MAJSTORICA STAROG KOVA

ŽIVOTNA PRIČA ŽENE ZLATNIH RUKU Umirovljena frizerka Jovanke Broz: 'Ona je pila limunadu, ja sam potegnula pivo, a onda sam joj napravila punđu'

 Ivo Ravlić / HANZA MEDIA

I u svojim zlatnim godinama Ivanka Roksić, nekadašnja majstorica frizerka staroga kova, ima – zlatne ruke. No, njima više hrani kornjače i uzgaja cvijeće nego što frizira, jer joj za potonju djelatnost, koja joj je obilježila život, u staroj kući u Zaostrogu štošta nedostaje. Ipak, nekadašnju frizerku Jovanke Broz i drugih celebrityja s "A-liste" bivše Jugoslavije još uvijek netko uspije nagovoriti da se tu i tamo lati barem češlja i škara. Jer, i s tako jednostavnim alatima teta Ivanka umije čuda napraviti..., piše Slobodna Dalmacija.

– Nemojte misliti da smo mi tih šezdesetih godina, kad sam frizirala Jovanku Broz u hotelu "Bristol" u Tuzli, imali bogzna kakvu opremu; tada su zadnji krik tehnike bile, uz bazen za pranje kose, haube, koje su danas otišle u povijest – malo sjetno prisjeća se svojih dana mlade frizerke rođena Zagrepčanka Ivanka, djevojačkim prezimenom Požgajčić, koju je ljubav pak odvela u Bosnu, rekosmo u Tuzlu, kao 23-godišnju djevojku. Tako se nakon naukovanja u zagrebačkom salonu na Bijeničkoj cesti odmah zaposlila u spomenutom tuzlanskom visokokategorniku, ujedno i jedinom hotelu u to snažno socijalističko poratno vrijeme, koji je tek prije nekoliko godina srušen.

Prepoznatljiva punđa

U hotelu "Bristol" naša je sugovornica "otukla" cijeli radni vijek, te frizersku uslugu digla na vrhunsku razinu svojega vremena; na natjecanja je, naime, počela odlaziti još kao polaznica zagrebačkog ŠUP-a (Škole učenika u privredi), da bi kasnije kao predstavnica BiH u bivšoj federaciji također odlazila na natjecanja, te se listom vraćala s osvojenim prvim mjestima! Za svoj minuli rad voli reći da nikad nije ponovila istu frizuru, tako da ih je iz njezine radionice u svijet otišlo na tisuće različitih; čak je i čuvenu punđu spomenute prve dame Jugoslavije fazonirala u svojem stilu, što je za rezultat dobilo "punđu Jovanka a la Ivanka".

– Drug Tito i Jovanka doputovali su u Tuzlu u posjet rudarima 1966. godine i, dakako, odsjeli u "Bristolu" jer je hotel bio vrhunski, a ujedno i jedini – smije se naša sugovornica, tada mlada i darovita, te veoma dražesna frizerka, prava zaljubljenica u svoj posao.

– Došli su supružnici Broz u hotel i ljubazno su se pozdravljali s direktorom i svim zaposlenicima, a onda je Drugarica ugledala salon i ugodno se iznenadila; frizeraj su tada, naime, u svojem sastavu imali samo najbolji hoteli. Ušla je unutra i uskliknula: "Oh, kako fino!", te nas je odmah ponudila pićem. Sjećam se tog "welcome drinka" kao da je jučer bilo; Jovanka je za sebe zatražila limunadu, a ja sam popila pivo – veselo će umirovljena frizerka, danas u sjajnodržećim sedamdesetim godinama. Pa nastavlja:

– Govorili su da Jovanka u svojoj pratnji ima frizerku, ali ja sam imala predosjećaj da će doći k nama na friziranje. I bi tako; s Titom i pratnjom otišla je u restoran, da bi za nekih pola sata k meni u salon stigao njezin ađutant, te mi priopćio da će drugarica Jovanka doći na frizuru – kazuje Ivanka, koju potom nije obuzela trema, nego veselje.

– Bila sam samouvjerena jer sam već bila veoma iskusna i nagrađivana radnica. Znala sam i da Jovanka ima lijepu kosu, te mi je bio pravi izazov urediti je kako želi, ali po svom – namiguje šarmantna frizerka.

Pozvana na kavu u apartman

– Morate znati da tih šezdesetih godina nije bilo puno preparata na tržištu, a šampon smo sami pravili od finog sapuna. Drugaricu Jovanku sam ofarbala u crno bojom Koleston slovenskog proizvođača, tada udarnog u ponudi. Ispalo je divno; bila je jedra, stasita mlada žena vrane kose, koja je inzistirala na visokoj punđi. Nju sam joj i napravila, vrlo lako jer sam imala taj dar u rukama, a Jovanka dobar "materijal". Uz prave zahvate češljem, malo tapiranja i laka dobila je autoritativnu i markantnu, no ipak ne prestrogu punđu. Jako joj se svidjela – Ivanka će o svojoj najvažnijoj klijentici u radnom životu.

Tijekom cijelog friziranja, koje je zbog bojenja kose potrajalo, Jovanka Broz bila je vrlo ugodna i razgovorljiva, prisjeća se naša sugovornica. Dvije tada lijepe i mlade žene istom su prigodom razmijenile i koju riječ o privatnim životima, pa je Ivanka Jovanki povjerila i da je rodom Zagrepčanka, što je prvu damu (drugaricu) osobito razveselilo.

– Kad su ona i Tito čuli da sam Zagrepčanka nastanjena u Tuzli, sutradan su me pozvali na kavicu u svoj apartman. Htjeli su da im govorim o tome kako mi je živjeti i raditi u Bosni, čuti nešto o Tuzli iz optike Zagrepčanke. Sjećam se kako je Tito tada bio zgodan; čekao je u apartmanu odjeven u bijelu košulju i sive hlače sjajnog, sportskog kroja. Bili su lijep par, i oboje vrlo pristojni, jednostavni ljudi – govori jedna od rijetkih – pogotovo živućih! – osoba koje su imale privilegij popiti kavu s Titom i Jovankom.

Frizirala zvijezde bivše Jugoslavije

Ta je epizoda Ivanki ostala u lijepom sjećanju i zbog toga što se predsjednički par došao pozdraviti s mladim radnicama u frizerskom salonu prilikom odjave iz hotela "Bristol". Nije izostala ni izdašna napojnica...

– Gurnula mi je Jovanka tada u pregaču novčanice u dinarima; ne sjećam se koliki je točno iznos bio, ali znam da nikada više ni od koga u životu nisam dobila toliko novaca! A frizirala sam mnoge prvake tadašnje A-liste društvenog života, najviše pjevačice i pjevače (salon je bio za sve): Anu Štefok, Olivera Mlakara, Đimija Stanića, Lepu Lukić, Ivicu Šerfezija, Nedu Ukraden... To su bili lijepi dani – sjetno će Ivanka, koja se u Tuzli zadržala sve do kraja rata, čak do 2000. godine.

– Vratila sam se živjeti u Hrvatsku, ali ne u Zagreb, gdje mi žive tri starije sestre: Ankica Koka Oremuš, Štefica Župan i Đurđica Pjevac – najstarija od njih ima preko devedeset godina! – nego ovdje, u Zaostrog. Moj pokojni suprug i ja smo, naime, još sedamdesetih godina kupili ovu vikendicu, koja mi je danas dom. Stara je kao i onda kad je sagrađena; umjesto da je iznajmljujem, ja sam u njoj držala izbjeglice i radila sam u tuzlanskom Caritasu, ali nije mi žao. Sad sam ovdje, u trošnom, ali šarmantnom domu, i lijepo mi je. Imam divan botanički vrt i u njemu tridesetak kornjačica čančara, primjerke zaštićene vrste – o svojoj novoj strasti veli nekadašnja Jovankina frizerka, danas pasionirana botaničarka.

– Ova je kornjača – zove se Pipi – najstarija od svih. Ima trideset pet godina i većinu pomlatka ona je izlegla. Mužjaka smo joj doveli s Pelješca. To je velika ljubav – kaže o svojim "bebama" nekad slavna frizerska "udarnica", šarmantna "zlatna dama" Ivanka Roksić.

--------------------------------

Frizura za Kolindu

Nismo odoljeli povući paralelu između nekadašnje prve dame Jugoslavije i sada prve građanke RH – Kolinde Grabar-Kitarović. Osim participiranja u upravljanju zemljom, objema je, naime, zajednička – punđa.

– Koliko sam primijetila, Jovanka Broz imala je kvalitetniju i dužu kosu od gospođe Kitarović, također veoma lijepe mlade žene. Zato je na gospođi Kolindi teže izvesti jaku punđu bez umjetnih umetaka, s kojima ja nisam radila i protivim im se. No, kad bi hrvatska predsjednica meni dopala u ruke, ja bih joj napravila markantniju punđu od ove koju inače nosi – vedro je prihvatila izazov stara frizerska majstorica, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:36