, wife of John F. Kennedy in Vienna. Photograph. 1961., Image: 156458964, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Imagno
Profimedia, Imagno
Jackie Kennedy

Od malih je nogu bio opčinjen modnim časopisima, sanjajući da će jednoga dana raditi za velike svjetske modne dizajnere i ne sluteći da će mu se snovi ostvariti. Sa 17 godina odselio je u Pariz i ondje upisao prestižnu Nacionalnu školu likovnih umjetnosti. Talentirani mladić imao je samo 24 godine kada je otvorio vlastitu modnu kuću i doživio velik uspjeh.

Život grofa Huberta de Givenchyja profesionalno i privatno obilježila je glumica Audrey Hepburn za koju je kreirao gotovo sve haljine koje je nosila u filmovima. Upoznali su se 1953. dok je iščekivao prvi susret s njom, vjerujući da mu stiže Katherine Hepburn. Tada mlada glumica preko noći je postala slavna zahvaljujući izvedbi u filmu "Praznik u Rimu" te je stigla na probu kostima za film "Sabrina" koje je dizajnirao Givenchy. Njihov je susret bio početak četrdesetogodišnjeg prijateljstva.

Dec. 22, 1964 - Paris, France - Actress AUDREY HEPBURN whispers to fashion designer HUBERT de GIVENCHY during a reception prior to the premiere of Hepburn's latest film, 'My Fair Lady.', Image: 210162349, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Archives
Profimedia, Zuma Press - Archives
Audrey Hepburn i Hubert de Givenchy

Među ostalima njegove su kreacije nosile Jacqueline Kennedy Onassis, Lauren Bacall, Ingrid Bergman, Maria Callas, Marlene Dietrich, Greta Garbo, Grace Kelly... Iste godine kada je upoznao Audrey, započelo je njegovo prijateljstvo i suradnja s njegovim modnim idolom Cristobalom Balenciagom. Španjolski je dizajner postao Givenchyjev mentor.

Modno je carstvo osnovao 1952. i vodio ga je do 1995. Sedam godina prije toga brend je prodao konglomeratu LVMH. Nakon što je otišao u mirovinu, za brend su radili veliki dizajneri poput Johna Galliana, Alexandera McQueena i Juliena McDonalda. Riccardo Tisci je preuzeo tvrtku 2005. nakon čega je Givenchy postao jedan od omiljenih brendova za crveni tepih. Nosile su ga Cate Blanchett, Beyoncé, Kim Kardashian West, Madonna i brojne druge slavne ljepotice.

Katharina Sarnitz (Noever) in a creation of Hubert de Givenchy. Galleria Vittorio Emanuele II. Milan. Photograph. 1969., Image: 156460484, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Imagno
Profimedia, Imagno
Model Katharina Sarnitz u kreaciji Huberta de Givenchya u Milanu 1969.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 01:35