KRALJEVI SVADBENE MODE

TRENDOVI U NOVOJ SEZONI VJENČANJA Zablistajte u kombinezonu, a bijelu haljinu začinite crnim detaljima

U sredini: Nikica Ivančević i Vjeko Franetović
 Sandra Šimunović / CROPIX

Iako uživaju u svakoj sekundi svog kreativnog rada, zagrebački dizajneri Nikica Ivančević i Vjeko Franetović, poznatiji kao kreativni dvojac eNVy room, najviše uživaju u kreiranju haljina, posebice vjenčanica.

U 13 godina koliko skupa djeluju, neokrunjeni kraljevi svadbene mode za njihov veliki dan odjenuli su mnoge poznate dame, među kojima su i Antonija Blaće, Jelena Veljača te Vanda Winter, kao i brojne mladenke željne “nečeg drugačijeg”.

Iako bridal liniju već šest godina prezentiraju odvojeno od pret-a-portea, u svakoj ready-to-wear kolekciji nađe se i pokoja vjenčanica. Takav je slučaj i s kolekcijom koju će predstaviti u utorak, 29. kolovoza, u svom showroomu u Vlaškoj ulici: uz elegantne kombinezone, oversized kapute od skube, romantične haljine od mekanog tila ukrašene bisernim perlama te pomalo goth modele suknji s naglašenim strukom dizajneri će prezentirati i pet raskošnih, a opet vrlo krhkih i nježnih vjenčanica. Pomalo neuobičajeno za jesensku liniju, no inspiraciju za svoju posljednju kolekciju pronašli su u – moru.

Mala crna haljina

- Komadi iz kolekcije kojom prevladava crna boja ukrašeni su motivima podmorja i morskog bilja. Ne vidim razloga zašto bi more bilo rezervirano isključivo za ljeto - govori Nikica Ivančević o njemu neshvatljivom modnom stereotipu, baš kao što je i onaj o nepisanoj zabrani pojavljivanja na nečijoj svadbi u crnom. Za zagrebački je dvojac ona najsvečanija među (ne)bojama, a mala crna haljina najelegantniji komad odjeće koji žena može odjenuti.

- To je boja koja trpi svašta i nema razloga da crnu haljinu ne upotpunite dodacima u nekoj jarkoj boji zbog koje će outfit izledati manje “pogrebno” - kaže Franetović i dodaje kako buduće mladenke sve češće traže i crne vjenčanice. Za njih se odlučuju nekonvencionalne mlade koje bježe od tradicije, a sve su traženiji i kombinezoni i hlače. Njih, pak, obično biraju one koje se udaju po drugi put jer većina žena za svoj dan ipak želi zasjati u vjenčanici. Onima neodlučnima, Nikica i Vjeko preporučuju 2u1 modele: preko slip haljine ili elegantnog kombinezona oblači se nježna haljina od tila ukrašena čipkom, perlicama ili cvjetnim aplikacijama koja se nakon ponoći skida.

Iako bijela boja još uvijek prednjači, posljednjih sezona u modi su i ružičaste haljine te one u puderastim, nude tonovima.

- Već nekoliko godina na svjetskim pistama gledamo blijedo ružičaste haljine, međutim, kod nas su sve do nedavno, kada se Antonija Blaće udala u takvom modelu, mladenke bile prilično suzdržane.

Hit su roza vjenčanice

Sada su roza vjenčanice pravi hit – objašnjava Nikica, dodajući kako je slično bilo i s puderastim modelima. Ono što većina mladenki ne uzima u obzir jest to da je bijelu boju zapravo prilično teško nositi: žene sa žućkastim ili crvenkastim tenom snježnobijelu bi trebale izbjegavati, isto kao i punašnije dame jer ona ističe sve ono što ne treba. Osim mladenke, na svoj bi outfit pažnju trebale obratiti uzvanici iz najužeg kruga, kao što su kuma, sestra ili mama. Po nekoj “hijerarhiji svadbenog odijevanja”, one bi, nakon zvijezde večeri, trebale biti najsvečanije odjevene na slavlju. Za sve ostale, pak, vrijedi pravilo – samo je jedna bijela haljina u prostoriji.

- Niti vrlo svijetle, puderaste nijanse ne dolaze u obzir. Ima dovoljno drugih boja pa nema potrebe da se dovedete u situaciju u kojoj možete zasjeniti mladu – kaže Nikica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:36