NOVI HIT IZ KUĆE BULAJA

Nakon ‘Mica’ rade igru koja će promijeniti svijet djeci oboljeloj od raka

Priča o Micama djelo je spisateljice Nade Horvat, animirala ih je Dea Jagić
Zagreb, 200910.Autori popularnih interaktivnih DVD verzija prica Ivane Brlic Mazuranic i iPhone aplikacija, bracni par Bulaja, imaju novi hit projekt Mice.Na slici: Bracni par Bulaja Zvonimir i Helena sa suradnicima Nadom Horvat (sesir) i Deom Jagic.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjević / CROPIX

Najpotresniji posao Heleni i Zvonimiru Bulaja je projekt na kojem upravo rade. Riječ je multimedijalnom CD-ROM/DVD-u udruge Krijesnica, namijenjenom informiranju i educiranju za podršku djeci oboljeloj od malignih bolesti. Zahtjevan interaktivni projekt, započeli su ovoga ljeta, a trebao bi biti dovršen sredinom iduće godine. Pomoću njega, djeca će na pristupačan način moći sama saznati sve što ih zanima o njihovoj bolesti. Na raspolaganju su im animirane medicinske sestre i doktori, a pratiti svoj put izlječenja od kuće do bolnice, preko škole i natrag, sve uz pomoć vrhunskih animacija.

Blogovi za djecu

Svoje će osjećaje također moći izražavati klikom miša, preko vlastitih stranica na webu. Projekt ne uljepšava situaciju, ne patronizira djecu, a opet je pun nade, što je rukopis i dosadašnjih radova bračnog para Bulaja. Udruga Krijesnica će im osigurati kvalitetnu stručnu medicinsku podršku.

- Neće biti riječ o nekoj klasičnoj informativnoj multimediji, ali vjerujem da takvu nisu niti htjeli kad su nas angažirali - kaže Helena Bulaja. Svoje osjećaje klikom miša djeca u dobi od 2 do 8 godina moći će izražavati i putem interaktivnog projekta “Mice (The Cat Time Stories)”, koji su autori iz naklade Bulaja osmislili, među ostalim, i u suradnji s dječjim psiholozima. Zamišljeno je da djeca se djeca izražavaju i igraju, ali i rješavaju razne zadatke, mogu voditi blog ili se useliti u neku od ponuđenih zgrada. Odnosno, da se razvije cijela jedna mreža za djecu. A tek nakon što kroz igru riješe zadatke, moći će pogledati crtić do kraja, kao nagradu.

Nisu sladunjavo iritantne

Helena i Zvonimir Bulaja upravo su se vratili s Cartoon Foruma, koji je ove godine održan u Mađarskoj. Većina europskih animiranih hitova začeta je upravo na ovom forumu, a osim slavnog britanskog studija Aardman, iz kojeg su lansirani “Wallace i Gromit”, za njihov su rad, prepričavaju nam, interes pokazali i dječji program BBC-ja i TV France. S njima je na Forumu bila i mlada animatorica Dea Jagić, koja je pod redateljskom palicom Helene Bulaje bila zadužena za likove i animaciju.

Sve obećaje još jednu veliku uspješnicu iz naklade Bulaja. Ipak, nije sve ispočetka krenulo tako, prepričava nam Helena Bulaja. - U trenutku kada nam je prišla spisateljica Nada Horvat sa svojim pričama o Micama, radili smo na projektu o Tesli i bili smo prezauzeti. Tek poslije smo se vratili njezinu projektu.

Postoje 33 kratke priče koje su inspirirane karakterom pojedinca ili nekom zgodom. Mace su humanizirane i žive u velikom mačkogradu. Riječ je o pričama koje u potpunosti odgovaraju našem senzibilitetu jer su realne, imaju jedinstvenu emociju i stil. Privuklo me i to što priče nisu sladunjavo iritantne, nego ima groteske i ironije. Ne sviđa mi se onaj sladunjavi moral koji često postoji u pričama za djecu.

Mice su, dakle, stidljivice, šminkerice, traže blago, lickaju se za izlazak, ali onda sve napuštaju zbog jednog Toma, odlučuju se na avanturu plovidbe po moru, tužne su jer ne dobivaju poštu, zapnu na drvetu... uglavnom, imaju prenatrpani mačji raspored. U multimedijalni projekt ubrojit će se i pop-up knjige, u sklopu kojih će biti i jedna plišana maca i dijelovi njezina svijeta, zamišljeni poput slagalice.

Uglavnom, bračni par Bulaja radi posao iz snova: crtiće i knjige za djecu. Žive i rade u kući koja izgleda poput dvorca - sva je šarena i u bojama, odiše kreativnošću. - Ne bježim od boja jer ne bježim od života - smatra Helena Bulaja. Kuća ured izgleda poput raja za djecu, a oni ih imaju četvero.

“Mice” su nastavak prevođenja nekog djela iz hrvatske književnosti u multimedijalnu formu, kako je to bilo i u hvaljenim i nagrađivanim interpretacijama pripovjetki Ivane Brlić Mažuranić. - Dobili smo i dva Kiklopa, no te nas je godine sve zasjenila Nives Celzijus - šali se Helena Bulaja i odmah ozbiljno dodaje kako joj je puno značilo dobiti nagradu iz ruku Mirka Ilića, čiji opus iznimno cijeni. Njihove “Priče iz davnina” distribuirane su na američko tržište i mogu se kupiti i preko Amazona.

- Djeci se jako sviđaju ovi projekti. Jedan nas je tata zvao ovo ljeto s nekog otoka, sav očajan što nije mogao nigdje naći CD koji se slučajno uništio, a njegova kći ne može zaspati bez tih priča - prepričavaju o projektu u koji su uključili čak stotinu ljudi.

Četvero djece

Iako imaju četvero djece, pa izgleda da ih je taj splet povukao u svijet mašte i crtića, zapravo nije tako, oni se ovim poslom bave otprije. Oboje su studirali na Filozofskom, ona povijest umjetnosti i književost, on filozofiju i književnost. Nakratko su se bavili novinarstvom, a prvi projekt koji su napravili bili su CD-ROM s klasicima hrvatske književnosti, nakon čega je uslijedila uspješnica s Ivanom Brlić Mažuranić. Na pitanje kako dijele posao, Helena Bulaja u šali odgovara: - Ja započnem, pa onda Zvonimir radi dio koji je meni dosadan.

‘Mehaničke figure’

Nama izgleda da nijedan aspekt njihova posla može biti dosadan.

U isto vrijeme odvija im se nekoliko projekata: njihovi su crtići traženi na MaxTV-u, razvijaju projekt e-lektire, pa s CARNetom planiraju u dogledno vrijeme, uz već postavljenih 200 naslova, prenijeti svu školsku lektiru na internet, rade igre za djecu s klasičnom glazbom, isječci iz dokumentarnog filma o Tesli “Mehaničke figure” već postižu zavidnu gledanost na internet servisima kao što je VIMEA, a projekt je predstavljen i na važnijim “sajmovima” dokumentarnog filma od Hong Konga do Londona.

Podsjetimo kako u njemu, među ostalim, “glume” David Bowie, Laurie Anderson, Marina Abramović, Andy Serkis, Douglas Rushkoff i Terry Gilliam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:32