NOVA PRAVILA

PREOKRET U MODNOJ INDUSTRIJI Najmoćnije globalne modne kuće zabranile premršave i premlade modele na svojim revijama

 Paulo Whitaker / REUTERS

Dva globalna modna giganta staju na kraj premršavim i premladim modelima.

LVMH (LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton SE), francuski multinacionalni konglomerat luksuzne robe pod kojim su brojne skupocjene marke, pridružio se drugim kompanijama iz modnog svijeta u zabrani previše mršavih modela. Uz bok mu je stao i Kering, a odlučili su se zabraniti modele veličine 32 (po francuskim mjerilima), tzv. "size zero models".

Svojim dizajnerima zabranili su da im ženski modeli imaju veličinu ispod 34 po francuskim mjerilima odnosno XXS po američkim, dok muški mogu nositi veličinu od 44 naviše, javlja Sky News.

Također su zabranili daljnja zapošljavanja modela koji imaju manje od 16 godina, a cilj im je, kažu, pobrinuti se za bolju sliku o zdravlju, ali i samo zdravlje modela, koji su često ako ne anoreksični, onda na putu prema toj bolesti.

Modeli koji imaju između 16 i 18 godina neće više smjeti raditi u razdoblju od 22 sata do 6 sati ujutro ako revija pada u te sate, a ako su maloljetni također moraju na posao dolaziti u pratnji odrasle osobe koja im je mentor ili skrbnik.

Što se tiče školskih obaveza, agencije koje ih zapošljavaju za bilo koji brend koji spada pod ova dva giganta moraju se pobrinuti da izvršavaju svoje obaveze i pohađaju nastavu. Agencije moraju voditi računa i o zdravlju modela: imaju li uravnoteženu prehranu, dovoljno tjelovježbe i servira li im netko na eventima i revijama alkohol.

Izvršni direktor Keringa Henri Pinault objasnio je da im je cilj potaknuti cijelu industriju da se pridruži valu kojim se nastoji ukinuti dugogodišnju tradiciju angažiranja nezdravo mršavih modela koji šalju krivu sliku djevojkama i ženama diljem svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:23