JO ELLISON

UREDNICA MODNE RUBRIKE UGLEDNOG FINANCIAL TIMESA ODUŠEVLJENA KOLINDINIM ZAGRLJAJIMA 'I ja, uštogljena Britanka, želim naučiti grliti se poput nje!'

AUTOR:
  • Jutarnji.hr

 • OBJAVLJENO:
 • 18.07.2018. u 22:56

 • Tom Dubravec / CROPIX

   

  Novinarka uglednog Financial Timesa, koja uređuje modnu rubriku u ovom renomiranom dnevniku, u svojoj je najnovijoj kolumni pokušala objasniti zašto je izražavanje emocija u javnosti uvijek dobra strategija, a kao inspiracija za takvu temu poslužilo joj je finale Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji i tsunami emocija što su ga priredili politički čelnici.

  Čak i ako vaše srce nisu nimalo dirnuli trenuci sportskog trijumfa, bilo je teško ostati imun na scene viđene na stadionu Lužnjiki u Moskvi protekloga vikenda. Ma, koga nije oduševio prizor uzbuđenog francuskog čelnika Emmanuela Macrona u zagrljaju hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović dok su čestitali francuskoj momčadi na pobjedi i suosjećali s porazom Hrvatske?, pita u kolumni Jo Ellison.

  REUTERS

  - Euforija na njihovim licima, nonšalantna samouvjerenost s kojom je Kolinda Grabar-Kitarović položila ruku na Macronovu glavu, zabavni trenutak kada su oboje shvatili da će pokisnuti zbog kiše pokraj ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je posve suh dijelio čestitke nogometašima ispod kišobrana. Sve to činilo je jedan od najšarmantnijih događaja što sam ih vidjela još od one legendarne ljubavne scene kada glumica Andie MacDowell prije više od 20 godina u romantičnoj komediji 'Četiri vjenčanja i sprovod", koja se posve smočila na kiši dok se ljubila s Hughom Grantom, nije primijetila pljusak, piše Jo Ellison.

  Takvo javno iskazivanje emocija u europskoj maniri pretjerane prisnosti moglo bi polučiti neuspjeh, iako, ako biste imali priliku, sumnjam da biste uspjeli izbjeći zagrljaj Kolinde Grabar-Kitarović, primjećuje Ellison.

  - Čak i njezino ime sugerira obilje električnog uzbuđenja. Macronov poljubac u čelo mladoga Kyliana Mbappea može se protumačiti kao izuzetno hrabar potez u vrijeme kada je postalo opasno pretjerivati u fizičkoj interakciji s drugima. U vrijeme vladavine pokreta #MeToo, kada se šefove kompanija savjetuje da vode politiku otvorenih vrata i izbjegavaju bilo kakav fizički kontakt sa svojim zaposlenicima, toliko zagrljaja ili poljubaca, a još k tome i u svlačionici, može se činiti kao kontraintuitivan potez. Ali kako je sve to bilo umilno! Lakoća otvorenog pristupa, prijezir prema svečanosti, toplina koja je poslužila kao dirljivi uvod u tjedan u kojemu je Donald Trump teturao ispred kraljice Elizabete II. (pri čemu je on pokazao totalno nepoštovanje prema njezinim godinama, ako već ne prema kraljevskom protokolu), te na stubama Palače Blenheim premijerki Theresi May mrtvački pružio prst, stoji u komentaru FT-a.

  Profimedia, Sputnik
   

  Dok je razmjena intimnosti u finalu Svjetskog prvenstva djelovala posve prirodno i neusiljeno, Trumpova je gesta izgledala ležerno koliko i hvatanje razbijenog stakla. Dok je dodirivanje i hvatanje za druge ljude postalo posve neprihvatljivo, drugarski zagrljaj vrijedan je svake pohvale.

  Kolumnistica FT-a pritom podsjeća kako je Oprah Winfrey izgradila svoje carstvo teško više milijardi dolara na jačini svog zagrljaja. Prema riječima glumice Reese Witherspoon, koja je 64-godišnjoj medijskoj vladarici uručila nagradu Cecil B DeMille na dodjeli Zlatnih Globusa početkom godine, Oprahini zagrljaji su najbolja stvar ikad. Mnogi su za njezine zagrljaje rekli da imaju metafizičke iscjeliteljske moći.

  Boris Kovačev / CROPIX

  Nitko ne može poreći političku prednost situacije kada se nađeš u zagrljalju prave osobe. Jo Ellison podsjetila je pritom na točan trenutak koji smatra da je spasio političko nasljeđe Georgea W. Busha od otužnog sramoćenja. Bilo je to 24. rujna kada se pojavila fotografija na kojoj je bivši američki predsjednik u zagrjljaju s Michelle Obama na otvorenju Nacionalnog muzeja Smithsonian za afroameričku povijest i kulturu u Washingtonu, kada je izgledao kao svima omiljeni vremešni stric. U pravim rukama, javno iskazivanje emocija može istisnuti toksičnost iz svake situacije. Ističe pritom i spremnost pokojne princeze Diane da ukloni sve stigme vezane za AIDS, koja se nije libila grliti oboljele.

  Ističe kako grljenje ne dolazi uvijek prirodno, pogotovo među pripadnicima suzdržane anglosaksonske nacije, poput nje osobno. Kaže kako su godine rada u modnoj industriji upsjele razbiti njezin strah od zagrljaja. Kada je počela ići na modne revije, izbjegavala je bonton poljupce u obraz koji su bili sadržani u svakoj interakciji u prvom redu, preuzevši pritom naviku slavne Anne Wintour, koja prilikom upoznavanja nudi tek mlaki stisak ruke te ogromnim sunčanim naočalama tjera svaku primisao na intimnost.

  Profimedia, Sputnik
   

  Četiri godine kasnije modna urednica FT-a više nije bila zakočena: sada pozdravlja svakoga, od izvršnih direktora do dostavljača, s poljupcem u oba obraza, a slanje puse preko zraka postao je njezin profesionalni tik. Jednoga dana nada se da će usvojiti zagrljaj u stilu Grabar-Kitarović, koji je usporedila s hrvačkim zahvatom 'headlockom'.

  Kai Pfaffenbach / REUTERS

  Postoji snažan dokaz koji sugerira da svi trebamo više zagrljaja. Belgijska prihoterapeutkinja i bračna savjetnica Esther Perel istaknula da čak i najsavjesniji roditelji rjeđe grle svoju mušku djecu od ženske od treće godine života. Psiholozi su identificirali bihevioralne probleme kod adolescenata uslijed zbog fizičkog kontakta i toplih zagrljaja u djetinjstvu. No, ne mogu svi biti tako otvoreni. Na svaku Oprah dolazi jedan Putin, krut s protokolom i oštar s nelagodom.

  Ali, možda bismo mogli oživjeti tu čaroliju iz romantičnih komedija i naučiti se grliti. Zapravo je vrlo jednostavno. Samo raširite ruke - i nemojte zaboraviti disati, zaključuje se u kolumni Financial Timesa.

  Izdvajamo