ISKRIVLJENA PERCEPCIJA

VIDEO: RUŽNA ISTINA MODNIH ČASOPISA 'Ovo treba pogledati svaka žena, to nisu časopisi, nego najobičniji katalozi!’

Manekenke na reviji brenda donjeg rublja Etam u Parizu
 Charles Platiau / REUTERS

Korisnik YouTubea OskarTBrand objavio je na svom kanalu video u kojem razotkriva istinu, kako on to kaže, modnih časopisa, no njegovu bi montažu doista trebala pogledati svaka žena.

Naime, uzeo je dva modna časopisa i istrgnuo iz njih sve stranice koje su sadržavale plaćeni oglas i reklamni sadržaj. Ispostavilo se da je kod jednog čak 85 posto sadržaja bila reklama, a kod drugog 65 posto.

‘To nisu časopisi nego katalozi’, kaže Oskar smatrajući da time poručuju ženama da s njima nešto nije u redu.

U videu dalje navodi niz statističkih podataka. Između ostalog, da 70% žena osjeća krivnju, sram i depresivno je nakon samo tri minute čitanja modnog magazina.

Listajući dalje i pregledavajući objavljene fotografije, ustanovio je da neke slike prikazuju ženska tijela koja uopće ne postoje jer su toliko izmijenjena u raznim programima za uređivanje fotografija. Također, prema statistikama više od trećine čitateljica ima više od 40 godina, ‘a koliko ima fotografija žena starijih od 40 godina’, pita se. Odgovor je, naravno, nijedna. Stoga ni ne čudi da ih opisuje kao ‘800 stranica negiranja ljudske biologije i stvaranja negativne slike o sebi’.

Zanimljiv je i podatak koji na kraju iznosi, a to je da prosječna manekenka ima 21 godinu, 25% je lakša od prosječne žene i 18 cm viša od nje.

Modeli i manekenke u modnim magazinima nerijetko su uzor mladim ženama, a brojke ne govore u prilog mršavosti. U SAD-u i EU oko 50 milijuna žena pati od nekog poremećaja u prehrani, kao i mnoge manekenke.

Kako izgleda stvarnost u časopisima o ljepoti pogledajte u videu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:26